Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наглите и жертвите им излязоха познати

Членове на групата на Наглите са били известни на близки на похитените от тях хора и на полицията още през 2007 г., когато те все още не бяха закичени с това прозвище. Това разказаха съда свидетели по делото срещу групата за отвличания, които дадоха показания в понеделник и вторник (21 и 22 март) тази седмица.
Още преди повече от три години години близки на похитените са съобщили в МВР имената на някои от подсъдими. Полицаи са контролирали преговорите, като повечето откупи са плащани с белязани банкноти. Кой знае защо обаче по онова време вътрешният министър Румен Петков, а след него и Михаил Миков вместо да натиснат подчинените си да разкрият бандата, обясняваха колко трудно било разследването и как нищо не можело да се направи по въпроса.
Отчаяна от бездействието на органите, Катрин Маркова, майка на отвлечения 14-годишен (тогава) Джорджо, извършила свое собствено разследване, за което разказа пред съда със сълзи на очи. По свои канали за броени дни тя получила информация кой може да е похитителят. Тя обясни, че нейна приятелка осведомила един от подсъдимите за семейството й. Приятелката й била гадже първо на Ивайло Евтимов-Йожи, а по-късно и на Прокопи Прокопиев-Културиста - две от основните фигури в групата за отвличания. След похищението на Джорджо станало ясно, че няколко човека са забелязали пред дома на Маркови синкаво БМВ с хора с качулки в него. Всички свидетели обаче решили, че това са полицаи. Влизайки в ролята на частен детектив, Маркова установила, че БМВ-то, с което бил отвлечен синът й, е крадено - разбрала дори кой е собственикът на луксозната кола. Жената се оказа отлично запозната със столичния ъндърграунд - тя посочи, че в София се знае кой краде луксозни коли - това били Данчо Релето, Сапата, Лъвицата. Маркова забелязала също, че след отвличането на сина й стандартът на живот на Поли (Прокопи Прокопиев - б.р.) и на Йожи видимо се подобрил - и двамата си купили апартаменти и скъпи коли. Свидетелката заяви директно, че Прокопиев и Евтимов са отвлекли момчето. Историята си Маркова вече е разказвала и пред медиите, но за първи път във вторник (22 март) тя заяви пред съдиите, че е знаела имената на похитителите още преди арестите на наглите през 2009 година.
По време на двете съдебни заседания през тази седмица станаха ясни и елементи от технологията на отвличанията. Похитителите били доста предпазливи и това е разбираемо. За да им бъдат предадени парите, те карали роднините да шофират стотици километри, като ги принуждавали многократно да сменят посоката. Давали им сим-карти и мобилни телефони за контакт. Близките получавали само SMS-и или текстове с букви, изписани с шаблон.
В един от случаите бандитите контактували с близък на похитен чрез обява във вестник. Това заяви пред съдиите свидетелят в процеса Красимир Цанев, чийто син Илиян бе отвлечен на 9 март 2007 година. Първоначално за свободата на младежа била поискана сумата от 3 млн. евро, но били платени 100 хил. евро. Похитителите накарали бащата, преди да успее да събере тази сума, да публикува обява във вестник за продажба на бус. Цената на возилото трябвало да отговаря на сумата пари, която той е събрал до момента. Тогава тя била около 86 хил. евро, разказа свидетелят. Според него в групата имало и хора, показващи висок интелектуален потенциал, каквито той не виждал сега на подсъдимата скамейка. Цанев беше поредната жертва на Наглите, която изрази съмнение, че мозъците на бандата всъщност не са сред задържаните. Преди него това стори Ангел Бончев.
Във вторник (22 март) съдията Виолета Магдалинчева разпита и бившия транспортен министър Вилхелм Краус. Както е известно, малкият му син Михаил е една от 11-те жертви на групата за отвличания. Той бе похитен на 22 октомври 2007 г. в София. По думите на ексминистъра бандитите играели на доброто и лошото ченге, докато е уговарян откупа, но така и не се разбра какво точно има предвид. Стана ясно, че преговорите били водени от по-големия му син - Антон. В този случай бандата поискала първоначално 1.2 млн. евро за живота на отвлечения Михаил, но в крайна сметка го освободили срещу 300 хил. лева. Първоначално семейството предложило на похитителите сумата от 50 000 лв. за откуп, което те сметнали за подигравка. За да се разбере, че не се шегуват, престъпниците отрязали един от пръстите на Михаил, както са постъпили по-късно и с друг от отвлечените - Ангел Бончев. После дали инструкции на Антон и той намерил отрязаната фаланга от кутрето на брат си, завита в хирургическа ръкавица. (По-късно отрязаното парче е присадено на жертвата в Правителствена болница). Краус-син оставил откупа в кофа със светлоотразител близо до околовръстното шосе край София. Братът на похитения сподели, че имал чувството, че през цялото време престъпниците подобно на Биг Брадър следели всяко негово действие. И в този случай - както и с майката на Джорджо, се оказа, че подсъдимите не са били неизвестни за жертвите си. Михаил Краус например призна, че се е познавал с подсъдимия Даниел Димитров - Данчо Релето, както и с Иван Пайнавелов-Сапата, чийто труп бе открит в началото на миналата година в землище край София. Двамата се познавали от деца, тъй като учили в едно школо и живеели в един квартал. След като бил освободен, похитеният се е виждал с Пайнавелов, но не забелязал промяна в поведението му. Младият Краус обаче подозирал, че Сапата има отношение към неговото отвличане. Защо ги е премълчал пред полицията не стана ясно. Не ми е приятно да си спомням, изтрил съм ги! Искам да забравя това нещо, извика пред съда младият Краус. И той, подобно на други отвлечени, оставял косми в стаята на ужасите, в която прекарал близо месец.
Показания пред съда тази седмица даде и синът на отвлечения турски бизнесмен Мехмед Чакър - Левент. Той разказа как похитителите му нареждали какво да прави - да отиде до манастира Св. Мина, да шофира по автомагистралите Хемус и Тракия, както и няколко пъти до Централна гара в София, където също получавал различни инструкции. Чакър контактувал с похитителите на баща си чрез есемеси или чрез обаждания. Разговорите с него водили мъж с плътен глас и мъж със странен глас. Според криминалисти по всяка вероятност странният звук е идвал от модулатор - устройство, което променя до неузнаваемост гласа, така че той звучи и като мъжки, и като женски или детски.
На няколко пъти престъпниците подхвърляли видеокасети на околовръстното шосе. На записите Мехмед Чакър бил с вързани очи и убеждавал близките си да изпълнят условията на похитителите, ако искат да го видят жив. Бандитите поискали откуп от 5 млн. евро, но Чакър обяснил, че сумата е непосилна и че можел да събере до 100-200 хил. лева. Според инструкциите синът на отвлечения се качил на влака София - Бургас, застанал от лявата страна на вагона и хвърлил чантата с 50 хил. евро и 117 хил. лв. от влака в района преди гара Стамболийски. По-късно получил есемес с текст да плати 2 млн. евро и да не се прави на хитрец. Това разгневило сина, който смятал, че вече се е договорил с похитителите на баща му. След този момент той оказал да се подчинява на исканията на бандитите и няколко дни по-късно те върнали баща му. Синът разказа още, че разбрал от ГДБОП, че баща му всъщност не е отвлечен от Наглите, а от група от Пазарджик. За пазарджиклии се твърдяло, че са поръчителите на отвличането и това ставало в хода на разследването. От пазарджишката история обаче така и нищо не произлязло.
Двете операции - Наглите и Наглите 2, се проведоха на 17 и 22 декември 2009 година. В хода им първоначално бяха задържани 27 души, а пред съда в момента са изправени Ивайло Евтимов - Йожи, Прокопи Прокопиев - Културиста, Даниел Димитров - Релето, Кирил Кирилов - Шкафа, Павел Петков - Прасето, Любомир Димитров - Гребеца, Цветозар Славчев - Цуро и братята Радослав и Митко Лебешковски. Всичките те са обвинени за общо 11 отвличания и за един опит за отвличане. Според прокуратурата от престъпната си дейност, продължила близо две години, деветимата подсъдими са спечелили близо 6 млн. лева. От парите обаче следа и до днес няма.
В момента полицията и прокуратурата търсят още две къщи и апартамент, където бандата на Наглите е държала в плен три от единайсетте си жертви. Според бащата на отвлечения Илиян - Красимир Цанев, синът му не е разпознал къщата, където според МВР е бил държан като заложник. Подобна е ситуацията и с младия баскетболист Румен Гунински, който също не е познал къщата, в която Наглите са го държали заключен близо 50 дни. В момента се търсят и жилищата, в които са държани Цанев, Гунински и Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във