Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАЙ-МАЛКО 100 000 ЛВ. МЕСЕЧНО ПЕЧЕЛИ МИТЬО ОЧИТЕ ОТ ДРОГА

Задържането на несебърско-поморийския бос Димитър Желязков-Митьо Очите и част от неговата свита в началото на април 2007 г. се смята за един от най-големите успехи на МВР. Събитие, което несъмнено е част от намерението мафията да бъде натикана в миша дупка, а престъпните групировки да се броят на пръстите само на едната ръка. Бандата на Очите е разследвана от група Вътрешен и международен наркотрафик и наркоразпространение при Регионално звено Борба с организираната престъпност - Бургас.
Антимафиотите от отдела бяха удостоени с една от десетте колективни награди Полицай на годината на тържествена церемония в НДК на 20 декември 2007 година.

ВИЗИТКА
Главен инспектор Милен Димитров е роден през 1972 г. в Бургас. Завършва академията на МВР през 1998 година. Веднага след това започва работа като разузнавач в група Вътрешен и международен наркотрафик и наркоразпространение при РЗБОП - Бургас. През 2004 г. е назначен за началник на групата. Начело на нея бележи и най-големия успех досега със залавянето на Димитър Желязков-Очите и част от неговите сподвижници.

Г-н Димитров, първо честита награда...
- Благодаря ви! Искам да споделя, че отличието е особено ценно за нас, защото то допълнително ни мотивира да работим още по-усърдно. Когато видиш, че трудът ти е оценен от ръководството, енергията за работа се удвоява.
Значи въпросът за мотивацията в редиците на вътрешното министерство е проблемен?
- За съжаление е точно така. Мога дори да кажа, че това е основен проблем, поне що се касае до местните структури на МВР. Но той със сигурност не е единствен. Не само в МВР, но и в останалите правоохранителни органи има безброй трудности, които не бих желал да коментирам. Каквото зависи от нас се стремим да го вършим съвестно и се борим, доколкото ни позволяват силите.
Как се стигна до залавянето на Митьо Очите и сподвижниците му?
- След осемгодишен упорит труд. Сформирахме екип от точно подбрани хора с определени познания и умения. Целта беше ясна - да преследваме групата толкова време, колкото е необходимо, и да щракнем накрая белезниците върху китките им. През всичките тези години, още докато бях разузнавач и след като оглавих отдела, изучавахме усилено оперативните механизми на групата и се опитвахме да прихванем отделните участници в нея.
По какъв начин се добирахте до подобна информация?
- За целта трябваше дълго да наблюдаваме срещите между хората в групировката, по какви маршрути се движат и изобщо цялата им дейност.
За да продължи едно разследване цели осем години, че и повече, сигурно сте допускали пропуски...
- За съжаление трябва да призная, че правихме грешки. Но пък за радост си взимахме съответните поуки от тях и така успяхме да намерим най-верния модел на работа. Не искам обаче да споделям къде и с какво сме бъркали, важното е, че накрая Желязков и хората му бяха заловени. Бих искал обаче да подчертая, че това нямаше да се случи, ако в разследването не бяха включени дознатели.
В тази връзка променял ли се е съставът на антимафиотите?
- Да, на няколко пъти. И това е нормално, защото все пак има текучество в МВР и прокуратурата, изменят се функционалните задължение на различни служители и т.н. Всъщност конкретният екип, с който постигнахме резултатите, беше сформиран едва преди около година.
Тоест за около 12 месеца сте свършили почти цялата работа?
- Да, може да се каже, че успехите сме ги отбелязали в рамките на тази година. Казвам обаче година усилена работа, която се опира на базата на информация и познания, трупани през изминалите осем години.
Какъв оборот е влизал в джобовете на Желязков и ортаците му от търговията с наркотици?
- Мога да твърдя само за сумите, които сме доказали. Около 10 000 лв. е бил седмичният оборот само от продажбата на хероин, и то само на територията на Бургас, който е въртял групировката на Митьо Очите. Тук изобщо не включвам околните селища и големите курорти по Черноморието. Ако и те влязат в сметките, парите многократно ще нараснат.
Освен с хероин с какви други наркотици е търгувала групата?
- Този вид дрога е само малка част от пазара на наркотици в Бургас и изобщо по цялото Черноморие. Напоследък основно се завъртя търговията със синтетична дрога и кокаин, които също бяха част от бизнеса на Желязков. Мога да кажа, че неговата групировка се е занимала с абсолютно всички видове наркотици. По-конкретни оперативни анализи обаче не мога да ви кажа.
Тогава само по ваши сметки какви пари са си докарвали общо от дрога Очите и компания?
- Според мен става въпрос за повече от 100 000 лв. месечен оборот от цялата дрога, която е минавала през ръцете на групата. Това е число, което се изсмуква от обществото, канализира се върху определена пирамидална структура, а след това се движи по съответното предназначение. Това важи най-вече за хероина. Между другото е известно, че за да си набавят дневната доза, наркоманите извършват престъпления. Затова можем да кажем, че това е една фабрика за престъпления.
Разкрихте ли какъв е бил маршрутът на дрогата?
- Различните наркотици са вървели по различни канали. Ние проследихме пътя на дрогата към пласьорите, доставката й, както и нейното съхранение в наркодепо, което успяхме да разбием. Смея да твърдя, че всички тези думи могат да бъдат доказани.
В този смисъл вярвате ли, че доказателствата ще издържат в съда?
- Абсолютно. От десетгодишната си полицейска кариера съм убеден на 100%, че доказателствата са достатъчни за осъдителна присъда.
Може ли да се каже, че всичките задържани попълват цялата група на Митьо Очите, или все още има важни играчи в групировката, които издирвате?
- Определено хората в ареста не съставляват цялата група. Много от пласьорите например не са на щат към Димитър Желязков и е трудно да им хванем дирите. Броят им освен това се редуцира, тъй като една част от тях влизат в затвора, след време излизат и отново се намесват в престъпния бизнес.
Тогава имате ли представа още колко човека горе-долу гравитират около Митьо Очите?
- Минимум 30 души са основните фигури в структурата на Желязков. Ние си поставихме за цел да неутрализираме около 10-15 човека, които смятаме, че са гръбнакът на структурата. Разбира се, останаха още няколко възлови играчи. Със сигурност обаче положението вече не е същото.
След ареста им зае ли се мястото им от други конкурентни групировки?
- Разбира се. В природата няма вакуум. Веднага други по-малки структури се опитаха да заемат освободената пазарна ниша, макар тя да не беше напълно свободна. Колегите от сектор Криминална полиция в Бургас прибраха още шест човека от групата на Очите няколко месеца, след като заключихме основната група и самия него. Но все още съществуват няколко по-малки банди, които досега се опитваха да развиват дейност в сянката на тази мощна групировка.
Говори се, че Желязков е имал информатори сред полицаите...
- В хода на работата, по която и да е престъпна група, винаги ще се намери някой от МВР или от другите правоохранителни системи, който да обърка работата. За съжаление се получават подобни засечки. Когато има възможност, се доказва подобно изтичане на информация. Когато обаче не можем да го докажем, просто гледаме да заобиколим тези хора, за да не минават през тях важни сведения.
Все пак имало ли е изтичане на информация?
- Нямаше, защото беше създадена добра организация на работа. Мога да кажа, че най-трудно беше да наложим нашия модел на работа пред по-висшестоящи служители от нас и най-вече на прокуратурата. Нещата потръгнаха, след като постигнахме добър диалог с държавното обвинение.
Имало ли е опит за подкупване на антимафиоти от страна на Митьо Очите?
- Да, има такива неща, но това е животът. За съжаление така е в България и във всички останали страни. Но не бих искал да коментирам неща, които не са доказани.
Работите в регион, който е известен с търговията на дрога...
- Да, така е. По принцип всички по-големи градове са примамлив център за разпространение на наркотици. Покрай Черноморието се съсреодоточават големи бизнес интереси и голяма група лица, особено през летния сезон. Търсенето на дрога е много голямо, а оборотите от наркоразпространение са доста тлъсти. Борбата с този род престъпления обаче не завършва с ареста на Желязков и неговите хора. Паралелно с това беше неутрализиран и един от основните играчи, които доставяха дрога в Бургас по собствени частни канали.
За Златан Пенчев ли става въпрос?
- Да, точно за него. Той беше един от основните конкуренти на Димитър Желязков и беше осъден на две години затвор на 12 декември от Бургаския окръжен съд по обвинение в притежание и разпространение на дрога.

Facebook logo
Бъдете с нас и във