Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАДЛЪГВАНЕТО С БРЮКСЕЛ ПРОДЪЛЖАВА

Рухна един от най-дълго поддържаните митове в най-новата ни история, според който само съдебната система е виновна за провала на България в прехода към гражданско общество и пазарна икономика. В четвъртък (31 август), без абсолютно никаква причина, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева реши да обагри публичното пространство в нежнорозово и обяви, че септемврийският доклад на Европейската комисия ще бъде изключително кратък. А причината за това, според нея, се крие във факта, че авторите на четивото щели фокусират вниманието си само върху... недовършеното от управляващата коалиция.
До 26 септември, когато се очаква документът да бъде представен официално в Брюксел, България няма да е свършила цялата необходима работа - заяви в четвъртък министър Кунева пред БНР. - Дотогава страната ни не би могла да попълни всички липсващи парченца в мозайката, но ако си вярваме, това не е такъв проблем, каза още тя.
Вярно, Меглена Кунева не пожела да уточни откъде извира оптимизмът й, че непопълването на липсващите парченца от мозайката няма да е никакъв проблем за приемането на България в ЕС на 1 януари 2007 година. За сметка на това обаче тя на драго сърце обясни на драгия слушател, че управляващото мнозинство имало политическа воля да изпълни най-важната заръка на Брюксел: конституцията да бъде ремонтирана така, че парламентът и правителството да не си и помислят дори, че могат да се месят в работата на независимата съдебна система.
Ако свалянето на главния прокурор и на шефовете на двете върховни съдилища от Народното събрание и финансово-кадровите правомощия на правосъдния министър бяха единствените проблеми, които трябва да бъдат решени през следващите два-три месеца, Европейският съюз още сега да ни приеме за свой пълноправен член и всички да потънем в блажена леност след изпълнения граждански и патриотичен дълг.
За съжаление обаче случаят с довършителните работи е доста по-тежък и изобщо не се изчерпва с предстоящия четвърти ремонт на конституцията, призван да оправи последиците от третия ремонт на основния закон през февруари-март 2006-а. И най-голямото доказателство за това е случилото се през последните седем-осем дни.
В понеделник и вторник (28 и 29 август) управляващи и опозиция окончателно доказаха как т. нар. политически елит може да се гаври не само със съдебната система, но и със законите, писани и приемани от същия този елит. Най-напред шефът на червената парламентарна група Михаил Миков продължи да защитава тезата си от 25 август, че председателят Върховния касационен съд иска да блокира приемането на България в ЕС, защото е пратил третия ремонт на основния закон в Конституционния съд.
На свой ред столичният градоначалник Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи десния кандидат за президент Неделчо Беронов, който все още е шеф на Конституционния съд, ако хората на Иван Костов оттеглят от Върховния административен съд искането си той да бъде предсрочно освободен от кметската си длъжност.
Досущ като едни истински демократи за силна България, хората на Иван Костов обещаха да помислят по въпроса за разумния компромис, а Бойко Борисов обеща да помисли дали ще подкрепи Неделчо Беронов и на каква цена.
В сряда (30 август) парламентът прие поредните поправки в Наказателния кодекс (подробности на стр.8). Официално те бяха обявени за още един успех на управляващите в европеизирането на българското законодателство. На практика обаче с тези поправки бяха отстранени наказателните безобразия, сътворени от НДСВ и ДПС по време на предишния им мандат.
В четвъртък (31 август) правителството официално призна, че Законът за Търговския регистър няма да влезе в сила на 1 октомври, а на 1 януари 2007 г., защото не са осигурени 4.5 млн. лв., необходими за нуждите на Агенцията по вписванията. Истината обаче е доста по-тъжна от това официално разкаяние. Според юридическата гилдия, Законът за Търговския регистър е нормативно недоносче, чието влизане в сила ще причини на държавата и на бизнеса огромни вреди (за недъзите на този нормативен акт БАНКЕРЪ и Параграф 22 са писали десетки пъти). Министерският съвет обаче чак сега се е уплашил от задаващия се хаос и затова е измислил номера с липсващите милиони, за да бъде кадрово и материално изградена тази истина.
Също в четвъртък парламентът прие на първо четене новия Гражданскопроцесуален кодекс (подробности за съдбата на новия ГПК на стр. 8), но го прати на правосъдното министерство за преработка с толкова уговорки, че най-вероятно става дума за... писането на почти нов проект.
Кой знае защо, през изминалата седмица парламентът и правителството изобщо не се сетиха за състоянието на МВР, на прокуратурата и за по-нататъшното усъвършенстване на досъдебното производство. И това беше най-полезното нещо, което те свършиха, защото в противен случай управляващата коалиция едва ли щеше да има с какво да се похвали пред Брюксел през следващите две-три фатални седмици (заветният доклад на ЕК трябва да бъде огласен на 26 септември).
Докато сега... Сега кошницата им се оказа препълнена, защото само за една седмица прокуратурата и следствието свърши толкова работа по високите етажи на властта, колкото не са вършили през последните две години.
В понеделник (28 август) Националната следствена служба повдигна обвинения за измама в особено големи размери срещу небезизвестния бизнесмен Мирчо Петков-Мирчо Циганина за източването на 18 000 т зърно от Държавния резерв през 2002 година. Заедно с него на подсъдимата скамейка трябва да бъде изправен и тогавашният шеф на резерва - Станислав Копаров, който ще отговаря през закона за длъжностно престъпление.
Във вторник (29 август) бе подбран единият от адвокатите на бившия топлофикационен шеф Валентин Димитров - Гроздан Добрев, защото съветвал Вальо Топлото как да скрие по-майсторски откраднатите милиони.
В четвъртък сутринта (31 август) пресаташето на Софийския градски съд обяви, че процесът срещу бившия кмет на Велинград и настоящ депутат от ДПС - Фидел Беев, започва на 11 септември и той ще отговаря за длъжностни престъпления, извършени в периода 21 януари - 18 юни 2004 година.
А в петък (1 септември) Върховната касационна прокуратура разпространи вестта, че срещу заместник окръжния прокурор на Русе Венелин Тодоров е образувано досъдебно производство и той ще бъде разследван за престъпления по чл.288 от Наказателния кодекс, който гласи: Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
Надлъгването продължава. Уж с Брюксел, ама...

Facebook logo
Бъдете с нас и във