Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАД 1 МЛН. ЛЕВА ОТ ПРОДАЖБА НА ФИКТИВНИ ЗЕМИ

Ако живееш нейде из безкрайните ниви на Дунавската равнина, съвсем естествено е да си земеделец или животновъд. По тази причина земите край белоградчишките села Бело поле, Ружинци, Плешивец, Орешец се оказват истинска златна мина. Но не за самите стопани, а за онези, които имат власт да ги включат в задкулисните си игри в името на собственото си благополучие.
Тази възможност още преди три години е прозряла председателката на Районния съд в Белоградчик Ирена Венкова Иванова. В бр.14 от 5 април т.г. Параграф 22 писа подробно за схемите, измислени от съдийката. Вместо право да съди, тя печатила фалшиви искови молби до РС от името на нищо неподозиращи хора, които уж забравили в законоустановения срок да заявят земите си пред съда. След това се сдобивала с удостоверение от Общинската служба Земеделие и гори, че наистина човечецът е пропуснал срока. Както и със схема и данъчна оценка на имота.
А накрая - и с удостоверение от съответното кметство, в което са описани данните на родителите, братята и сестрите му.
По-късно съдийката съставяла фалшиви протоколи от фиктивни заседания, на които признавала собствеността на фиктивната земя на името на поредния пенсионер от близкото село.
След като и това вече било факт, жената поръчвала на Велин Станков (който изпълнява едновременно функциите на нотариус и съдия по вписванията в РС-Белоградчик) да изготви пълномощно от името на ищеца, с което се дава правото най-често на съпруга на Венкова - Емил Иванов, да се разполага със земята, както намери за добре.
Така златната нива бивала продадена, а купувачите хал хабер си нямали, че всъщност Иванов им показвал нечия чужда земя.

Едно обаче е да чуеш, друго е да отидеш и със собствените очи да се убедиш, че Клондайк всъщност се намира край Белоградчик. Екип на Параграф 22 посети красивия град, на място открихме и скандалната съдийка Ирена Венкова Иванова. Тя в момента работи като адвокат и често пътува за дела до Видин. Тъй като в момента тече разследване срещу нея, което е засекретено, Иванова се пази от непознати като дявол от тамян.
Успяхме все пак да разговаряме с нея, влизайки в кожата на собственик на земя, пропуснал да я заяви в съда. Събеседничката ни обаче сякаш нямаше нищо общо с героинята, описана в бр.15, и се оказа по-чиста от момина сълза.
Моето мнение е, че сега не можете да си ги получите по никакъв начин. Сега, ако някой друг колега нещо друго ви обяснява... (усмихва се). Но аз смятам, че не може и ако някой ви каже нещо по-различно, ще бъде просто, за да ви вземе парите.
Няма смисъл да завеждаме някакви искови молби, които предварително са обречени на провал. Сроковете са изтекли. Просто не е възможно. Един такъв иск е недопустим и съдът не би трябвало да го образува въобще, дори вие да подадете искова молба.
Съдията не може да разреши този проблем. Всички искове тръгват от адвокати. Не знам кой какво може, но аз като адвокат не мога да се ангажирам с такъв случай.
След като разговаряхме с Ирена Венкова, тръгнахме към Районния съд, където до неотдавна тя се е подвизавала. Разбира се, посетихме и хотела до местността Калето, за чийто строеж е обществена тайна, че се финансира от екссъдийката и съпруга й Емил Иванов.
Оказа се, че мълвата за пристигането ни се разпространила толкова бързо, че още в началото на обиколката ни вече се сдобихме с истинска опашка. В наша постоянна сянка се бе превърнал съпругът Емил Иванов, който като в шпионски екшън не изпускаше от поглед колата на екипа.
Пред дома на семейството стоят паркирани джип Чероки и БМВ, които по документи са продадени на мъж от Видин, приятел на Емил Иванов. Параграф 22 видя, че возилата обаче се шофират и от Ирена Венкова, и от съпруга й. А от отлично информираните ни източници разбрахме, че въпросното момче, което уж е купило МПС-тата, е дало категорични показания, уличаващи двойката в поредната измама.
Според информаторите ни пред съдия младежът заявил, че
Емил Иванов изобщо не го е питал иска ли да купи колата и джипа
Освен това заяви, че семейството изобщо не се е срещало с него във Видин.
Още в края на ноември 2007 г. разследващите случая са пуснали писмо до местното представителство на Комисията за установяване на имущество, придобито чрез престъпна дейност (КУИППД). Дали от комисията са се поинтересували от гореописания факт, никой не е в състояние да каже. От КУИППД отказаха да коментират с уговорката, че все пак дейността им е тайна и разследването е засекретено.
След като не успяхме да намерим отговор на този въпрос, се насочихме към близкото с.Орешец, където според нашата информация от името на някои от местните жители е бил упълномощаван Емил Иванов или удобни хора да продават техните фиктивни земи.
Една от тях е 92-годишната Верка Спасова. Жената на преклонна възраст дори не разбира какво се е случило, а пита друга баба, с която седят на пейката пред къщата й какъв имот притежава. Доста по-младата от нея баба й се скарва с думите как каква земя, твоята.
Синът на Верка Спасова се оказва сговорчив и приема да ни разходи из селото. Дори склонява да ни покаже къде живеят пенсионерите, които са продавали стотици декари земя.
Първата от тях е баба Анка Милина. Въобще не е говорила с мене съдийката, нищо мене не ме е питала и нищо не е искала от мене. Познавам я. Ама ни съм одила у съда, ни съм се разправала, ни съм продавала, разпалено говори жената и се гневи на щуротиите, които сегашната адвокатка била надробила.
След това баба Анка под сурдинка ни споделя, че когато ходила на разпит, видяла, че
като нейна земя са били писани много повече декари
отколкото притежава. Тя дала под аренда около 18 дка, докато като нейна собственост били вписани поне стотина.
Друга баба от селото също се пали от факта, че някой е упълномощил вместо нея Емил Иванов да се разполага със земята: Не съм подписала друг да се разполага с нея. Може да са ме други подписали. Е го - има други, къде давали земя, продавали и се подписали. Я не съм знаяла и он ма е подписал, кахъри се 81-годишната жена.
Баба Николина се оказва близка на Ирена Венкова. Съпругът й и свекърът на адвокатката са братя: Като я показаха по телевизията, я питах какво е правила с тая земя, та я дават. Тя ми вика: Вие завиждате. И се скарахме.
Със сигурност има още десетки души като баба Анка и баба Николина, от чието име са продавани десетки и стотици декари фиктивна земя, шушукат местните жители. Мнозина от тях вече са разпитвани пред съдия и показанията им ще помогнат срещу Ирена Венкова, Емил Иванов и Велин Станков скоро да бъде внесен обвинителен акт в съда.
Тримата са привлечени като обвиняеми за документна измама в особено големи размери, представляващи особено тежък случай (чл.212, ал.5 от Наказателния кодекс). Наказанието предвижда затвор от десет до двадесет години.
Срещу Венкова са повдигнати още две обвинения. Едното е за използване на неистински документ, чрез който е получила, без правно основание, чуждо движимо имущество в големи размери с намерение да го присвои (чл.212, ал.4 от НК). То предвижда лишаване от свобода от три до петнадесет години.
Другото е за съставяне на официален документ с неверни обстоятелства (чл.311, ал.1 от НК) и може да вкара зад решетките Венкова до пет години.
А иначе Параграф 22 научи, че от сделки за продажба на несъществуваща земя Ирена Венкова и мъжът й са гушнали минимум 1 млн. лева. Това бе потвърдено и от адвоката на нотариуса и съдия по вписванията Велин Станков.
На прощаване екипът ни пак прекоси плодородната златна крайдунавска земя с надеждата, че законите на Клондайк все пак тук не виреят. Дали...
Борислав Радославов

КАРЕ
Цецко Иванов, адвокат на съдията по вписвания Велин Станков:
ПОНЕ МИЛИОН СА ПРИБРАЛИ ВЕНКОВА И МЪЖЪТ Й
ПОДВЕЛИ СА ВЕЛИН СТАНКОВ

Г-н Иванов, имате нелеката задача да защитавате Велин Станков. Не е ли минавало през ума на клиента ви, че подписването на всички тези пълномощни ще му изиграят лоша шега?
- Просто не е имало как. Когато председателят на Районния съд Ирена Венкова го е молела за подпис, на него са му били представяни нотариални актове, скици, решения на поземлените комисии, които като документи са перфектни. Те са създавани извън службата по вписвания, далеч от неговия поглед. Не може той да бъде упрекнат, че извършва нередовна сделка, когато му се предоставя нотариален акт, съставен по реда на Гражданскопроцесуалния кодекс. И когато също така се представят данъчни оценки и характеристики на земята.
Тогава проблемът се крие някъде другаде...
- Да, така е. Предоверил се е при съвместното изпълняване на функциите нотариус и съдия по вписванията в района на Белоградчишкия районен съд.
Тоест бил е подведен от Ирена Венкова, за да подписва тези пълномощни?
- Точно така. След което се е давала представителна власт на съпруга й Емил Иванов да продава имоти. В този смисъл и той е жертва на измама.
Звучи странно хем съпрузите да са в комбина, хем мъжът да е измамен от жена си.
- Мога да кажа, че е безспорно, че той е бил човекът, който е намирал купувачите, извършвал е сделки и е получавал парите. Именно съпругът на г-жа Венкова е бил динамичната фигура в тази дейност.
С какви суми са се облажили двамата?
- Между 300 и 400 лв. на декар. Точно не мога да кажа, но мисля, че цифрата е поне с шест нули. Определено са се вземали добри суми.
Да се върнем на вашия клиент. Каква ще е съдбата на Велин Станков?
- Мисля, че финалът на досъдебното производство ще доведе до извеждане на г-н Станков от процесуалното му качество на обвиняем в свидетел. Сигурен съм, че дори и да бъде обвинен, той ще бъде оправдан от съда.
Никой ли от свидетелите не е дал показания срещу него, които да го уличават в извършване на престъпление?
- Не. Няма нито едно свидетелско показание срещу него. Нито един свидетел не е обективирал подобни факти. Те визират само г-жа Венкова и съпруга й.
Хората, от чието име са издавани фалшиви пълномощни, измамени ли са реално с продажбата на тяхна земя, или нивите са били плод на художествена измислица от страна на магистратката?
- Не бих казал, че тези хора са измамени. На тях не им е отнеман никакъв имот.
Значи става дума за напълно фиктивни парцели?
- С документи с невярно съдържание са създавани имоти, които никога хората не са имали и които изобщо не съществуват. Те са налице само по силата на едно съдебно решение. Въобще не става въпрос за незаявени в срок земи пред съда, както е писано в исковите молби.

КАРЕ
Кметът на Белоградчик Емил Цанков:
500 КВ. М ОБЩИНСКА ЗЕМЯ ЗА 5000 ЛВ. ДО КАЛЕТО! СКАНДАЛНА СДЕЛКА!

Г-н Цанков, в края на 2007 г. разпоредихте проверка на всички обществени поръчки, свързани с продажбата на общински имоти в района. Най-интересна е историята на парцела, на който, както всички знаят, строят хотел Ирена Венкова и съпругът й. И то само на метри от крепостта Калето. Каква е истината около тази сага?
- Оказва се, че за този обект са налице доста смущаващи обстоятелства. Първоначално, по време на мандата на предишния кмет, се e провела една процедура, на която е спечелила някаква фирма. След което, преди няколко години, се провежда следваща процедура, в която печели съвсем друга. Така в един момент възниква доста заплетен казус - къде точно трябва да се строи и дали изобщо има основание да се строи.
В решението на общинския съвет не са ли упоменати тези въпроси?
- Именно тук е проблемът. В това решение, а и в предложението до общинския съвет липсва мотив и основание този парцел да бъде предоставен за изграждане на хотел. Нещо, което е доста странно. Нито общинският съвет, нито предишният кмет поставят условие към бъдещия ползвател на имота за какво трябва да се използва. А след като няма такова условие, хората решават и си строят хотел. А това е незаконно, тъй като крепостта Калето е паметник на културата.
На каква стойност е била сделката?
- На смешна цена. Става дума за 500 кв. м общинска земя, която е продадена за по-малко от 5000 лева. Тоест реално всеки гражданин на общината е могъл да си позволи да купи парцела, като ползва малък кредит от банка. Но я е взела фирма, която се управлява от свекъра на Ирена Венкова.
Но това означава по десет лева на квадратен метър?
- Ами точно така. Дори и по-малко.
Значи някои общински съветници имат съществен принос в тази работа...
- За съжаление, да. Но общинският съвет като орган носи колективна, а не индивидуална отговорност. И аз много бих се радвал, ако с подходящи текстове в законодателството се инициира промяна в тази посока. Защото в противен случай ще се случват още много такива скандални сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във