Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Надцакване в сценариите

Прокуратурата не изпълнява сценарий срещу ГЕРБ, целящ да дестабилизира държавата, а изпълнявала задълженията си по закон. Така главният прокурор Сотир Цацаров отбрани държавното обвинение от атаките на довчерашните управляващи. В добавка Цацаров загатна нова интрига във връзка с откриването на бюлетините в печатницата Мултипринт в Костинброд.


Ако на някой му харесва прокуратурата да е пасивен наблюдател на нарушения и престъпления, може би е объркал времето, оценките, човека и всичко друго. Не сме национални предатели, просто сме прокурори, коментира нападките главният прокурор. Признавайки, че държавното обвинение не е имало намерение да изнася информация по случая преди провеждането на изборите, Сотир Цацаров подчерта, че новината за акцията в деня на мълчанието не е произведена от прокуратурата. Точно обратното - прессъобщението на прокуратурата било резултат на медиен натиск за предоставяне на някаква информация. В резултат било положено старание тази информация да е максимално обективна и максимално пестелива.


Цацаров не остана длъжен и на упрека, че с прибързаната операция разследващите са пресекли възможността да проследят пътя на незаконните бюлетини. Хайде да си зададем и един друг въпрос - дали това огласяване(от телевизия ТВ 7)по някакъв начин не е попречило на планирана реализация на акцията по друг начин? Не ме карайте да ви казвам нищо повече, заяви главният прокурор. Което отваря нова интрига, защото ГЕРБ едва ли би избрал Бареков за инструмента, чрез който да провали прокурорска акция.


Острият тон на главния прокурор накара хората от ГЕРБ да опитат да охладят страстите. В подписано от лидера на партията Бойко Борисов отворено писмо с копия до ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Алианса на либералите и демократите в Европа, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Централната избирателна комисия Цацаров доживя благодарност за изнесената информация по случая Костинброд. В ГЕРБ били удовлетворени от волята на прокуратурата да търси прозрачност при разследванията си, а Борисов оставал твърдо зад професионализма, с който държавното обвинение работи и отстоява своята независимост.


Тези дружелюбни излияния бяха придружени все пак от 135 страници с публикации от български и международни медии, които в деня за размисъл направили сериозни внушения и обвинили индиректно ГЕРБ в манипулация на изборите. От тях главният прокурор трябвало да се убеди, че не бившите управляващи са се самоприпознали като адресати на тези внушения, а реално са обвинени в манипулиране на вота. Следва мъдър призив към партиите да сложат край на компроматните похвати в българската политика и да заработят в услуга на обществото.


Прокуратурата обаче нямаше как да запали лулата на мира, преди да отвърне на подозренията, че играе за БСП срещу ГЕРБ. Недоизказаното по-рано от Сотир Цацаров се оказа сигнал за транспортната фирма, която е трябвало да превози откритите бюлетини. Сигналът дошъл също от ДАНС, а първоизточникът е отново БСП. Този сигнал постъпил на 10 май и по него е образувано досъдебно производство. Установени били автомобилите, които трябвало да са с двойни дъна за укриване на бюлетините, и се мислело за проследяване чрез прилагане на СРС. Гръмването на скандала в медиите обаче провалило разследването и то било преустановено. Поставянето на проследяващи устройства в палетите с бюлетини на територията на самото предприятие пък се оказало невъзможно заради 24-часовия режим на работа и82-текамери, които фиксират всяко действие на персонала. Каква ще е съдбата на това разследване не е ясно, но от прокуратурата отказаха да съобщят името на фирмата превозвач. А тя е сключила договор с Мултипринт, който може да изясни много неща. Вероятно немалко ще кажат и записите от камерите в печатницата. Но като цяло реалната картина си остава мъглява и множество съмнения не получават обяснение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във