Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Националното бюро Интерпол се ската на бюрото

Едно от най-старите звена на МВР, което е и свидетел на прехода, днес води скромно съществувание, далеч от светкавиците и репортерските микрофони. Националното централно бюро Интерпол (НЦБ), създадено със заповед от 15.01.1990 г. на директора на полицията Иван Димитров, започна 21-ата си годишнина тихо и незабележимо, сякаш е доведено дете в семейството на МВР. А има повод за гордост, тъй като е 13-ото европейско бюро, изпълнило всички 17 стандарта на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) - Интерпол. Този норматив са покрили също бюрото на Германия, Андора, Белгия, Дания, Русия, Финландия, Франция, Гърция, Люксембург, Монако, Португалия и Словакия.
Десет години след раждането си НЦБ-Интерпол преживя като самостоятелно звено в системата на МВР, подчинено на вътрешния министър. Интерполци посрещнаха края на 90-те години на върха на славата - МОКП организира в София няколко международни регионални конференции. Всичките инициативи, на които беше домакин НЦБ, бяха широко и оживено коментирани, а ръководството на МВР начело с тогавашния министър Богомил Бонев изглеждаше гордо от размаха, с който се изявява популярното му звено.
През следващите десет години обаче шумът около местната структура на Интерпол постепенно утихна, та НЦБ чак изчезна от небосклона. В голяма степен това се дължи на факта, че подобно на други звена на МВР и НЦБ претърпя редица структурни промени. Така както някогашната Национална служба за борба с организираната престъпност изпадна в шок, след като от служба стана главна дирекция, а после и дирекция, НЦБ от самостоятелно звено най-накрая се сви в едно ъгълче на Дирекция Международно оперативно полицейско сътрудничество (ДМОПС), днес подчинена пряко на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.
Това се случи през 2006 г. при поредните промени в Закона за МВР. Те обаче бяха окончателно заковани на 17 януари 2011 г., когато кабинетът Борисов прие нови текстове в Правилника за прилагане на ЗМВР. Бе записано в рамките на ДМОПС да се създадат Национално бюро Интерпол, Национално звено Европол, Бюро СИРЕНЕ (SIRENE - Supplementary Information Request at the National Entries - Искане за допълнителна информация във връзка с националните сигнали) и единен телекомуникационен център за връзка. А по силата на поетите ангажименти при приемането ни в ЕС и преди предстоящото ни присъединяване към Шенгенското пространство в дирекцията беше създадено и Звено за контакт по линия на Шенгенската информационна система.
Икономията на финансов ресурс напълно оправдава събирането на тези звена в една дирекция. Но от гледна точка на спецификата на всяко едно от тях - дори и по чисто географски признак на действие - преминаването им под шапката на тази дирекция, изглежда, ги обезличи. Най-вече Интерпол.
Според устава на МОКП националното бюро се занимава със събиране и анализиране на документи и на разузнавателна информация, които влияят директно върху международното полицейско сътрудничество. Освен това бюрото осигурява полицейска намеса, когато я поиска друго Национално бюро на Интерпол, получава молби за информация и проверки, препраща запитвания и молби за международно сътрудничество, поискани от местната съдебна власт и от други полицейски поделения към бюрата на държавите членки на МОКП. НЦБ Интерпол събира и обработва информация за лица, предмети, събития и дейности, свързани с транснационалната престъпност. Разследванията на националното бюро са съсредоточени най-вече върху финансовите и икономическите престъпления, върху трафика на дрога, на хора, издирване на автомобили. То издирва престъпници, обявени за задържане и екстрадиране с бюлетина с червен печат, за полицейско наблюдение (бюлетина със зелен печат). Служителите участват в разследвания за установяване на самоличност на труп (бюлетина с черен печат) и издирват безследно изчезнали лица (бюлетина с жълт печат).
Цялата си дейност НЦБ върши в сътрудничество с бюрата на останалите 187 членки на МОКП, сред които дори е и Ватиканът. Списъкът на страните членки е изключително интересен - Аржентина, Аруба, Боливия Бразилия, Колумбия, Еквадор, Доминика, Куба, Хаити, Ямайка, Мавриций, Малдиви, Република Южна Африка, Тайланд... Любопитното е, че голяма част от изброените държави са предпочитана дестинация за оттегляне и от нашеския подземен елит. Наличието на бюро на Интерпол например в Аруба логично ни изправя пред въпроса правило ли е родното НЦБ постъпки местно бюро да му съдейства за изясняване на дейността на известния силов играч Пантю Тотев Пантев-Поли, разстрелян тук на 9 март 2001 година...
Подобно питане възниква и във връзка с известния висаджия Христофорос Аманатидис-Таки. От 2008 г. за него е издадена европейска заповед за задържане, защото е обект на разследване като организатор на престъпна група, свързана с трафик на наркотици. Заповедта, както личи и от наименованието й, обаче е валидна само в страните членки на ЕС, които са и членки на Европол. За Република Южна Африка, където според неофициалната информация се е приютил Таки, заповедта не важи. Но там пък има бюро на Интерпол, което може да свърши същата работа, ако за Таки е издадена бюлетина за издирване с червен печат. Явно обаче такава няма - дали защото националното ни бюро не е намерило време да я поиска, или пък МВР не е събрало достатъчно доказателства за престъпната дейност на Таки?! Има и трето обяснение - може би на всички им е добре, ако Христофорос Аманатидис се намира възможно най-далеч оттук...
Но да се върнем на работата на дирекция Международно оперативно полицейско сътрудничество, която по закон издирва и набира разузнавателна информация за трансграничната престъпност. Тя е може би единствената дирекция, която има шанса на пие направо от най-важните информационни извори в Европа и в света - достатъчно е да споменем, че ползва автоматизираната информационна система ШИС на ЕС, която предоставя данни за предмети или за хора, за които е издадена заповед за арест. Освен това ползва и другата електронна система в Шенгенската система SIRENE, чрез която дирекцията и службите могат да изискват допълнителна информация за определени лица извън очертанията на собствената страна. Според експертите SIRENE е по-ефективна дори и от системата на Интерпол.
ДМОПС ползва и европейската система за архивиране на изображения FADO (False and Authentic Documents) - фалшиви и истински документи. Базата данни съдържа изображения на фалшиви, подправени и истински документи, данни за техниките на подправяне, както и за техники на защита. Освен това дирекцията има и достъп до ЕВРОДАК - централна автоматизирана база данни, съдържаща дактилоскопни отпечатъци на всички чужденци на възраст над 14 години, молещи за убежище в ЕС...
Впечатляващите операции на МВР, в които двигател е ДМОПС, обаче се броят на пръсти. Успех за националното звено Европол например беше залавянето на литовския подземен бос Хенрикас Дактарас във Варна през октомври 2009 година. Мафиотът, чиято престъпна група е разследвана за 30 убийства, отвличания и трафик на наркотици, беше екстрадиран в Литва. През 2001 г. пък НЦБ участва в задържането на боса на полската мафия Йежи Виечорек, по прякор Жабата, обявен за издирване от 2000 година. В актива на бюрото е и залавянето на Юри Радулов, молдовски гражданин, извършил повече от 40 поръчкови убийства в света. Последната успешна акция на НЦБ бе през март тази година, когато в столицата бе задържан сърбин, издирван с червена бюлетина по обвинения за участие в организирана престъпна група. Тя се занимавала с подправяне на документи и с изработване на неистински парични знаци.
Нашето звено на покритата с митична слава организация Интерпол, която е с привилегиите на ООН, засега, изглежда, й е длъжник. А на фона на техническите възможности и професионални ангажименти на НЦБ липсата на по-високи изисквания от страна на ръководството на МВР към работата му е направо странна...

По-шумни скандали, отколкото успешни акции съпътстват биографията на бюрото на Интерпол у нас в последните години. Бившият шеф на НЦБ Петър Ченгелов например подаде оставка, след като в медиите беше изнесена пикантна информация за извънработните занимания на две от служителките в бюрото. Младши разузнавач София Сотирова, която беше сред хубавиците, одухотворявали коридорите на МВР, разказа пред цяла България, че шефът й Ченгелов я карал да забавлява негови приятели от подземните среди в софийски заведения. Беше разпоредено на Инспекторатът на министерството проверка, в резултат на която Ченгелов подаде оставка през 2000 година.
Най-любопитната част в жалбата на разузнавач Сотирова беше информацията, че с подобна мисия красавицата е била натоварена и при една от визитите на Роже Совен, шеф в МОКП Интерпол, дошъл да проверява работата на НЦБ. Според Сотирова, отново по заповед на Ченгелов, тя забавлявала биг-боса от централата на организацията в комплекс Свети Кирик край Асеновград.
По ирония на съдбата същият г-н Совен дойде на проверка и в началото на април тази година. Директорът на Дирекцията по развитие на националните централни бюра в МОКП даде много добра оценка на работата на дирекцията МОПС, част от която е и НЦБ Интерпол. Височайшата визита от представител на Генералния секретариат на МОКП беше първата от 2006 г. насам, когато националното бюро се префасонира в обикновено звено в рамките на дирекция.
Още един шеф на НЦБ си тръгна след шумен скандал. След оставката на Петър Ченгелов на поста му дойде полк. Петър Христов, който веднъж вече беше напускал МВР. Той беше шеф на бюрото от 1992 до 1997 г., когато беше сменен от Ченгелов и стана негов заместник. Вътрешният министър Богомил Бонев обаче го прати в пенсия (през 1999 г.), тъй като Христов изпратил сигнал за нарушения в бюрото. През 2000 г. Христов е поканен да се върне в системата. Но я напусна с гръм и трясък през септември 2006 г. след конкретен сигнал срещу него за извършени нарушения. Христов стана обект на проверка от Инспекторат-МВР, разпоредена от министър Румен Петков.
Инспекторатът провери Христов по подозрение, че е укривал документи и данни за престъпленията, извършвани от директора на Топлофикация Валентин Димитров. Ексшефът на парното беше арестуван през юли 2006 г. с обвинения, че пере пари и укрива данъци. Появиха се съмнения, че в НЦБ Интерпол е имало информация за преводите от 1.6 млн. евро в австрийска банка, направени от Димитров, но данните са били укрити. Христов беше пенсиониран по заповед на МВР-шефа Петков, но данните за нарушения не бяха потвърдени от прокуратурата.
Последният ръководител на бюрото Димитър Георгиев, който беше директор на ДМОПС, пък беше назначен от премиера Бойко Борисов за заместник-министър на вътрешните работи на 10 януари 2011 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във