Параграф22 Daily

§22 Анализи

Най-незаконни са разрешените "уши"

Едва ли някой е очаквал Специализирания наказателен съд (СНС) да вземе да си признае, че е издавал разрешения за подслушване на политици от опозиционните партии, каквато информационна бомба хвърли миналата седмица съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. Скандалът обаче се разрази с такава сила и мащаби, че въпросът доколко това е възможно се загуби в шумотевицата още в самото му начало.

 

Както се казва в популярната житейска мъдрост, на Спецсъда му се наложи да доказва, че няма сестра. Съвсем безуспешно, разбира се, защото от десетина години на широката общественост непрекъснато й се преподава един и същи урок - на специализираните съдебни звена не трябва да се вярва.

"Извършeнa е прoвeркa в cъдeбнитe рeгиcтри, от която е уcтaнoвeнo, чe oт CНC нe e издaвaнo рaзрeшeниe зa прилaгaнe нa CРC cпрямo нacтoящия миниcтър-прeдceдaтeл нa Рeпубликa Бългaрия, нитo cпрямo лицa oт пoлитичecки фoрмaции, cпoмeнaти в мeдиитe", се твърди в cъoбщeниe нa Cпeциaлизирaния нaкaзaтeлeн cъд, разпространено в началото на седмицата.

Като

свидетел на това, че няма сестра,

спецсъдът се уповава на Нaциoнaлнoтo бюрo зa кoнтрoл нa cпeциaлнитe рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa (НБКСРС), което всяка година извършва съответните проверки.

"Дo мoмeнтa в дoклaдитe нe ca кoнcтaтирaни никaкви нaрушeния в тaзи дeйнocт. И прeз нacтoящaтa гoдинa CНC щe изпълни зaкoнoвитe cи зaдължeния дa прeдcтaви пълнaтa инфoрмaция зa ocъщecтвeнитe прaвoмoщия пo НПК и ЗCРC нa Нaциoнaлнoтo бюрo зa кoнтрoл нa cпeциaлнитe рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa", ce казва още в cъoбщeниeтo на спецсъда.

Дотук всичко май изглежда достоверно, защото неотдавна двете специализирани съдилища огласиха отчетите си за 2020 г. и в тях пишеше абсолютно същото: Националното бюро за контрол върху използването на СРС-та е извършило проверка на дадените разрешения и не е установило никакви нарушения.

През 2020 г. първоинстанционният спецсъд е издал 2798 разрешения по Закона за СРС и е постановил 194 отказа. Докато Апелативният специализиран наказателен съд е уважил 61 искания за прилагане на СРС и е отхвърлил други шест. Според председателят Георги Ушев, исканията в "неговия" съд отбелязали ръст, защото през 2019 г. те били едва 50, докато отказите... "цели" 15 на брой. 

Звучи прекрасно, но дали все пак това е единствената обективна и неподправена истина?

Припомняме си накратко няколко епизода от времената, когато днешният служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков беше председател на НБКСРС.

През 2017 г., например, след съответната проверка на Бюрото, Пернишкият районен съд (ПРС) постанови, че разрешението на Софийския градски съд за подслушването на два мобилни телефона е било неправомерно. Причината за искането въобще не фигурира в Закона за специалните разузнавателни средства - установяване местонахождението на едно издирвано лице с влязла в сила присъда. Въпреки това, разрешението не само е дадено, но е удължавано по искане на възложителя от "Криминална полиция".

В крайна сметка, единственият резултат от прилагането на това СРС е, че... МВР - в лицето на "Криминална полиция" - е осъдено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. За пореден път...

Дали текущият скандал, разпален очевидно умишлено от о.р. ген. Атанас Атанасов, ще стимулира НБКСРС да провери обективно

състоятелността на исканията за прилагане на СРС от ДАНС и двете МВР-дирекции - "Вътрешна сигурност" и "Борба с организираната престъпност" - дай, Боже, да научим след две-три седмици. Стига, разбира се, членовете на Бюрото наистина да изпълнят задълженията си по закон, а Софийската градска прокуратура - да не си измисли някое оправдание и да засекрети резултатите от проверката.

Повод за самосезирането на обвинението беше медийния гастрол на Бойко Рашков, уточняващ твърденията на Атанасов за незаконното подслушване на политици. Според силовият вицепремиер и вътрешен министър, СРС-тата са били прилагани от две служби - ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

За да не потъне всичко в познатото междуведомствено безвремие, в един момент Рашков наля в огъня не масло, а... една цистерна керосин. Заявявайки, че прокуратурата е образувала дело, заради това, че той и неназован заместник-председател на ДАТО подготвят "Бръмбаргейт"- 2, чиято мишена бил главният прокурор Иван Гешев.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се опита да потуши пламъците с дежурното обещание, че СГП ще огласи резултатите от проверката, възложена на Бюрото за контрол на СРС.

На 25 май, на свое извънредно заседание, Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) е взело две "съответни" решения.

Първото е "повърхностно" - да провери дали спрямо служебния премиер Стефан Янев са искани, разрешавани и прилагани неправомерно СРС-та.

Второто решение е "дълбочинно" - да провери не само всички процедури по искане, разрешаване и прилагане на СРС в ДАТО, ДАНС и двете МВР-дирекции - "Борба с организираната престъпност" и "Вътрешна сигурност" към МВР, но и законосъобразното съхраняване и унищожаване на получената информация.

Мащабите на проверката отсега подсказват, че докато видим черно на бяло какъвто и да е резултат, ще мине доста време. А дотогава я камилата, я камиларя...


Следите остават...

В двете специализирани звена за прилагане на разузнавателни средства Държавна агенция" Технически операции" и самостоятелното звено с идентична насоченост в ДАНС би трябвало да се пазят следи за приложените спецсредства.

Както е известно, звеното в ДАНС е натоварено с оперативно-технически задачи, но само при едно условие: СРС-тата да се прилагат само по отношение на дейности, лица и обекти, свързани с националната сигурност. Тоест - за целите на контраразузнаването. Разбира се, ако се спазва буквата на закона, след прилагането на спецсредства би трябвало да се изготвят веществени доказателствени средства (ВДС), които да бъдат представени в съдебна зала.

Що се отнася до проверката във "Вътрешна сигурност", трябва да се има предвид, че дирекцията е структура за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване,пресичане и разкриване на престъпления, извършени - както изрично е подчертано  в Закона за МВР - от служители на министерството.


Facebook logo
Бъдете с нас и във