Параграф22 Weekly

§22 Анализи

На три крака Октопод пое към хоризонта

След осем месеца зад решетките на предварителния арест и купчина изписани обжалвания бившата барета и екссъветник в ДАНС Алексей Петров, който усвои и прозвището Октопода, излезе от килията и отиде под домашен арест. Това реши окончателно Софийският апелативен съд в състав Камен Иванов, Надежда Трифонова и Невена Грозева. Магистратите в черни тоги не съзряха обществена опасност, която да оправдава задържането на Петров и промениха вида на ареста му.
Но противно на определението, издадено на предишната инстанция - Софийския градски съд, САС в мотивите си записа, че съществуват доказателства, че Петров е ръководител на престъпна група. В нея обаче членуват само той, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов. Прокуратурата е разколебана в това си подозрение, обявиха съдиите. Разколебано е и предположението по обвинението, че бившата барета е изнудвал свидетеля Георги Цветанов и го е накарал да прехвърли своя фирма на името на израелски гражданин.
Държавното обвинение не е събрало доказателства, за да подкрепи обвинението си, че Петров е издал държавна тайна, решиха още съдиите. Единственото обвинение срещу бившия сътрудник в ДАНС, доказателствата за което все още не са подложени на съмнение, е това за рекет на свидетеля Валентин Шотев.
Председателят на съдебния състав заяви, че мярка за неотклонение задържане под стража нарушава презумпцията за невиновност и при положение, че обвиненията срещу Алексей Петров са разколебани, най-адекватната мярка в случая е домашен арест.
Адвокатите Ина Лулчева и Васил Василев също подчертаха, че за последните осем месеца обвиненията срещу клиента им единствено губят категоричността си , вместо да бъдат доказани. Защитата обяви, че няма да е изненада, ако сега прокуратурата повдигне ново обвинение срещу Алексей Петров - само и само да го върне в ареста.
Иначе според обвинението Петров е рекетирал свидетеля Георги Цветанов, банкер от Плевен. Ще ти извадя зъбите с клещи, казала бившата барета на Цветанов, който отказвал да върне заем от 100 000 долара. Той му бил даден от Нешка Робева, а парите били от бюджета на отбора по художествена гимнастика Левски-Спартак. За връщането на парите Робева потърсила съдействие от Алексей Петров, стана ясно в съдебната зала.
Не само не съм рекетьор от 90-те години на миналия век, което се знае включително и от министър-председателя Бойко Борисов, а един от малкото, които през годините на силовите групировки си е позволил да им се опълчи, заяви по-късно бившият съветник в ДАНС. Срещу него се използвали методи от друга епоха с цел да оправдае арестът му. Адвокат Васил Василев посочи, че прокуратурата иска да устрои арест на Петров в болницата, което говорело, че се цели задържането му на всяка цена и изолирането му от обществото. Повод за изказването беше искане на прокуратурата в началото на заседанието Петров да посочи в тридневен срок в коя болница ще се лекува, за да му бъде осигурена охрана. Защитата отказа да отговори на питането на обвинението, защото за три дни не може да се прецени къде точно ще бъде извършено лечението на бившата барета.
Миналата седмица Софийският градски съд остави Петров в ареста, въпреки петорна медицинска експертиза, според която има опасност за живота му, ако той не претърпи три неотложни операции - на ставите, на дискова херния и на сливиците. Тогава той остана зад решетките, а съдът постави условие да избере място за лечението си между Пирогов, ВМА, „Свети Иван Рилски и „Токуда. МВР- болницата отпадна категорично като вариант, защото, както каза бившата барета, тя е служебно зависима от вътрешния министър Цветан Цветанов.
Тъжният за прокуратурата вторник съвсем загорча, когато стана известно, че и Димитър Лебешковски, член на бандата за отвличане Наглите, също излиза на свобода. Това реши друг състав на Софийския апелативен съд, според който прокуратурата не е събрала никакви други доказателства за престъпната дейност на Лебешковски - освен данните, че той е пазил къщата, в която са били затворени Ангел Бончев и съпругата му Камелия. За десет месеца обвинението не е намерило други доказателства, записаха в мотивите си магистратите и пуснаха Лебешковски срещу 6000 лв. парична гаранция. Така той стана вторият от групата на Наглите, който излиза от ареста, след като Валентин Янев-Вальо Бореца вече беше освободен. За друг член на групата - Антон Петров-Хамстера, тезите на държавното обвинение отпаднаха. Засега все още разследват Хамстера като участник в постепенно разпадащия се напук на името си Октопод, който на три крака е на път към свободата.
Няма нищо драматично в освобождаването на Алексей Петров, обяви късно във вторник бодрата говорителка на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска. Тази мярка е достатъчно тежка и със сериозни ограничения по отношение на обвиняемото лице, така че обвинението да продължи да си върши работата, посочи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във