Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАДЛЪГВАНЕ МЕЖДУ ТЕМИДА И ТРАФИКАНТИ НА ЖИВА ПЛЪТ

Банда сутеньори продължават да въртят на малкия си пръст варненските магистрати, след като от октомври миналата година се изпоразболяха от какво ли не, с изключение на синя пъпка, и така отлагат вече за кой ли път началото на процеса срещу тях.
Тази седмица Варненският окръжен съд отмени за втори път нашумялото дело срещу организирана престъпна група за трафик на жени, склонявани към проституция у нас и в чужбина. На заседанието си на 27 май (вторник) магистратите в морската столица само потвърдиха мярката задържане под стража на 34-годишния Емил Тодоров, един от босовете трафиканти.
Емил, заедно с по-големия си брат Тодор (36 г.) попаднаха зад решетките на 20 октомври 2007 г. след мащабна полицейска акция, при която бяха задържани и някои от момичетата, заставяни да проституират.
От обиските в домовете на двамата братя стана ясно, че те са водили строго счетоводство за приходите на подопечните си жрици на плътта. При претърсването бяха намерени също 15 000 лева, 1000 евро, 200 долара, боеприпаси, данни за банкови сметки и други изобличаващи ги находки.
Съдът остави Емил Тодоров в ареста, тъй като събраните многобройни гласни, писмени и други доказателства потвърждават обоснованото предположение, че той е извършител на престъпленията, за които се разследва. А те са такива, че ако го пуснат от затвора дори и заради два-три дни болнични, едва ли ще му видят очите повече. Ако Емил обжалва това решение, то може да бъде ревизирано от Варненския апелативен съд на 3 юни. Но това едва ли ще стане, като се има предвид сериозността на престъпленията, за които е обвинен.
Срещу всеки от двамата братя са повдигнати по 11 обвинения за извършени тежки умишлени престъпления, сред които трафик на жени, склоняване към проституция, участие в организирана престъпна група. Наказанието, което предвижда законът в такива случаи, е от 5 до 15 години затвор за трафик на хора и между 1 и 6 години решетки за склоняване към проституция.
Само преди около две седмици варненските магистрати за пореден път отказаха да освободят от кауша и по-големия брат на Емил. На 27 май той застана пред съда като един от седемте подсъдими по друго дело, отново срещу организирана престъпна група за трафик на жени, склонявани към проституция, но зад граница.
Лидер на тази структура е Евелин Димов (37 г.), по-известен с прозвището Иво Джуджето, а на подсъдимата скамейка до него са курдисани Александър Иванакиев (36 г.), Красимир Тодоров (34 г.), Янко Димитров (33 г.), Митко Панайотов (26 г.), споменатият вече Тодор Тодоров (36 г.) и Димитър Димитров (34 г.), всички от Варна.
Обвинителният акт, събран в 88 страници, обхваща дейността на престъпната група в периода от 2001 до 2006 година. Трафикантите са действали основно във Варна, и по-точно в курорта Златни пясъци, но пипалата им плъзнали до сърцето на обединена Европа - Брюксел.
Тарторът Димов ще отговаря за дейността си като ръководител на групата за склоняването към проституция на 17 момичета и за трафика на 19 жрици на плътта. Срещу всеки един от останалите шестима подсъдими са повдигнати съответно обвинения за участие в организираната група, за склоняването и трафика на различен брой момичета, а Иванакиев - и за притежание на кокаин.
Първото заседание по това дело бе насрочено за март тази година. Както можеше да се предположи, то беше отложено заради заболяване на Иво Джуджето. Според психопреглед Димов давал накъсо и междувременно е постъпил на лечение в психиатрична клиника.
Следващото заседание на 27 май пък се отложи заради болните бъбреци на Александър Иванакиев, тормозещи го от има-няма броени дни.
Варненските магистрати обаче проявиха чувство за хумор, като предупредиха великолепната седморка подсъдими да пазят драгоценното си здраве, защото въпреки усилията им да забавят процеса, делото ще се състои дори и ако са на екстензии. Освен това те бяха категорични, че по делото ще бъдат разпитани всичките близо 50 свидетели.
Ако се съди по броя на отложените по здравословни причини дела, Иво Джуджето е достоен конкурент на Големия Маргин, който дълго време след като го арестуваха все беше болен.
Досега Иво е отнасял само условни присъди за кражби по Черноморието, извършени в края на 90-те години. Последните повдигнати срещу него обвинения, сред които трафик на хора и участие в организирана престъпна група, са тежки, и явно предполагат... по-сериозни и продължителни заболявания. Ето как Иво Джуджето внезапно се оказа епилептик, а за този вид заболяване престоят зад решетките е недопустим.
Иначе е всеизвестно, включително и от разкази на някои от задържаните проститутки, че Джуджето е един от най-жестоките сводници в морската столица. Глобите за момичетата, които отказват да изпълняват поръчаното от него или от дясната му ръка Малкия, са от 100 до 2000 евро, в зависимост от провинението. При повторно провинение следва жесток побой и изнасилване от хора на Иво Джуджето или лично от него. Това се е случвало най-вече след отказ да работят или при опит да скрият пари от заработеното.
Освен Димов водеща фигура в този бизнес е Александър Иванакиев - Сашо Дебелия. Той вече е осъждан за побой над момичета, работещи в известен клуб за масаж в морската столица, задържан е за трафик на хора и за притежание на наркотици.
Третият в сводническата йерархия е Митко Панайотов-Малкия, който макар и наистина сравнително малък - само на 24 години - вече има присъда от четири години за грабеж. Именно той е човекът, който е превеждал с подправени документи през летището във Варна жриците на любовта, та чак до Белгия. Той е събирал и заработеното от проститутките в клубовете за масажи и от уличните проститутки във Варна.
Според разследващи престъпната дейност на Димов и компания минавала през няколко фирми, чрез които Джуджето имал участия в строежи във Варна. Напоследък той активно купувал земя и гори в Монтанско и на други места в Северозападна България, а също и край морето.
Истината около тези и други факти от битието на Джуджето и братята Тодорови обаче едва ли скоро ще излезе наяве. Следващото заседание е насрочено за 9 юли, но едва ли ще има реален старт на процеса. Причината е именно силната заболеваемост сред подсъдимите. Отделно през юли идват големите жеги, а знаем колко крехък е човешкият организъм, особено на Джуджето...

Facebook logo
Бъдете с нас и във