Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наказания и проверки на Темида в Благоевградско

Малко преди един от най-големите християнски празници стана ясно, че ВСС и Комисията за борба с корупцията на НС са се вгледали в работата на държавните обвинители в Разлог и Благоевград. Висшият съдебен съвет е наказал със забележка административния ръководител на прокуратурата в Разлог - Васил Чекански. Предложението за образуване на дисциплинарното производство е направено от шефа му, окръжния прокурор Ради Тодоров. Строгата мярка е приложена срещу Чекански, защото въпреки няколкото забележки и предписания районният прокурор на Разлог се отнасял небрежно към служебните си задължения, а много от преписките му се бавят или не са приключени в законовия срок, пише в мотивите си окръжният прокурор Тодоров.
Дисциплинарната комисия към Висшия съдебен съвет обаче все още не е взела решение по предложението за отстраняване от длъжност на прокурор Валентин Михов от държавното обвинение в Разлог, за който Параграф 22 вече писа. Дисциплинарното дело срещу Михов бе образувано в края на миналата година заради системни нарушения на трудовата дисциплина.
Междувременно Върховната касационна прокуратура (ВКП) започна на проверка в Окръжната прокуратура - Благоевград, във връзка със скандала с фондацията Родопи-ХХI век на депутата Алиосман Имамов и служителя в Държавен фонд Земеделие - Благоевград, Исмет Узунов.
Проверката е по искане на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Това съобщи заместник-председателят й Снежана Гроздилова, която е депутат от същия избирателен район.
Сигналът до комисията е подаден в парламента от адвокат Стефан Стефанов, защитник на благоевградския бизнесмен Илия Узунов, уточни Гроздилова.
Още с получаването на материала разгледахме случая и преценихме сериозността на проблема, но понеже нямаме право да контролираме българската прокуратура, препратихме го на ВКП с указание да осъществи незабавен институционален контрол върху благоевградските магистрати, разясни депутат Гроздилова.
Фондация Родопи-ХХI век е осъдена от благоевградската фирма Кончето за провален проект по САПАРД, свързан с една от най-атрактивните туристически дестинации в Югозападна България - Банско. Съдът е оценил щетата на 16 754 лв., но фондацията отказва да плати присъденото.
Историята започва през 2004 г., когато фирма Кончето, собственост на благоевградския бизнесмен Илия Узунов, сключва договор с фондацията да й изготви проект за хотел в гр. Банско. Цената за изработването на проекта е 16 754 лева. Възложителят обаче не одобрява проекта. Следва традиционната за нашенските ширини съдебна сага, но въпреки няколкото решения, последното от които е от март 2007 г., Исмет Узунов отказва да върне парите на бизнесмена Илия Узунов.
Той от своя страна се жалва от фондацията на прокурора. В хода на проверката по случая са открити доста финансови нарушения в работата на фондацията, сред които по-атрактивни се оказват 11 фалшиви фактури, укриване на данъчни задължения за над 33 000 лв. и други финансови далавери.
Въпреки това наблюдаващият прокурор по случая Роза Мавродиева от Благоевградска окръжна прокуратура прекратява наказателното производство срещу Исмет Узунов с мотив, че случаят е маловажен, и отказва да внесе обвинителен акт в съда срещу него. Дали е така, ще стане ясно след проверката на ВКП. Ако не се получи друг резултат, поне депутатите от въпросната комисия ще натрупат червени точки пред избирателите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във