Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наемни убийци на път да избегнат решетките

Вратата на правосъдието ни стои полуоткрехната пред трима доказани бандити, с чиито подвизи Параграф 22 неведнъж се е занимавал - Малин Крумов - Маце, Данчо Спасов-Вола и Валентин Луков-Каратиста, са на път да избегнат решетките.
С присъда № 8/16.06.2000 г. по дело № 55/1998 г. на Пернишкия окръжен съд Маце, Вола и Каратиста са признати за виновни по обвинение в убийство с цел прикриване на друго престъпление (отвличане) и осъдени всеки на по 16 години лишаване от свобода. В края на декември 2008 г. Софийският апелативен съд обаче за втори път ги обявява за невинни. По-рано друг състав на апелативния съд обяви, че Маце, Вола и Каратиста не са имали мотив да извършат убийство. През 2006 г. Върховният касационен съд обаче отмени изцяло първото оправдателно решение на Апелативен съд - гр. София, и върна делото за разглеждане от друг състав.
Очакваме до два-три месеца Върховният касационен съд окончателно да се произнесе по това дело и да приеме доказаните факти и заключенията на Пернишкия окръжен съд, така че да има възмездие за изключително циничното престъпление, коментира пред Параграф 22 адвокат Елена Петрова, представляваща семейството на застреляния Георгиев.
Жертвите
Първият от похитените е 36-годишният Антон Маринов Костадинов (с мюсюлманско име Хасан Мехмедов Карахюсеинов). За него с една дума може да се каже, че просто е срещнал в неподходящо време неподходящите хора и то в компанията на най-неподходящия човек - Георги Георгиев-Гечо, който е обект на отвличането. Денят на похищението - 2 септември 1994 г. е трябвало да бъде първият му работен ден на Антон в София. А Гечо бил работодателят му, който го водел към свой обект в столицата, когато нападателите ги връхлитат.
Самият Гечо (Георги Венков Георгиев, 39-годишен), чийто официален бизнес бил строителство и изолации, не е случаен човек. Баща му Венко е чичо на Христо Върбанов Василев, по-известен като Ицо Папата или Кардараша. Преди по-малко от месец Папата бе обект на покушение, при което пострадаха случайна минувачка, бодигардът на Върбанов и снахата на ромският барон Гинка. Върбанов обаче се отърва без поражения.
Оказва се, че освен близки роднини Гечо и Папата са имали зад гърба си и сериозни бизнес отношения. Една част от тях е скътана в преписка №631/1994 по описа на Окръжната прокуратура - Враца, по която било образувано предварително производство. От нея става ясно, че само за три месеца - от май до юли 1993 г., Ицо Папата, Гечо и техният партньор Гюмуш Алиев, тримата поотделно и в съучастие посредством документни престъпления, са източили... 147 млн. лв. от ТСБанк, клон Козлодуй.
Именно тези 147 млн. са причина за отвличането на Гечо, категорични са магистратите и от Пернишкия окръжен съд и колегите им от Софийския апелативен. Доказано е, че похитителите, отвлекли Георгиев, до последно са мислели, че спътникът му Костадинов всъщност е Гюмуш Алиев. Тази грешка на бандитите струва живота на невинния Костадинов.
Подсъдимите
Името на Малин Крумов-Маце нашумя в края на 2002 г., когато той хладнокръвно разстреля посред бял ден македонеца Орце Коруновски в центъра на Варна. След шестгодишни съдебни перипетии (признат за виновен на първа инстанция и оневинен от Варненския апелативен съд поради липса на мотив за извършеното убийство) на последна инстанция все пак Маце бе признат за виновен и на 1 юли 2008 г. осъден на доживотен затвор.
Другият обвиняем по делото за отвличането и убийството на Георгиев и Костадинов е Данчо Спасов-Вола. Той е роден в Банкя през 1963 година. В началото на 90-те той гравитира около силова групировка в плувния басейн Мария Луиза. Негов другар е и Иван Прокопов, племенник на бизнесмена Венцислав Прокопов, от 1990 г. арендатор на плажа Мария Луиза заедно с брат си Божидар. В тази компания са и останалите участници в отвличането на Георгиев и Костадинов - Станислав Сотиров, Любен Райнов, Тони Сдислав Павловски, Иван Станишев, Димитър Петров - Митко Силистренеца.
Третият подсъдим от групата е Валентин Луков-Каратиста. Според непотвърдена информация роденият в Шумен през 1951 г. Луков е бивш преподавател по карате във Висшата полицейска школа в Симеоново. Криминалните хроники напомнят, че Вальо Луков беше сред най-активните участници в гангстерската война, избухнала на 16 ноември 1993 г. с борческото нападение над спортния комплекс Дескрим в столицата. Тогава хората на Иво Карамански, на Слави Бинев и от Асоциация Защита минаха на дюшеци и превърнаха къпалня Мария Луиза в своя цитадела. По това време Луков беше долетял от Варна с 11-членна бригада и чакаше сигнал за атака на сборния пункт на борците в хотел Орбита. Той не само е участвал в похищението и екзекуцията на Гечо, но е сочен и като техен организатор на отвличането.
Отвличането
Според материалите от съдебния процес през август 1994 г. Валентин Луков-Каратиста се сдобива с пълномощно от ТСБанк, а с него - и с компютърно извлечение - списък на лицата с невъзвръщаеми кредити. Според договорка с ръководството на ТСБанк, ако помогне на банката да си върне кредитите, Луков и хората му получават 40 на сто от сумата. А в компютърното извлечение, което получил Каратиста, са имената на Алиев, на Ицо Папата и Гечо.
В края на август Каратиста и Тони Сдислав Павловски вече се навъртат около дома на Гечо в Нови Искър. На 1 септември 1994 г. в изпълнението на плана е включен и Данчо Спасов-Вола. На 2 септември 1994 г., рано сутринта, Павловски, заедно с още един от бригадата дебнат къщата на Гечо. Те виждат, че Георгиев и още един мъж, за когото допускат, че е Алиев, се качват в Мерцедес 300 СЕ-24 и се отправят към София. Бандитите потеглят след тях. Към преследвачите се присъединява и останалата част от наказателната бригада, качена в два автомобила. На влизане в столичния квартал Илиянци, Мерцедес-ът на Георгиев е засечен от трите коли, двете жертви са прехвърлени в тях. После всички се отправят през квартал Обеля към Божурище и оттам към село Пожарево.
Отвлечените били свалени на безлюдна поляна в близост до селото. Тогава е и първото обаждане на Каратиста до Ицо Папата - партньор на Георгиев и Алиев. Христо Върбанов обаче не бил в офиса си и похитителят говорил със сътрудника му. На него Каратиста съобщил какъв откуп очаква - 1 000 000 щ. долара. Ултиматумът бил категоричен - ако парите не бъдат изплатени, отвлечените ще умрат.
В рамките на два дни Валентин Луков-Каратиста говори два пъти с Христо Върбанов Василев. В резултат откупът бил намален наполовина - на 500 000 щ. долара. На два пъти Ицо Папата говорил по телефона и с похитения си братовчед си Гечо. Семейството на Георгиев първоначално успяло да събере 137 000 долара, а часове преди крайния срок допълнили сумата до 500 000 щ. долара.
През това време двете жертви са закарани в изоставена от години къща в рядко заселената вилна зона Габера, в землището на село Дивотино, където живее Малин Крумов-Маце. Вилната зона всъщност е пустош с труднопроходими дерета и баири.
Екзекуцията
На 3 септември, след втория разговор с Ицо Папата, Гечо успокоява Антон и се обръща към него и към пазачите си с думите, че всичко ще се уреди още на следващия ден... Следващият ден обаче е последният в живота им. На 4 септември 1994 г. в изоставената рушаща се къща в Габера на пост са Любен Райнов-Метъла и Иван Прокопов. Те са поели охраната на отвлечените предишния ден, когато били докарани с автомобил от Луков, Спасов и Крумов.
На 4 септември тримата отново се появили във вилата. И освободили от пост Райнов и Прокопов. Наредили им да стигнат пеша до Банкя, където в едно от заведенията се била събрана цялата компания начело с арендатора на Мария Луиза Венцислав Прокопов.
Иван и Любен тръгнали по тесния асфалтиран път, а около половин час по-късно били задминати от колата, в която пътували Маце, Вола и Каратиста. Тримата обаче не спрели, за да вземат партньорите си, а ги подминали, отпрашвайки към Брезник. Не след дълго се присъединили към празнуващата компания, а Каратиста кратко съобщил, че случаят е приключен.
В началото на октомври същата година овчарят Малин Петрунов от пернишкото с. Делян открива оглозгани кости, но не им обръща внимание. Едва когато през декември в селото се пуска слух за човешки череп, търкалящ се в полето, Петрунов и негов приятел се връщат на мястото, където са видели костите, и откриват зловеща картина. Човешки останки, сред които и части от дрехи, били разхвърляни край плитък гроб недалеч от пътя.
Там е открита и окървавената риза на Георги Георгиев-Гечо, която е разпозната от съпругата му Елена. Съдебномедицинската експертиза, извършена от покойния вече професор Стойчо Раданов, категорично доказва, че смъртта на двамата е настъпила в началото на септември същата година. Причината - по един изстрел в тила, произведен от 9-милиметрово огнестрелно оръжие, каквото си предавали оставените да пазят вилата в Габера.
При обиск в изоставената къща са открити следи от кръв от жертвите и още доказателства за извършеното престъпление. Няколко месеца след като са намерени костите на екзекутираните, по време на запой пияният Малин Крумов-Маце признава пред Венцислав Прокопов за убийството, а Прокопов дава свидетелски показания за направеното от Крумов самопризнание. В последвалия съдебен процес Маце, Каратиста и Вола си прехвърлят вината, представят фалшиви алибита, но те са разбити от свидетелите и от събраните доказателства. Вината им е безспорна, каквото бе и становището на ВКС от 26 юли 2006 г., казва адвокат Петрова.
Убийството е по поръчка
работата си е чисто циганска и е по вина на Христо Върбанов - Ицо Папата! Това твърдят пред разследващите Венко Георгиев, баща на екзекутирания Георги Георгиев-Гечо и съпругата му Елена. Двамата присъствали на един от проведените по мобифон разговори между Ицо Папата и похитителите. Папата заявил на бандитите: За мен случаят е приключен. Когато Елена попитала Върбанов какво означава това, той с ехидна усмивка отговорил: А ти как мислиш? Пред семейството на Гечо Ицо Папата се изтървал и казал за отвличането, че това са си наши работи.
Съмненията на Георгиеви относно ролята на Христо Върбанов в организацията на отвличането се подсилват и от факта, че Ицо Папата не отишъл да предаде събрания откуп на посоченото от похитителите място - Парк-хотел Москва. Обяснението му било, че се уплашил да не би и него да отвлекат Прокоповите. Вдовицата Елена е категорична, че Върбанов само е имитирал усилия по спасяването на съпруга й.
А когато Венко, бащата на Гечо, по-късно научава от разследването във Враца за парите от ТСБанк - Козлодуй, е още по-категоричен: Единствен, който можеше да ги разкрие, е синът ми. Убийството е по поръчка, това ми стана ясно. Междувременно по време на разследването изскачат и други факти, сред които - че Ицо Папата е дължал огромна сума на Гечо. Странно е и впечатлението, което похитителите оставят у всички хора, станали свидетели на разговорите им с Ицо Папата, избран от наемниците за посредник при откупа. Те като че не искаха парите, излага наблюденията си Илинка Горанова, сестра на убития Гечо.
Въпреки съмненията на семейство Георгиеви 15 години след екзекуцията поръчителят на престъплението е неизвестен. Явно такъв и ще остане. Преките извършители на убийството на Антон Костадинов и Георги Георгиев обаче са известни. Предстои да видим дали след поредната намеса на Върховния касационен съд Маце, Вола и Каратиста ще получат възмездие за престъпленията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във