Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наглеците се появиха шумно

Братовчедите на Наглите закопча полицията по време на акция, наречена многозначително Наглеците, оповести МВР в четвъртък (26 май). Антимафиоти и полицаи от Областната дирекция на МВР в Монтана задържали в сряда (25 май) 39-годишен мъж с инициали Д.Д. от Берковица, с адресна регистрация в столицата, И.Ф. от Берковица и П.Е. от Монтана. Те отвлекли на 29 април 2011 г. семейство от Берковица и рекетирали сина им за откуп в размер на 400 000 лева.
В официално разпространената от МВР информация се изтъква, че разследването е започнало още в деня на похищението. Сигнал за изчезването на родителите си подал синът, който казал пред полицията, че в рамките на няколко часа същия ден е получил четири позвънявания от непознати. Те му съобщили, че родителите му са отвлечени и ще ги освободят срещу 400 000 лв. откуп.
Спецполицаите се насочили към вилата на семейството, закъдето то отпътувало преди това. В хода на стартиралата операция Наглеците бил извършен оглед в местността Бърдо. Там антимафиотите открили изоставения автомобил на похитеното семейство, иззети били одорологични и дактилоскопни следи.
От прессъобщението на вътрешното ведомство обаче става ясно, че заслугата за развръзката се дължи в голяма степен на самите похитени. След като били отвлечени, те били откарани в гориста местност, завързани с белезници и с въже и изоставени. Шейсет и три годишната жена обаче успяла да се отвърже, след което освободила и 66-годишния си мъж. Така ролята на разследващите се свела до издирване на извършителите, които очевидно са били лаици и се разминали с мечтания откуп.
В тази ситуация полицаите лесно възстановили картинката на похищението: докато семейството пътувало към вилата си, на моста над р. Раковица пътят им бил препречен от автомобилна гума с джанта. Мъжът спрял и слязъл от автомобила, за да премести препятствието. В този момент през задната врата нахлул маскиран с пистолет, насочил оръжието към главата на 63-годишната жена и под заплаха, че ще я убие, принудил съпруга й да седне зад волана и да ги откара в обратна посока. Последвали описаните събития и щастливото им освобождаване.
Освен показанията на сина и на родителите му разследващите разполагали и с разпечатки от водените по GSM-а на сина разговори. Така те изяснили, че две от позвъняванията са от фонокарта и са направени от софийски телефон. Откъде са били другите две обажданията МВР не уточнява.
Все пак са установени извършителите и както пише в съобщението на МВР, в сряда (25 май) при извършените претърсвания на четири адреса в София, Берковица и Монтана са иззети множество мобилни телефони и СИМ-карти. Тримата са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа.
Остава въпросът защо разследването се е влачило от 29 април до 25 май, та чак в четвъртък (26 май) обществеността да научи за поредния успех на ръководеното от министър Цветан Цветанов вътрешно ведомство? П22

Facebook logo
Бъдете с нас и във