Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НА ОБИДЕН ПОЛИЦАЙ... БАНКЕРЪ МУ ВИНОВЕН!

Според неофициална информация, достигнала до Параграф 22, двама от главните герои в епопеята, наречена предварително разследване на атентата срещу Андрей Луканов, по някакъв начин са узнали какво ще направи тричленният състав на Върховния касационен съд с делото срещу Ангел Василев и останалите убийци на бившия премиер. Ето защо в края на миналата седмица (11 март, неделя) бившият шеф на отдел Тежки престъпления срещу личността в бившата ДНСП - полковникът от запаса Ботьо Ботев, и бившият служител в бившата НСБОП (днес ГДБОП) - Гален Ганчев, се появиха в студиото на предаването на На четири очи на Нова телевизия и се опитаха да внушат на аудиторията, че вината на петимата подсъдими е доказана по безспорен начин и че Софийският апелативен съд нещо се е объркал, като ги е оправдал.
Вместо обаче да убедят водещата Цветанка Ризова и аудиторията на предаването, че вината на Ангел Василев, Юрий Ленев, Георги Георгиев, Алексей Кичатов и Александър Русов е установена по безспорен начин благодарение на доказателствата, събрани от полицията и следствието, бившият антимафиот Гален Ганчев изведнъж направи нескопосан опит да прехвърли отговорността за провала на делото Луканов върху... в. БАНКЕРЪ. И то за неща, които той пише, откакто убийците на бившия премиер започнаха да се стичат към България от всички краища на света.
Слабо е да се каже, че образованието по география на разследващия екип през годините вървеше съобразно националността на поредните арестувани или заподозрени (публично, разбира се) килъри. Веднъж те бяха от далечна Калмикия. Втори път се оказаха граждани от една кавказка република. Трети път бяха установени (уж) някакви хървати, а за четвърти убиец бе нарочен русенският арменец Артур Торосян.
След което дойде ред на украинците: отначало (през май 1999 г.) бяха задържани Владимир Шевчук и Александър Акимов. След това (пак през май 1999 г.) беше арестуван Алексей Кичатов. А за последно - през януари и март 2000 г., в България бяха доставени съответно - Олег Проценко (със самолет) и Александър Русов (с кораб).
Не по-малко фриволно се оказа поведението на полицаите и следователите по делото Луканов и по отношение на правомощията им, които те имат по закон. Ключовите самопризнания на част от подсъдимите (а и на още пет-шест души, отървали се от лапите на правосъдието) са изтръгнати с побоища в т. нар. Къща на ужасите в Копривщица.
Без абсолютно никакви доказателства (дори косвени) плевенският търговец на зърно Райко Петров бе хвърлен зад решетките. Той престоя в предварителния арест цели 22 месеца - само и само да си признае, че е поръчал убийството на Андрей Луканов, а пък Бойко Рашков (шеф на следствието по онова време) мачкал делото и не давал на подчинените си да работят, защото бил негов приятел.
И накрая, без да се впрягаме кой знае колко от подмятането на г-н Ганчев, ще направим само едно много важно уточнение. Според тв разказа на двамата в заговора срещу Андрей Луканов бил замесен и друг сериозен престъпник от украински произход. Става дума за Юрий Кутепкин, който след убийството на Андрей Луканов толкова внезапно и безследно бил изчезнал, че... изплувал цели три и половина години по-късно от един кладенец край с. Нови хан.
Нищо подобно, бихме казали ние. Според информационната база данни Дакси на 1 април 1997 г. Бургаският окръжен съд регистрира фирма Салгир ООД, в която съдружници са Веселин Балев, Юрий Кутепкин и... убиецът на Луканов - Алексей Кичатов, който по онова време - пак според телевизионните признания на двете бивши топченгета, е трябвало да се крие и заради разстрела на неговия сънародник Сергей Шанин.
В информационните масиви на Дакси отлежава и още един любопитен факт, свързан с името на Юрий Кутепкин. Седем месеца след учредяването на Салгир, на 28 януари 1998 г., Софийският градски съд регистрира още едно дружество - Мултифарма - Импекс ООД (ф. д. № 4743/97 ), чиито съсобственици са украинските физически лица Алексей Манков (25%) и Юрий Кутепкин (25 на сто). А останалите 50% от Мултифарма - Импекс се държат от българското юридическо лице Мултифарма ООД, което пък е собственост на... т. нар кръстник на българската мафия Иво Карамански, разстрелян през декември 1998 година.
Но понеже в периода 1999-2000 г. разследването така и не се отклони нито сантиметър от магистралната линия - зад убийството на Луканов стои приятелският кръг Орион и неговият най-смел представител Ангел Василев, а Върховният касационен съд ни изпревари, като потвърди оправдателните присъди на петимата подсъдими на 15 март (четвъртък), ще напишем само още две изречения по темата.
Ако бившият антимафиот наистина иска да се цупи на някого за тоталния провал на делото за убийството на Андрей Луканов, най-добре е да поиска от своя патрон Ботьо Ботев една негова снимка (може и с автограф), всяка сутрин да се вглежда в нея за по две-три минути, да си казва през рамо: Мамо, мамо, защо не ме роди главен счетоводител и... с леко сърце да тръгва за работа. Поне докато в. БАНКЕРЪ не си е казал последната дума за безобразията, сътворени съвсем умишлено от т. нар. органи на досъдебното производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във