Параграф22 Weekly

§22 Анализи

На светло

Търсете добрата новина, препоръчват често на медиите. И те търсят, колкото могат, но по страници и екрани все изникват лошотии. Нито е да ги подминеш, нито е да прекаляваш с тях. В крайна сметка не можеш да насилиш ума и сърцето си и да пишеш ведро за чернилката.


Преди избори добрите новини като че ли взимат частичен реванш. Може партиите и да си разменят удари под кръста във вид на незаконни СРС-та и прочее любопитки, но нищо не е в състояние да помрачи ведрата картина на добре облечени, усмихнати и обещаващи партийни активисти, чиито лъскави чепици вдигат прахта по стъгди и мегдани. Даряват на бедните, обещават на всички, а един дори сочи прекрасен макет на затвор, за да поясни къде е мястото на корупцията.


Добрите новини тия дни просто бликат отвсякъде. Дори от нарочената за ненаситен корпоративен звяр ЧЕЗ, чиито надути потребителски сметки уж бяха в основата на протестите. Електропреносното дружество обяви топновината, че се преустановяват планираните прекъсвания на електрозахранването заради изборите. Особено много ток щяло да има в районите около избирателните секции, тъй като компанията била социалноотговорна. На което няма как да не се радваме - дано това освети максимално вота.


Дали обаче би било гаранция, че следващите депутати пак няма да бъдат избрани на тъмно?! Вярно, видяхме ги, много от тях са до болка познати. Други още не са, но и едните, и другите са минали през цедката на партийните си водачи и централи. Които пък са функция на съответните партийни обръчи. Онези от белия бус на протестите никакви ги няма, но и те бяха нечия функция. Но пък настояванията за граждански контрол останаха поне като понятие, което си е добра новина. Всеки да контролира всеки - нали това било демокрацията. Както си знае, както може и както му падне. И така, докато положението стане за пореден път неконтролируемо.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във