Параграф22 Weekly

Традиция

Началото - конкурсно, краят - роднински

"Магистрат" е наследствена професия, а всички конкурси за достъп до съдебната система са опорочени. Това е единодушното мнение в правните форуми след скандала със заловени  преписвачи  на проведения през миналия уикенд конкурс за младши прокурори. Темата е една от най-горещите в юридическите среди, които са настръхнали в очакване на реакцията на Висшия съдебен съвет (ВСС). Всеобщото мнение е, че конкурсът трябва да бъде прекратен, въпреки че по първоначални данни резултатите на преписвачите от проведения в събота (18 април) писмен изпит са анулирани. Проблемът е обаче много по-дълбок, защото вади за пореден път на показ отявлената шуробаджанащина по върховете на съдебната власт.

ВСС обяви конкурса за първоначален достъп в системата през януари. Свободните щатове по него са 37 за младши съдии и 30 за младши прокурори. Писменият изпит за съдии беше проведен на 4 април и мина без засечки, вероятно защото "правилните" кандидати са били по-предпазливи. Станалото по време на прокурорския изпит, проведен също в Университета за архитектура, строителство и геодезия, показва само че висшият кадрови орган е безспорен участник в тези корупционни практики, водещата сред които е търговията с влияние.

Според очевидци на грозната сцена при сегашния изпит преписвачите са били трима - все близки и роднини на магистрати, включително и членове на ВСС. След началото на изпита те започнали да вадят листове с принтирани текстове, което привлякло вниманието на други участници. Според правилата на конкурса кандидатите може да ползват само нормативни актове, но не и записки и съдебна практика. Охраняващите изпита квестори обаче не реагирали, което разгневило присъстващите и те ги приканили да си свършат работата.

В началото квесторите се  опитали да потушат скандала, което ядосало още повече мнозинството от участниците. Те се развикали, че преписвачите са деца и близки на магистрати и не може да си позволяват подобно нещо. Единият от уличените  бил Тодор Караиванов, за когото се знае, че е интимен приятел на Теодора Тодорова - дъщеря на председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. Редом до кандидат-зетя приписвал Радослав Вичев, син на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев. Името на третия преписвач засега не е споменато, а се говори, че има и четвърти. 

Едва след като възмущението на останалите участници избило в бурни възгласи, станало ясно, че триото разполага както с изтегления за решаване казус, така и с останалите девет казуса, включени в конкурсната програма. Караиванов смачкал листове и опитал да ги пъхне на топка в джоба си, след което  обяснил, че казусът бил стар. А Вичев-младши се измъкнал с твърдението, че изобщо не го познава, въпреки че са завършили заедно право в Софийския университет и са приятели във Фейсбук. И номерът минал - единствено Караиванов бил помолен да напусне. Но преди това квесторите на два пъти го връщали да пише, правейки в продължение на час и половина упорити опити да спасят участието му в изпита. 

Караиванов и Вичев не само се познават, но се движат в пакет в съдебната йерархия. Само три седмици преди прокурорския изпит стана ясно, че двамата са "спечелили" конкурса за съдебни помощници в Софийския градски съд (СГС). Преминаването през тази позиция е основен способ за роднински назначения в системата, въпреки че приемът отново става с конкурс. Който обаче не се провежда  от ВСС, а от административните ръководители, което намалява до минимум неговата прозрачност. В същата процедура за съдебна помощничка беше избрана и съпругата на лидера на РЗС Яне Янев - Галя Янева. Оказа се, че конкурсът е проведен на тъмно миналата година малко преди да започнат скандалите в СГС. А комисията се състояла от заместниците на Владимира Янева - Богдана Желявска, Петя Крънчева и Иво Дачев. Същите, които изхвърчаха от постовете си след поредицата шумни скандали под наслов "Гнили ябълки". 

На ход сега е не само ВСС, но и прокуратурата. Първо трябва да бъде установено кой е изнесъл резултатите, след което да бъде търсена дисциплинарна и наказателна отговорност. Подобен случай имаше през 2006 г., когато казусите за прокурорски изпит изтекоха предварително в пресата. Конкурсът тогава беше анулиран от бившия главен прокурор Борис Велчев и  беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Той, разбира се, така и не стана известен, а за разлика от практиката в цивилизованите страни, никой съдебен началник не отвори дума за оставки.

Едва ли ще чуем нещо подобно и сега, въпреки че някои от участниците определят конкурса като "пълна порнография". Не само заради разправията с "пищовите", а защото изпитната комисия и квесторите са си затваряли очите за всякакви нарушения. Включително и за разговори по мобилните телефони, които не са били събрани. Иначе казано - вие си правете и пишете, каквото си искате, пък ние ще ви оценяваме, както си знаем. Принцип, чието прилагане предизвика скандал и в края на миналата година, когато ВСС обърна в движение практиката си по класирането на магистратите, участващи в конкурсите за повишаване. В резултат Радослав Стоев - син на члена на съвета Незабравка Стоева, и Емил Петров - брат на ексшефа на столичното следствие Петьо Петров, бяха повишени в Софийската градска прокуратура.

Предусещайки набъбването на скандала, ВСС реагира все пак с предложение на атестационната му комисия конкурсът да бъде отменен частично. Той трябва да започне от фаза на формиране на конкурсните комисии, като няма да се подават отново документи и допуснатите кандидати ще са същите. Това означава, че преписвачите може да се явят пак, вместо да бъдат отстранени от участие. Ръководството на СГС пък ще бъде сезирано, за да бъдат предприети дисциплинарни мерки - но само по отношение на Караиванов и такива, че да не спрат кариерния му полет. Съветът щял да сезира и главния прокурор за проверка кой е изнесъл казусите, но там извършителят пак ще е неизвестен. 

Наред със съдебната система същите правила на "конкурсното начало" се прилагат с пълна сила и за приема в други високодоходни юридически професии. Участници в проведения ден след прокурорския изпит и писмен изпит за нотариуси му дават същата оценка. Освен че беше променено мястото  на  провеждане  в последния момент в разрез със заповедта на правосъдния министър Христо Иванов (от сградата на министерството в зала "Арена Армеец") някои от участниците твърдят,  че е имало и директно участие на квесторите в преписването. Те излизали уж да пушат, но всъщност изнасяли изпитния казус да го  решават  действащи нотариуси, след което връщали правилния отговор на правилния  кандидат.  

Подобни свидетелства  имаше и за проведения през февруари конкурс за частни съдебни изпълнители. Участници се оплакаха от некоректни въпроси, подвеждащи отговори, преправени протоколи, нередовен състав на изпитната комисия, както и от забавяне на изпита с час и половина, в което време някои от изпитваните си правили консултации по  уж иззетите им мобилни телефони. Преди изпита пък електронна медия публикува анонимно интервю с частен изпълнител, който разказа за проведена в Хисаря тайна среща, на която били разработвани тактики за спечелване на годишното отчетно-изборно общо събрание на камарата, както и провеждането на конкурса. А правосъдното ведомство начело с Христо Иванов беше уличено, че прикрива ставащото. Ведомството призна, че жалби и сигнали има, но отказа да ги изпрати в прокуратурата главно с мотива, че били анонимни и нищо не налагало държавното обвинение да бъде сезирано. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във