Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нагушването на Гугушева

Да си почтен и да заемеш висока държавна длъжност у нас е не просто невъзможна мисия. То е направо нонсенс. Тъкмо решихме, че падението в избора на последния нов конституционен съдия не може да се повтори след скандала със заместник-председателката на Върховния административен съд Венета Марковска. И партийната олигархия извади неизчерпаемите си скрити резерви.


За броени дни пробутваната от ръководството на разпадащото се СДС заместник-ръководителка на Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева стана за резил. Падението й е по-бързо дори от това на Марковска. С оглед на авторитета на синия лидер Емил Кабаиванов то не е никак изненадващо. Номинирането на такъв магистрат има обаче една неизбежна последица - неговото осветляване. Какво показа медийното взиране в делата на фамилията Гугушеви? Ами това, за което всички у нас се досещат: стане ли дума някой да заеме по-предно място на държавната софра - става ясно, че вече здраво са се нагушили, продължават да гушат, а зад гърба им стоят хора, които правят същото. Общото между двете групи е, че номинацията е повод да сключат договор за сътрудничество и взаимопомощ... в нагушването.


Имуществените и имотните операции на семейството се оказаха тяхно любимо занимание, а вземането на кредити им е направо хоби. Зад него стои официално безкрайната щедрост на фирмата Лигъл партнърс ЕООД със собственик Тотка Ахчийска. Близо седмица не стана ясно коя е тази финансова Майка Тереза, но все пак се разбра, че тя е майката на съдия Гугушева. Съпругът на спецсъдийката Марко Гугушев пък излезе братовчед на същия Емил Кабаиванов, който я предлага за конституционен съдия. А синът й Стефан Гугушев стои начело на адвокатска кантора, инвестира в имоти, в енергетика и във финансови услуги.


Какво твърди Галя Гугушева? На първо място се пъне да отрича публично достъпните данни в Търговския регистър за притежаваните, контролирани и ръководени от фамилията дружества. Получените от майка й към 200 000 европък били заеми от семейна инвестиционна компания. С тях били купени жилища за децата. После били изплатени и нямало нищо нередно в тези операции. Погасяването на дълга обаче станало не само с връщане на парите по кредитния договор, а и с дарение от страна на Стефан Гугушев в размер на 95 000 евро. Иначе казано, адвокатът дарява своя кредитор, вместо просто да изплати задължението си към него. Въпросното жилище е и мястото на регистрация както на инвестиционната компания на бабата кредитор Лигъл партнърс, така и на дружествата за бизнес с имоти Викториан пропъртис и Рентхаус ЕООД.


В имотната декларация на Галя Гугушева за 2008 г. пише обаче друго - че апартаментът на сина й в столичния кв. Гео Милев е придобит от него чрез безвъзмездно дарение от родителите Галя и Марко Гугушеви, а не е закупен със средства от заем. Съпрузите действително купуват апартамент в София с кредит, но той е двойно по-голям (150 кв. м)и е придобит през 2009 г. едва за 71 778 лв. (прикриване на реалната му стойност, водещо до избягване на местни данъци и такси). Пред медиите съдийката обясни, че първо теглила заем от 30 000 евро от Уникредит Булбанк , за да купи апартамента в Гео Милев. После била кредитирана от майка си, за да изчисти дълга към банката, а синът й на свой ред оправил дълга към баба си.


През 2009 г. съдийката пак се опряла на семейната инвестиционна компания и получила 105 000 евро, с които да купи, довърши и обзаведе жилище за по-малкия си син. Оформили с майка си план за погасяване сглавница и лихва и съдийката започнала да прави ежемесечни вноски. Но след няколко месеца синът Стефан решил проблема кардинално, дарявайки майка си с 95 000 евро, а тя се издължила на неговата баба. Дали бабата инвеститор и почти банкер е помирисвала изобщо всички тези пари не е ясно.


При това Галя Гугушева твърди, че никой в семейството й нямал интереси в бизнеса с недвижимости. А адвокатът Гугушев е или е бил в управлението на седем компании, всички до една с такъв предмет на дейност, регистрирани на столичната ул. Раковски 130. Дружествата са адвокатската кантора Гугушев партнърс, Гугушев файнънс енд акаунтинг ООД, Фючърс Кепитал АД, Дениа Груп АД, Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстръкшън 4 и Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстръкшън 5 (последните две прекратени) и Алфа България АД. Тя е представена от Гугушев-син в медиите като сериозен инвеститор в имоти и в енергетиката, а той обяснява, че кризата дава отлични възможности за инвестиции в имоти.


Плетката се сгъстява и в друга посока. Кабаиванов отрича да има роднинска връзка с Марко Гугушев. Като казвам, че нямам сестра, значи нямам, коментира пишман седесарят , забравяйки, че не го питат за сестра, а за братовчед. После призна, че познава отдавна Гугушеви, но не уточни по каква линия. Не е ясна и линията, по която съдийката скача от казанлъшката районна прокуратура в Софийската окръжна прокуратура, а след това в апелативната спецпрокуратура, където почти веднага става заместник-шеф.


Адвокатските успехи на Стефан Гугушев пък бяха осветлени от колегата му Иван Груйкин, член на сдружението Гражданска инициатива Справедливост. Груйкин осветли невероятната - 100-процентова успеваемост на Гугушев в серия имотни дела. В тях кантората на Груйкин представлява пострадали от компания имотен инвеститор, представлявана от Гугушев. Груйкин я нарече условно и с чувство за хумор Пак Антъни, давайки да се разбере, че става въпрос за прекратените Макантъни Риалти Интернешънъл Кънстръкшън - 4 и 5. Според изнесеното срещу тях са водени над 120 дела, които се разглеждат от едни и същи състави във всяка от инстанциите. Последната - Върховният касационен съд, пък допускал за разглеждане всички жалби на Гугушев и нито една - на Груйкин. Кантората му е внесла сигнали до съдебния инспекторат и до началника на Галя Гугушева в апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов, той пък кандидат за главен прокурор. Заключението на Груйкин е, че неслучайни юристи защитават в съда неслучайни клиенти с изключително големи интереси, че спечелването на тези дела гарантира огромни възнаграждения, които стигат за всички по веригата, и че бившата СИК би завидяла на днешното българско правителство, но пък може да се гордее с ноу-хау и кадри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във