Параграф22 Weekly

§22 Анализи

На ръба

В съдебната система работят много изкукуригали хора и с всяка година става по-зле! Констатацията е на председателя на районния съд в гр. Левски Евгения Рачева, изгубила преди десетина дни избора за втори мандат. Гласуването на мнозинството във ВСС в полза на довчерашната й подчинена Палмира Атанасова беше последвано от анонимно писмо до електронна медия, в което пише, че братът на Атанасова и двамата му синове имат влезли в сила присъди за кражби и измами. Тя признава този факт, но пък добавя, че атаката идва от Рачева, под чието ръководство съдът в Левски е работил на семейни начала. Любовникът на Рачева цъфнал като секретар, неговата майка и жената на брат й също били назначени скоропостижно. За да се избегне конфликтът на интереси, братът и съпругата му дори се развели фиктивно, но продължили да си гукат в семейното гнездо.
Рачева също не може да отрече семейната обвързаност на назначенията, но отрича секретарят на съда да й е бил любовник. Малко преди фаталния избор в полза на нейната съперница той се изнесъл овреме от съда, за да стане секретар в... местната прокуратура. И двете съдийки не крият омразата си към ВСС. Атанасова към стария, който отхвърлил кандидатурата й преди пет години, Рачева - към действащия, защото я свали от поста.
Ако оставим настрана битовите детайли, остава големият проблем с масовото изкукуригване. Не в смисъл, че всичките четирима съдии в Левски са жени, и се усеща липсата на петел. А че изкукуригването у нас не подбира пол, възраст и занятие. Доверим ли се на мълвата, че положението в цялата съдебна система е същото, пък възниква въпросът откъде да бъде подхваната съдебната реформа? Дали от Левски, където са се хванали за косите, или от ВСС, които ги галят по главите?

Facebook logo
Бъдете с нас и във