Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наемен убиец отива за 20 г. в затвора

Една от малкото присъди срещу наемни убийци бе произнесена в средата на тази седмица. Двайсет години затвор при първоначален строг режим постанови Пловдивският окръжен съд за 35-годишния Пеньо Мангъров, убил преди 11 години в Прага Ладислав Цимерман по поръчка на съпругата му. Съдът го призна за невинен по обвинението за още едно убийство, извършено също в чешката столица през 1999 година. Нямам нищо общо с убийствата, аз съм изкупителна жертва на полицията, обяви Мангъров в съдебната зала и подчерта, че присъдата му няма да издържи, защото е невинен.
Името на българина, който предпочита да го наричат Сашо Чешкия, изплува при разследването на една от най-големите криминални афери, разтърсили Прага в края на 20 век. На 27 декември 1998 г. в ресторант Макдоналдс от упор, пред очите на майка му, е застрелян строителният предприемач Ладислав Цимерман. Убийството било поръчано от съпругата му Мартина Шиманкова. С измама заможната дама успяла да прибере спестяванията на мъжа си, но се притеснила, че той ще разбере за машинациите й и тя ще бъде лишена от богатството. Освен това мъжът й имал и солидна застраховка Живот - още един мотив да го убие. За целта наела частен детектив, а той от своя страна й съдейства да наеме убиец. Точно тук в материалите по делото се появява името на Пеньо Мангъров, който бил нает от детектива Раул Кохнер, за да убие Цимерман. Според обвинителите в Чехия Мангъров се озовал в страната им в края на 90-те с чужда самоличност. Любопитното е, че Пеньо не е получавал никакви български документи от новия образец - нито лична карта, нито задграничен паспорт. На съдебния процес в Пловдив пък Мангъров бе категоричен, че по време на убийството на Ладислав Цимерман не е бил в Чехия. Майката на Цимерман, която видяла показния разстрел на сина си, обаче дала точно описание на убиеца, а по-късно разпознала българина. Делото срещу него в Чехия е било отделено от това срещу поръчителката и детектива, защото межувременно се оказало, че килърът се е прибрал в България.
Така и не стана ясно как Мангъров се е прибрал в родината. Най-вероятно при бягството си от Чехия след началото на разследването за двете убийства той отново е използвал чужд паспорт. Пеньо е задържан на 10 февруари 2000 г. и разследването поема Националната следствена служба. През 2003 г. тогавашният окръжен, а сега апелативен прокурор на Пловдив Андрей Атанасов обяви пред медиите, че Мангъров е бил осъден задочно на 30 години затвор в Чехия заради двете поръчкови убийства.Такава присъда обаче няма.
Обвиняемият стана истинска медийна звезда. В пространно интервю за местен вестник той сравни себе си с българските медици в Либия, които също били несправедливо обвинени. Той уверяваше, че се е върнал от Чехия през октомври 1998 г. и след това не е напускал границите на България. Процесът в Окръжния съд в Пловдив започна през 2006 година. По това време Пеньо Мангъров вече беше в затвора, където излежава 9-годишна присъда за изнасилване, извършено през 2000 г. в България. Отделно от това е осъждан за измама, но се разминал с решетките, тъй като делото е завършило със споразумение за глоба.
На път към 20-годишната присъда за убийство Пеньо Мангъров успя да стане герой и на жълтата преса, защото се залюби със Соня Алексиева - прокурор в Софийска градска прокуратура. Човек не знае какво може да му се случи и в кого ще се влюби, лаконично обясни юристката, която свали тогата на обвинител и стана адвокат, като пое защитата на любимия си. Досущ като в сълзлив роман двамата се ожениха в затвора, за която цел младоженецът смени затворническите одежди с костюм на Версаче. Приказката обаче не трая дълго, последваха взаимни обвинения в нелоялност и сега двамата се развеждат. Така Сашо Чешкия остана без съпруга и завърши процеса само с един адвокат и с тежка присъда за убийство. Остава му утехата, че беше оправдан за поръчковото убийство на Иржи Витек, разстрелян по идея на тъща си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във