Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАЕСЕН В СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД ПАК ЩЕ СТАНЕ НАПЕЧЕНО

През есента в Софийския градски съд (СГС) наистина ще стане напечено. Очаква се през септември и октомври да продължат няколко процеса, които отдавна са включени в графата шумни и общественозначими дела и по които до ден днешен не се е случило нищо забележимо.
Пръв на подсъдимата скамейка ще се изправи бившият столичен градоначалник Стефан Софиянски, който трябва да отговаря пред закона за сделката с т. нар. Милениум център. Процесът бе спрян на предишното заседание - на 29 март 2007 г., защото след влизането на България в ЕС наблюдателите ни в Европарламента, избрани на 4 август 2005 г., придобиха статут на временни евродепутати и се скриха зад съответния имунитет. През май тази година обаче Стефан Софиянски не направи нищо на изборите за европейски депутати, а слугите на Темида в СГС тутакси възобновиха и двата съдебни процеса срещу него - за Бизнесцентър Гурко 1 и за Милениум център. (За приватизацията на Централни хали АД бившият столичен градоначалник бе оправдан от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд. В момента делото се намира във Върховния касационен съд и никой не е в състояние да прогнозира кога то ще приключи с влязла в сила присъда.)
Колкото до Милениум център, Стефан Софиянски трябва да бъде съден по чл.282 от Наказателния кодекс - за длъжностно престъпление. Според обвинителния акт, на 17 септември 2002 г. той е сключил договор за покупко-продажба на акции на Столичната община от бизнес центъра в нарушение на служебните му задължения и с това е нанесъл щети на общината в размер на около 15 млн. лева.
Също наесен в СГС ще продължи делото срещу Софиянски и за сделката с Бизнесцентър Гурко 1, което бе спряно на 1 март 2007 г. пак заради временния евроимунитет на бившия столичен градоначалник. Според обвинителния акт, в периода 14 юли 1997 г. - 30 юли 1999 г., Стефан Софиянски не е изпълнил служебните си задължения като кмет на София и е нанесъл на общината значителни вреди с общ размер 5.274 млн. лева. Заедно със Софиянски на подсъдимата скамейка отново ще се изправи и тогавашният заместник-кмет на столицата Венцислав Николов, срещу когото също е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление.
Гореща ще е есента и за първото семейство на партия Атака - Волен Сидеров и съпругата му Капка - техният процес в Софийския градски съд продължава на 28 септември. Лидерът на националистите ще отговаря пред закона за прословутия инцидент на магистрата Тракия през април 2006 г. - по два текста от НК: чл.290, ал.1 (лъжесвидетелстване) и чл.294, ал.1 (осуетяване на наказателно преследване срещу друго лице). А пък нежната му половинка е подсъдима само за лъжесвидетелстване.
Процесът срещу семейство Сидерови трябваше да започне преди един месец (на 27 юни), но в съдебна зала не се явиха нито подсъдимите, нито няколко ключови свидетели: вътрешният министър Румен Петков, неговият заместник Камен Пенков, трима депутати от Атака - Ваньо Хърков, Димитър Стоянов и Павел Шопов, както и шофьорът на партийния лидер по време на инцидента - Любомир Бакърджиев.
На 8 октомври в СГС продължава и процесът срещу бившия заместник окръжен прокурор на Русе - Венелин Тодоров. Неговото име нашумя покрай скандала с прословутите 16 папки на ГДБОП, в които бяха заключени подслушаните разговори между русенския сикаджия Илиян Пенев-Мацола и неговите чадъри в съдебната власт до май 2004 г. Люлин Матев (бивш окръжен прокурор на Русе) и Николай Ганчев (бивша дясна ръка на Никола Филчев, бивш заместник-ръководител на Софийската апелативна прокуратура и все още член на Висшия съдебен съвет).
На предишното заседание по това дело, проведено на 8 юни, Венелин Тодоров откровено призна пред съда, че на 10-11 май 2004 г. бившият му началник Люлин Матев е направил опит да провали акцията срещу престъпната структура на Мацола, но това признание явно не направи нужното впечатление. Нито на обвинителя по делото от Софийската градска прокуратура, нито на прословутите ловци на корумпирани магистрати от инспектората на Върховната касационна прокуратура.
На 10 октомври продължава процесът срещу депутата от ДПС Юксел Хатиб и лицето Георги Христов, които са подсъдими за умишленото укриване на неплатежоспособността на Бейпар Шугър АД и Бейсин АД (чл.227б, ал.1 от Наказателния кодекс). През зимата на 2000 г. собственикът на тези две дружества - турският бизнесмен Бедри Шефик, се изнася в родината си, както оставя след себе си необслужвани кредити в размер на около 6 млн. долара. Фирма Бейсин се явява едновременно кредитор на девненския захарен завод и длъжник на държавата.
На 15 октомври е и поредното заседание по делото срещу независимия депутат Павел Чернев. На 7 февруари 2006 г. като дясна ръка на Волен Сидеров той наби пред софийския офис на бургаската кабеларка Скат националиста Ивайло Златков от Българския национален фронт на Борис Расате.
А на 30 октомври продължава делото срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, подсъдим за раздадени кредити от ДФ Земеделие и за раздържавяването на 80% от Добруджанска гора ЕАД. Общият размер на щетите, които е нанесъл, се изчислява на... 37 млн. нови лева.
Богатата есенна съдебна реколта включва още няколко шумни дела, но за тях Параграф 22 писа миналата седмица и затова днес само ще си ги припомним. Става дума за процесите срещу бившите прокурори Боян Тошев и Георги Манасиев (за корупция), срещу Елена Хаджидимитрова (за длъжностно престъпление), както и срещу бившия шеф на фонд Земеделие Красимир Неделчев - за подкупи в общ размер на 357 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във