Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нагушената Гугушева - с чисти ръце

Бившата кандидатка за конституционен съдия Галя Гугушева се очертава като поредния необяснимо богат магистрат, когото закон не го лови. Заместник-председателката на апелативната специализирана прокуратура шокира публиката с невероятните бизнес практики и имоти на семейството си. Но етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви тази седмица, че не е открила данни за нарушения в работата й и в личните й финанси. Дисциплинарно производство срещу нея засега няма да бъде образувано, въпреки че съветът я освободи от заеманата началническа длъжност по предложение на бившия й шеф Борислав Сарафов. Подобна санкция си е чиста проба погалване с перо, което показва, че за новото ръководство на съдебната власт етиката ще е предимно в приказките.


Останалото са приказки за наивници, а те останаха малцина. Работна група във ВСС уж извършила проверка, но не установила нищо нередно (така решили и в ДАНС)в това 71-годишната майка на Гугушева Тотка Ахчийска да притежава семейна инвестиционна компания, от която спецпрокурорката тегли заеми за стотици хиляди евро, без да ги връща. Прави го синът й, адвокат Стефан Гугушев, който дарява баба си с имоти. Бабата пък продава на внука си семейната инвестиционна компания с капитал 5 хил. лв., а той го напомпва до близо 2 млн. лева. А после й връща фирмата срещу пари, които преди това й е дарил. Ялов бил и сигналът, че спецпрокурорката многократно предлагала споразумения по дела, чийто предмет е източването на милиони от кредитни карти, разследвано от американските специални служби.


Единственият член на ВСС, гласувал за започване на дисциплинарно производство, се оказа... напълно съгласен с гласувалите против. Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров не бил съгласен с отказа на колегите си да търсят дисциплинарна отговорност на Гугушева, но приемал напълно мотивите им за отказа. Не за друго - бил притеснен от обърканите и разнопосочни обяснения на прокурорката, но пък ние от ВСС трябва да бъдем много убедителни, когато взимаме подобно решение. Най-лесно било да платят данък на общественото мнение, но трябвало да мислят и в перспектива. Защото накажат ли Гугушева, ще трябва да защитават решението си и пред Върховния административен съд. Иначе казано - страх лозе пази.


След като си изми ръцете, ВСС обеща да се активизира. Съветът щял да се самосезира, ако продължаващите проверки срещу прокурорката - НАП, от комисията по конфликт на интереси и от парламентарната антикорупционна комисия, дадат резултат. По нареждане на доскорошния временен главен прокурор Бойко Найденов пък инспекторатът на Върховната касационна прокуратура би трябвало да направи проверка за пране на пари от фирми, близки до семейството на спецпрокурорката. Коя от всички тези проверки върви, коя се влачи и коя просто отлежава - иди разбери. В очакване на отрицателните резултати от тях Гугушева ще продължава да громи престъпността по специален начин, а семейният й бизнес ще продължи да следва специални правила. Специални успехи по 100 процента от делата, по които се явява, ще има и синът й Стефан Гугушев. А от цялото нищоправене на овластените по случая е пределно ясно, че има специални интереси, които не бива да бъдат засегнати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във