Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наказани полицаи ровили данните на премиера и вицето му

Полицаи от Шумен бяха наказани след специална проверка на Инспектората към МВР, която доказала, че те, без да има служебна необходимост, са ровили в Автоматичната информационна системата (АИС) за Българските документи за самоличност (БДС). Системата е запазила следите от интереса им към личните данни на лицата Бойко Методиев Борисов и на Цветан Генчев Цветанов. Проверката им обхваща период от 3.5 години - от 1 януари 2006 г. до 14 август 2009 година. Три седмици преди втората дата Бойко Борисов стана премиер, а малко след това Цветанов оглави силовото министерство.
Старши разследващ полицай Г.М.Г. (48 г.) от управлението в областния град, с над 20 години стаж в системата на МВР, е получил дисциплинарно наказание писмено предупреждение за срок от четири месеца с вписване в досието. Той е чел личните данни на Бойко Борисов на 1 декември 2008 г., и то два пъти, като е ползвал паролата си за достъп в АИСБДС. Дознателското любопитство се проявило във времето, когато Борисов е бил кмет на столицата. Според наказания служител то не е било целенасочено - личните данни на бъдещия премиер влязъл, търсейки данни за над 200 души по досъдебно производство, по което работел.
Волнонаемна служителка от участъка в делиорманското градче Каолиново пък се интересувала от Цветан Цветанов. Дисциплинарното производство в дирекцията в Шумен по случая е започнало въз основа на преписка от 25 септември 2009 г. на дирекция Инспекторат към МВР. Заповедта за наказанието на двамата служители е била издадена на 9 октомври 2009 г. от директора на ОДП - Шумен, комисар Валентин Александров. Една седмица след това, на 16 октомври 2009 г., със заповед на министър Цветанов комисар Александров кой знае защо беше пенсиониран и пратен в заслужен отдих, макар че е на завидната възраст 44 години.
Историята, която била пазена в тайна, лъсна случайно от решение на Административния съд на Шумен, публикувано в сайта на магистратите. Оказа се, че старши дознателят Г.М.Г. е атакувал в съда административния акт, издаден от прекия му началник и е поискал отмяна на заповедта като незаконосъобразна и неправилна. Магистратите обаче излязоха със становище, че заповедта № 2840/09.10.2009 г. на директора на Областна дирекция на МВР- Шумен, е била мотивирана и законоосъобразна, а жалбоподавателят трябва да плати и 150 лв. съдебни разходи. Според съда проверката не е установила съществуването на необходимост за изготвяне на справки в ОДМВР - Шумен, за посочените лица (Борисов и Цветанов).
Решението не е влязло в сила. Подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок и според близки до дознателя той ще го атакува и на втора инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във