Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Най-големият съд с нов шеф

Създателят на клуба Мале мале отпадна от надпреварата

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра тази седмица нов шеф на най-големия съд в страната - Софийския районен съд. Това е досегашният изпълняващ длъжността съдия Методи Лалов, който трябваше да се пребори с конкуренцията на колегите си Виолина Джиджева и Николай Маджаров.


Лалов е завършил право в УНСС през 2001 г., бил е адвокат, преди да започне в Софийския районен съд. В началото на тази година той бе избран за негов заместник-председател и за ръководител на наказателното му отделение. Постът бе овакантен след избора на бившия началник Красимир Влахов за заместник-шеф на Върховния касационен съд.


Тримата кандидати изложиха своите концепции, като очаквано акцентираха върху проблемите със свръхнатовареността на съдиите в СРС и на прословутите си битови проблеми. Както е известно, Софийският районен съд действително е най-претовареният с дела в страната и условията за работа там са под всякаква критика. Положението е толкова нетърпимо, че през лятото премиерът Бойко Борисов лично посети претъпканата му сграда на бул. Драган Цанков. След като видя с очите си как се прескачат вътре съдии, прокурори и граждани, той прокара правителствено решение за нуждите на съда да се дадат т.нар. военно НДК и сградата на бившето ГУСВ. Сега предстои тези сгради да бъдат префасонирани според новото си предназначение. Вероятно това ще стане до лятото на следващата година - преди изборите.


Виолина Джиджева, която преди четири години представляваше България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, обърна внимание на най-големия проблем на софийските магистрати - тяхната натовареност и неравномерното разпределение на делата между тях. В началото на мандата си през октомври новите съдебни кадровици се зарекоха да вземат спешни мерки за решаването на този проблем, но досега няма движение в тази посока.


Лалов обясни пред съвета различната натовареност с факта, че съдиите, които имали по-малък брой дела, пък били натоварени с много административни задачи. Но без да се разшири площта на съда и да се назначат още магистрати, нямало как да се излезе от ситуацията. Към набелязаните от колегите му проблеми съдия Николай Маджаров разкри и още един - имало междуличностни конфликти в съда, които трябвало да бъдат балансирани, за да се успокои обстановката. Как обаче да стане това така и не се разбра...


При първоначалното гласуване Методи Лалов не можа да събере веднага необходимите гласове на членовете на ВСС - 50% плюс един. Той събра 12 гласа, Джиджева - 5, Маджаров - 4, а три бюлетини бяха недействителни.


При балотажа и.д. председателят на СРС бе подкрепен от 13 членове на ВСС, колежката му - от седем, и отново имаше три недействителни бюлетини. При първия тур от надпреварата най-малко гласове получи бившият заместник-началник на съда Маджаров, въпреки че 50-годишният магистрат има най-дълъг професионален стаж. Вероятно лоша шега му изигра историята с основания от него през 2010 г. клуб за разтуха на съдиите под фирмата Мале, мале в сградата на брачната колегия. Заради тази инициатива тогава бе освободен от началническия си пост.


nbsp;


nbsp;


В най-големия съд в България работят общо 138 съдии, разпределени в четири отделения - едно наказателно и три граждански. Администрацията на съда наброява 475 съдебни служители и включва съдебни секретари, съдебни деловодители, съдебни архивари, призовкари, куриери. В структурата на съда влизат още Служба по вписванията с 21 съдии и Служба Държавно съдебно изпълнение, в която работят 32 съдебни изпълнители.Facebook logo
Бъдете с нас и във