Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наглият Хамстер освободен

След седмици съмнения за сефте Темида допусна да бъде разколебана за обоснованото предположение за авторство на деянието на един от прословутата група за отвличане Наглите. Първата лястовичка хвръкна из килията на Антон Петров-Хамстера, който беше пуснат на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева. Това се случи на заседание на Софийския апелативен съд (САС) в четвъртък (28 януари). Апелативните съдии записаха в мотивите си за освобождаването на Хамстера, че обоснованото предположение, че Петров е извършил престъплението, в което е обвинен, вече е разколебано. За да бъде определена сумата от 20 000 лв. като парична гаранция, магистратите взели предвид високите доходи, които Петров е отбелязал в данъчната си декларация, поясни защитничката му Ваня Траянова.
Миналата седмица Софийският градски съд отказа на Антон Петров - Хамстера да го освободи, след като той обжалва мярката си за неотклонение задържане под стража. Тогава магистратите отсякоха, че съществуват доказателства за участието на Петров в няколко отвличания, което е причината той да остане в ареста. Освен това посоченият като един от организаторите на групата на Наглите Антон Петров се сдоби и с още едно обвинение - за пране на пари. То е било повдигнато на 6 януари, като Петров ще отговаря вече по два текста от НК за участие в организирана престъпна група и пране на пари.
Още при повдигането на първото обвинение - защитата на Петров обяви, че единственото доказателство срещу него е откритата в портфейла на съпругата му банкнота от 100 лв., която е била маркирана и описана от полицията при предаване на парите за откуп на един от отвлечените. До четвъртък (28 януари) СГС подкрепяше твърдо тезата на държавното обвинение, което заявява, че разполага с доказателства за участието на Хамстера в отвличанията и те са обосновани.
Явно апелативните съдии не мислят така и тяхното решение да пуснат Антон Петров под парична гаранция не подлежи на обжалване и е окончателно. Наглият Хамстер е първият от групата похитители, заловени след масовите арести в края на миналата година. Тогава заедно с Хамстера МВР и прокуратурата заловиха Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Любомир Симеонов-Гребеца и Даниел Димитров-Релето.
В сряда (27 януари) вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че МВР работи много активно за установяване на съпричастността на петима полицейски служители, за които има съмнения, че са съдействали на бандата. Той изрази надежда, че до 20 дни ще има резултати от тази проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във