Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наглите и независимия съд

Не дай Боже някой да се намеси в работата на т. нар. независим български съд - настава врява до Бога. Ако този, който си пъха носа там, е дипломат на някоя европейска страна, да речем Франция, може да се получи и положителен резултат, въпреки врявата. Свободата на съдиите да решават делата, както си поискат, се видя при делото за убийството на студента Мартин Борилски. Подсъдимите бяха оправдани на цели две инстанции, след като т.нар. независим съд пренебрегна почти очевидни доказателства за тяхната съпричастност към престъплението.
Ако в случая не беше се намесил френският посланик Етиен Дьо Понсен, обвиняемите щяла да се разхождат на свобода, а единият от тях можеше да стане и съдия, тъй като докато течаха процедурите, завърши право. Този случай не е зле да се припомня винаги когато едни или други магистрати претендират за своята накърнена независимост. Тези дни съдиите пак вдигнаха шум до небето, защото правителството на съдебната власт понечи да ги проконтролира по делото Наглите. Гневът им обаче беше прибързан.
В понеделник (6 декември) членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от комисията, която следи делата от особен обществен интерес, отиде в Съдебната палата да провери протоколите от започналото с фалстарт дело срещу бандата за отвличания. Процесът срещу групата за мокри поръчки трябваше да започне преди две седмици, но бе отложен, защото един от адвокатите на обвиняемите не се яви заради ангажимент по друго дело. Друг от защитниците пък обяви, че още не се е запознал с материалите по процеса, тъй като е бил нает само четири дни преди началото му поради внезапната смърт на адвоката титуляр.
Позната картинка, която обаче притесни кадровиците на Темида, които напоследък са особено чувствителни към критиките към работата им. Хората от Висшия съдебен съвет заявиха, че ще поканят на разговор съдебния състав по делото. Съдиите от наказателната колегия на Софийския градски съд (СГС) скочиха като ужилени, че им се месят в работата. В писмо до Висшия съдебен съвет те заявиха, че подобни срещи със съдиите по висящо дело и обсъждането на начина, по който говорят, ще подкопаят усещането на обществото и на страните по делото за независимостта на съда. Тази позиция подкрепиха и 79 техни колеги от Районния съд в София.
Може би тази чувствителност бе прекомерна, защото след като се запозна с протоколите по делото на място, шефът на комисията по знаковите дела Пламен Стоилов и другите проверяващи останаха доволни. Направи ми впечатление, че всичко, което зависи от съдията, е извършено, заяви Стоилов. Той обеща повече да не се позволява важните процеси да се протакат чрез традиционните хватки като отсъствие на адвокати, болни подсъдими и т.н. За да не влияе на процеса, членът на ВСС не се срещна лично със съдията по делото Наглите Виолета Магдалинчева, а разговаря близо час с изпълняващата длъжността председател на Софийския градски съд Величка Цанова.
Въпреки отлагането на делото срещу групата за отвличане налице е един безспорен успех, защото страните са проявили максимална дисциплинираност, явили са се в съда и само смъртта на един от защитниците е попречила да бъде даден ход на делото, заяви от своя страна Цанова. Тя посочи, че не може да става въпрос за свръхмнителност от страна на наказателните съдии от СГС и СРС, които предупредиха, че третират предстоящото посещение на комисията като посегателство върху независимостта им.
По думите й става въпрос за принципни съображения на същите, тъй като за първи път се започва проверка веднага след първото отлагане на делото. Това създавало внушение, че е налице ненормална ситуация в процеса. В същото време не било отчетено, че по делото са призовани 25 души: подсъдими, пострадали, защитници, техни довереници и е изключително трудно съдът да се съобрази с графика на всички тези хора.
Адвокатът от Българския хелзинкски комитет Йонко Грозев коментира, че реакцията на ВСС не допринася за успешното приключване на процеса. Според него в света няма дело от мащаба на това срещу Наглите, което да протече бързо. За да се ползва съдът с доверието на страните и на обществото, е нужно да работи в среда, която не подкопава непрекъснато доверието в него. Юристът е на мнение, че дори при наличие на специализиран съд това дело би било отложено поради участието на прекалено много хора.
В противовес на тези коментари Пламен Стоилов обясни, че комисията на ВСС е решила да вземе под контрол още от първото заседание делото Наглите с превантивна цел. След срещата си в градския съд обаче Стоилов установил, че няма основания за възникналото напрежение. От комисията заявиха, че просто искат делото да завърши в разумен срок, но така и не стана ясно колко време означава това. И друг въпрос засега е без отговор: защо съдебният съвет не разговаря и с прокурорите, които не бяха написали както трябва обвинителния акт и с това забавиха процеса.
Кой крив и кой прав - тепърва предстои да разберем. Що се отнася до комисията по знаковите дела, която бе сформирана след влизането ни в ЕС, досега тя е проверявала делата Мартин Борилски, Маргините, това срещу Марио Николов и неговата група, срещу Николай Методиев-Пилето, отложено за пореден път миналата седмица, и др. На два пъти беше проверявано и делото срещу футболния деец Ивайло Дражев.
Във всички изброени и в други подобни случаи (с малки изключения) не бяха констатирани почти никакви нарушения от страна на магистратите, които да са довели до протакането на тези процеси. А в малкото случаи, когато бяха откривани нередности, те бяха наказани символично. Така че съставът по делото срещу Наглите може да работи спокойно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във