Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наглите влизат в съда

Делото срещу бандата Наглите влиза в съда - така, както обещаха обвинителите преди съдебната ваканция. В сряда (8 септември) Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Ивайло Евтимов, Прокопий Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, Радослав Лебешковски, Митко Лебешковски и Павел Петков за това, че в периода октомври 2007 г. - декември 2009 г. са действали като организирана престъпна група за отвличания. Според обвинението първите двама са образували и ръководили бандата, а другите ще бъдат съдени като участници в нея. Цялата група плюс Кирил Кирилов и Цветозар Славчев са обвинени и за 11 довършени отвличания, извършени с користна цел - на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Аврамов, Камелия Аврамова, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински. Обект на делото е и един опит за отвличане - на Борислав Динев.
Наглите бяха задържани при две операции в рамките на две седмици през декември миналата година. В първата бяха арестувани 25 души в София, Велико Търново, Враца и Монтана. Спецченгета претърсиха и две къщи в покрайнините на София, в които са държани похитените. При обиските на оборудваните като бункери жилища полицаите откриха ДНК от кървави петна и ножицата, с която се предполага, че са рязани пръсти и уши. Бият му инжекции, дават му хапчета, дават му хлороформ, режат му пръста, обясни тогава премиерът Бойко Борисов. След всяко похищение престъпниците изчиствали старателно следите с модерна техника и химикали. Престъпниците са започнали да оборудват още една стая, в която паралелно са можели да изолират още един пленник, обясни пък вътрешният министър Цветан Цветанов. И добави, че похитителите са имали намерение да отвлекат поредната си жертва, преди да освободят предишната. След втората акция стана ясно, че бандата е готвела отвличането на дъщерята на шефа на фирмата Фронтиер Красимир Георгиев.
Първите свидетелски показания за бандата са получени малко преди отвличането на бизнесмена Вене Сотиров, за когото обаче се твърди, че не е сред жертвите точно на тази група. Разследващите открили къртица, която имала оскъдна информация за бандата, но след похищението на студента Румен Гунински полицията приклещи вътрешни хора да дадат информация. Проговориха Иван Иванчев-Дебелия и Иван Райков-Патицата, които знаели кой доставя колите на бандата. Дебелия е вербован официално като секретен сътрудник и така е избегнал присъда за кражба на кола, пълна с техника на ГДБОП. Големият брой задържани дойде в резултат на получена информация за подготвяно от свързани с групата лица скимиране и източване на кредитни карти в страни от Евросъюза.
Големият въпрос, който остава отворен и днес, е дали Наглите са имали хора в МВР и бос в сянка, който е насочвал действията им. Въпреки слуховете, че престъпниците са имали свой човек в службите за сигурност и информацията, че вътрешното министерство проверява свой служител, заключението в крайна сметка беше, че няма данни за такова нещо. Членовете на бандата се оказаха обаче бивши автокрадци, работещи за групировките ВИС и СИК, които никога не са били сред техните босове. Някои са демонстрирали възможности и лукс, но повечето не смеели да го правят, за да не предизвикват подозрения. Във всеки случай крайно съмнителна е версията, че Наглите са изгладнели редови мутри, стигнали внезапно до схемата за методично отвличане на богаташи с цел да получат огромни откупи.
За ядро на групата първоначално бяха посочени трима - Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи и Антон Петров- Хамстера. Първите двама са заподозрени за въоръжени грабежи по магистралите и веч са лежали в затвора. Йожи имал 12-годишна присъда отпреди 16 години за магистрални грабежи, но незнайно защо е лежал едва година-две. Тони Хамстера, срещу когото по-късно беше повдигнато обвинение и по делото Октопод, се оказа обаче извън списъка на обвиняемите Нагли. За Хамстера се знае, че е водил наказателна бригада от българи и руснаци, работеща в услуга на подземен бос. Притежава няколко фирми и стопанисва известни заведения в София, но полицията не се съмнява, че се отчита нагоре в престъпната йерархия.
След акцията Наглите-2 за мозък на бандата пък беше обявен Валентин Янев, известен с прякора Вальо Бореца. Името му нашумя миналата година при отвличането на криминално проявения Киро Цигането. Тогава полицията беше напът да разкрие групата, но съучастникът на Вальо Бореца - Пламен Куцаров, който водел преговорите за откупа с близки на Цигането, умря по неизяснена причина, докато го возеха в полицейски бус към ГДБОП. Смъртта на Куцаров предизвика далеч повече шум, отколкото престъплението, по което антимафиотите работеха. Някои полицаи бяха наказани, а разследването увяхна. Вальо Бореца беше арестуван през май, полицията го издирваше в продължение на няколко месеца. Предполага се, че Бореца е замесен в няколко убийства, а при развръзката с отвлечения Румен Гунински МВР и прокуратурата обявиха, че върху тялото на студента е намерено ДНК на Янев. Срещу него беше повдигнато обаче единствено обвинение за притежание на боеприпаси. Сега се оказа, че мозъкът на Наглите не е сред обвинените за отвличанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във