Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАГЛО

Бившата шефка на отдел Бюджетно финансиране към Висшия съдебен съвет (ВСС) Илияна Накова тази седмица най-сетне бе осъдена от бургаските магистрати по нашумелия случай за подкупа, който тя предложи на тукашни катаджии миналото лято. Тогава тя блъсна с джип германска туристка, отказа да даде проба за алкохол и подхвърли в патрулната кола на ченгетата три двайсетолевки - по 20 за всеки от тях. Присъдата е няколко месеца пробация и няколко месеца изправителен труд. В случая по-интересна е реакцията на самата финансистка. На излизане от съда тя заяви, че изобщо не знае за какво е осъдена. Според нея и според адвоката й парите не били дадени за подкуп, а за да се почерпят полицаите. Ако ви дам 20 лева, вие ще го сметнете ли за подкуп, попита Накова журналистите.
Финансистката явно не прави разлика между полицаите и келнерите. Ако дадеш пари на някой сервитьор, за да се почерпи, на това му казват бакшиш и никой няма да те съди. Ако обаче предложиш пари на длъжностно лице (какъвто е полицаят), на това му викат подкуп и този акт се преследва от закона. Друг е въпросът дали ченгетата не са я натопили, засегнати от скромната сума, дадена им за почерпка, но това са само предположения.
За да няма недоразумения и в това отношение, и във връзка с предстоящите промени в Наказателния кодекс, не е зле в текстовете му да се уточни до каква сума върви безобидната почерпка и офертата от колко лева нагоре ще се тълкува като подкуп. Може да се помисли и за параграф в смисъл, че малката сума е обида за длъжностното лице...

Facebook logo
Бъдете с нас и във