Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НА ОБВИНИТЕЛЯ ЧАЛЪМОВ МУ НАМЕРИХА... ЧАЛЪМА *

УКРОТЯВАНЕ НА ОПЪРНИЧАВИТЕ
Много прокурори продължават да работят изключително бавно по делата, които са им разпределени. Не знам на какво се дължи това - дали не искат да изпълняват служебните си задължения, дали не могат, или пък им тежат други проблеми, но е факт: има прокурори, които по шест, седем или осем месеца нищо не правят по дадени досъдебни производства. После изведнъж стават много активни, започват да пишат искания до главния прокурор за удължаване на сроковете за разследване, без изобщо да се притесняват, че някой може да ги попита какво точно са вършили през всичките тези месеци преди исканото удължение.
Нямам никаква представа с какво самочувствие всеки месец те (б. ред. - калпавите прокурори) се разписват във ведомостите за заплати. Лично на мен обаче ми омръзна мързеливите и недобросъвестни магистрати откровено да саботират работата на нормалните обвинители, които денонощно си налягат парцалите в защита на обществените и държавните интереси...
С тези думи, преди седмица-седмица и половина, един висш прокурор изля професионалната си мъка пред репортер на Параграф 22, като изрично помоли името и длъжността му да не бъдат цитирани. Защо този слуга на Темида пожела да остане анонимен, след като неговата теза открай време е публична тайна и присъства дори в официалните изявления на главния прокурор Борис Велчев, не е ясно.
По-важното е, че няколко дни преди на 2 юни (събота) шефът на държавното обвинение да отпътува за далечен Китай, той издаде едно, историческо по своя характер, разпореждане. Според този документ от 15 юни нататък всеки прокурор е длъжен да си състави конкретен План на разследване на всяко досъдебно производство, което наблюдава.
В този план държавният обвинител най-подробно трябва да опише абсолютно всички процесуални действия, които смята, че трябва да бъдат извършени по време на предварителното разследване - разпити, обиски, огледи, показания пред съдия, назначаване на съдебни експертизи, прилагане на специални разузнавателни средства и т. н. Освен това прокурорите са длъжни да фиксират не само сроковете за извършване на споменатите процесуални действия, но и длъжностните лица, на които са възложени те - следователи, дознатели, оперативни работници, вещи лица и т. н.
В името на по-нататъшното институционално и процесуално спокойствие, т.е. за да предотврати избухването на втори грозен скандал като разправията между министъра на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров и все още директора на Националното следствие Ангел Александров, Борис Велчев е издал още едно разпореждане, което също влиза в сила от 15 юни.
Според този документ по обществено значимите дела (за организирана престъпна дейност и корупция по високите етажи на изпълнителната власт), както и по досъдебните производства срещу лицата с имунитет (депутати, магистрати и членове на Конституционния съд) вече ще има по двама наблюдаващи обвинители. Единият ще е от съответната районна или окръжна прокуратура и той ще движи оперативната работа по делото. Вторият наблюдаващ обвинител ще е от Върховната касационна прокуратура (ВКП), който ще контролира работата на колегата си и ще следи за стриктното спазване на процесуалните срокове.

Едно от делата, покрай които на главния прокурор Борис Велчев му писна от поведението на подчинените му, е срещу бившия заместник районен прокурор на София Петър Чалъмов. За този случай Параграф 22 писа подробно миналата седмица, затова сега само ще припомним няколко основни момента в поредния прокурорски скандал, който ще избухне... след около месец-месец и половина.
Досъдебното производство е образувано на 7 септември 2006 г. от Инспектората на ВКП, защото от юни 2005 г. до юли 2006 г. Петър Чалъмов неправомерно е изисквал и преразпределял на обвинителите от Отдела за икономически престъпления в Софийската районна прокуратура (СРП) дела, които не са били от тяхната компетентност. Освен това, в качеството си на заместник-шеф на СРП, Чалъмов е сменял едни наблюдаващи прокурори с други и се е произнасял по преписки, които незаконно е изземал от подчинените си.
Въпреки образувано досъдебно производство Петър Чалъмов продължава да е на работа в Софийската районна прокуратура, защото срещу него не са повдигнати никакви обвинения и Борис Велчев не е внасял във Висшия съдебен съвет искане за неговото изхвърляне от системата.
По закон подобен тип дела се разследват от Националната следствена служба (НСлС) под надзора на Софийската градска прокуратура. До какви изводи е стигнал следователят от НСлС по време на 9-месечната си работа по случая не е известно, но според източници на Параграф 22 в СГП, намерението на наблюдаващия прокурор Нейко Нейков било повече от озадачаващо: той имал намерение да прекрати наказателното преследване срещу Петър Чалъмов - поради липса на извършено престъпление, но все още не е написал съответното постановление.
В понеделник (4 юни), три дни след отпечатването на материала Две от прокурорските дела изгърмяха като балони (второто безславно приключило производство е срещу варненските обвинители Карен Бейлерян и Тони Томов), Параграф 22 научи, че предварителното разследване срещу Петър Чалъмов наистина е било прекратено от наблюдаващия прокурор Нейко Неев, според когото бившият заместник районен прокурор на София не е извършил абсолютно никакво престъпление по служба.
За щастие, този път колегиалният жест не е минал, защото главният прокурор Борис Велчев внезапно разпоредил ръководителят на отдел Инспекторат към ВКП Малена Филипова да изиска делото срещу Чалъмов от СГП, лично да анализира събраните доказателства и да прецени дали обвинителят Нейков е работил добросъвестно по случая.
От добре информирани източници Параграф 22 научи, че въпросната ревизия по никакъв начин няма да се отрази добре върху по-нататъшната кариера на Нейко Нейков, защото той се е опитал да покрие една част от прегрешенията на колегата си, а друга част е успял да омаловажи до степен... небрежност, проявена от преумора. Точно поради тези две причини постановлението на Нейков за прекратяване на делото срещу Чалъмов вече е отменено от Върховната касационна прокуратура и в най-скоро време то ще бъде върнато за доразследване в СГП и за писане на обвинителен акт.
За наша най-голяма изненада кахърите на Нейко Нейков може да се окажат цвете в сравнение с ядовете, които тепърва ще бере Петър Чалъмов. Оказа се, че вместо да благодари на Господ и всеки ден да пали свещи за здравето на главния прокурор Борис Велчев и членовете на Висшия съдебен съвет, задето още миналата година не му отсякоха главата като пръв съучастник на бившия районен прокурор на София - Славчо Кържев (също следствен за престъпления по служба), Чалъмов е продължил да я кара постарому. Тоест - поискал е рушвет от пациентка на Темида, за да изпълни свое задължение по закон.
Случката е кратка, но за сметка на това е съвсем красноречива. Неотдавна една софиянка пуска сигнал до полицията, че леката й кола е открадната. По случая е образувано дознание, а за наблюдаващ прокурор е определен Петър Чалъмов. Въпреки декларираните усилия, че работата по случая бележи явен напредък, след изтичането на едномесечния срок за приключване на досъдебното производство крадецът не е разкрит, а откраднатият автомобил не е намерен.
Съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) в подобни случаи дознанието трябва да бъде спряно поради неразкриване на извършителя с постановление на наблюдаващия прокурор. А съгласно нормативно уредените процедури това постановление е необходимо на жертвата, защото без него тя няма да получи и една стотинка от застрахователната си компания.
Преди около две седмици жената се явява пред Петър Чалъмов и съвсем ребром му поставя въпроса до кога смята да се разтакава с постановлението за спиране на дознанието. За нейна най-голяма изненада обаче бившият заместник районен прокурор на София в прав текст заявява, че докато не получи 1000 лв., спирачката (така на прокурорски жаргон се наричат постановленията за спиране на досъдебни производства) няма да я бъде.
За най-голямо съжаление на прокурор Чалъмов този път той не случил на жертва, защото жената веднага му върнала жеста и изпратила жалба до шефа на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов. Той обаче, вместо да вразуми своя подчинен или да изпълни задълженията си по закон, т.е. да изпрати жалбата или до Висшия съдебен съвет или до Инспектората към ВКП, сторил нещо съвсем друго: праснал върху нея лаконичната резолюция Чалъмов, подписал се и я връчил на... прокурора рушветчия.
Какво е направил по-нататък Петър Чалъмов не известно. Явно обаче до споразумение между него и пациентката на Темида не се е стигнало, защото много скоро след това жената пише втора жалба, в която най-подробно разказва не само историята с Чалъмов, но и колегиалното поведение на неговия пряк началник.
За разлика от предишния опит, този път жената изпраща посланието си на правилния адрес - офиса на главния прокурор Борис Велчев, който вика при себе си шефката на инспектората Малена Филипова и й възлага две задачи: да провери сигнала срещу Петър Чалъмов и Александър Налбантов, като едновременно с това ревизира прекратеното дело срещу бившия заместник районен прокурор на София.
Какво ще се случи с Петър Чалъмов оттук нататък е ясно: до десетина-петнайсет дни проверката на отдел Инспекторат към ВКП ще приключи, а след още две-три седмици главният прокурор Борис Велчев би трябвало да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за неговото дисциплинарно уволнение.
В зависимост от резултатите на ревизията вариантите за прокурора от Софийската градска прокуратура Нейко Неев са най-малко три: дисциплинарно наказание от прекия административен ръководител Николай Кокинов (забележка, порицание или мъмрене); дисциплинарно производство, образувано от ВСС по искане на Кокинов или на Малена Филипова; досъдебно производство и уволнение по искане на Борис Велчев.
Колкото до шефа на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов, засега неговото бъдеще май изглежда... най-розово. Преди известно време той е бил разпитан по телефона от ръководителката на ВКП-инспектората Малена Филипова и по всичко личи, че е на път да излезе от деликатната ситуация само с лек уплах. Стига, разбира се, главният прокурор Борис Велчев да не е донесъл на подчинените си от екзотичен Китай възможно най-зловещия подарък: тамошната практика след всеки слух за корумпиран държавен обвинител задължително да последва уволнение, съд и ефективна присъда. Не само за прокурора с меко сърце, но и за неговите преки началници...

-----------------
* Чалъм (тур.) - начин, способ. В нашия случай - намери си майстора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във