Параграф22 Daily

§22 Анализи

Наглост до безкрайност


"Наглостта не е умишлен начин на действие, а черта на характера." — Жан дьо Лабрюйер


Вече е сигурно. Ако някой се е съмнявал защо Иван Гешев демонстрира наглост и безочие, то първите му няколко интервюта след встъпването му в длъжност като главен прокурор категорично потвърдиха причината. Дотогава витаеше съмнението, че безочието може би е част от неговия инструментариум за постигането на голямата цел. Оказва се обаче, че дори след като официално встъпи на поста обвинител №1, наглостта му не се е изпарила. Напротив - ще сме свидетели на проявите й до безкрай (най-малко до края на мандата му), защото тя просто е част от характера му.

"Това е най-откритата, най-прозрачна и на-честна процедура за избор на главен прокурор в страна от ЕС". Думите са на Иван Гешев, изречени пред един всекидневник. Същият, който беше единствен избор за нов главен прокурор. Без други кандидати. Без надпревара. За честните и прозрачни избори слушаме от месеци. Как обаче да обясним на господин прокурора, че избор се прави, когато има някаква алтернатива. Или казано по-простичко - избира се между две или повече неща. Що се отнася до първото ни място в ЕС по прозрачност на изборите за главен прокурор, Гешев може би е имал предвид, че просто никъде другаде няма подобна процедура в този й вид.

"Те (протестиращите) даже накрая се отказаха - не можаха да направят един качествен протест, в кавички, за избора на господин Цацаров за КПКОНПИ. То наистина беше смешно". Тези думи отново са на "радостта" Гешев, както го определиха неговите горещи поддръжници. Главният прокурор трябва да е наясно, че когато си в позицията на един от тримата големи в съдебната власт, то трябва да си много обран в изказванията си и квалификациите, които правиш. Защото да определиш граждански протест като смешен, не приляга на един прокурор, какво остава пък за главен.

Гешев все пак е прав за едно нещо. Хората се отказаха. Или по-скоро се умориха да се борят за своите права и интереси. И тъкмо това е причината в момента той да прави подобни абсурдни изказвания от позицията на главен прокурор.

"Видяха заплаха аз да съм начело в прокуратурата." Това пък сме го чували толкова често от устата на Иван Гешев, че бихме се усъмнили дали е нов цитат или отпреди три месеца. Заплахата е реална, но тя не е за "политико-олигархичните кръгове", за които говори главният прокурор. Заплахата се крие зад безконтролната му власт и опасността прокуратурата да се превърне в репресивен орган - такъв, какъвто не сме виждали от времената на тоталитаризма. Все теми, които се предъвкват от месеци - без какъвто и да е резултат.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във