Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАКАЗАТЕЛНИ НЕВОЛИ СПОХОДИХА НАШИ И ЧУЖДЕСТРАННИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ

С лишаване от свобода до три години или с пробация и глоба от 1000 до 5000 лв. ще се наказва всеки, който организира купуването на гласове за изборите, решиха депутатите в четвъртък (18 октомври), гласувайки поредните промени в Наказателния кодекс. Предложението на народния представител от БСП Мая Манолова за ремонт на чл.167, ал.2 от Наказателния кодекс бе прието със 131 гласа за, 12 въздържали се и нито един против. В момента тази разпоредба гласи, че купуването на гласове се санкционира със затвор до три години или с пробация. Освен това депутатите приеха още една жестока санкция, свързана с изборния алъш-вериш, предложена от председателя на правната комисия Янаки Стоилов: всеки, който продаде гласа си, се наказва с една година затвор или пробация.
Сякаш за да докажат, че са в крак с предизборните парламентарни тенденции, също в четвъртък районните обвинители в Несебър и Бургас се отчетоха с две тематични досъдебни производства.
Несебърската районна прокуратура образува дознание срещу неизвестен извършител за търговия с гласове, съобщи бургаският окръжен прокурор Ангел Ангелов. Скандалът избухна на 9 октомври в несебърското с. Гильовци, когато двама активисти на една от местните бизнес партии бяха уличени, че са предлагали по 100 лв. на всеки пенсионер, който гласува за техния кандидат кмет. Тези лица все още не са привлечени като обвиняеми, защото разследването е в начален стадий и събирането на доказателства продължава, съобщи още Ангел Ангелов.
Досъдебното производство е образувано по чл.167, ал.2 от Наказателния кодекс: Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.
Според данните, събрани до момента, партийните функционери от с. Гильовци са предлагали на пенсионерите аванс от 50 лв., а останалите 50 лв. - след приключване на изборния ден, но само ако са пуснали правилната бюлетина. За да докажат, че не се шегуват, двамата хитреци са обяснили на възрастните хора, че вотът им ще бъде заснет с видеокамера, монтирана в тайната стаичка.
Освен по случая в с. Гильовци Несебърската районна прокуратура е образувала и проверка за подобен сигнал, получен от съседното с. Тънково.
И докато търговците на гласове така или иначе знаят какво ги очаква, в случай че бъдат спипани от полицията или прокуратурата, 68-годишната Зинаида Бахчеванова бе доста неприятно изненадана от вестта, че е станала пациентка на Темида. В четвъртък (18 октомври) Параграф 22 научи, че срещу нея е било образувано досъдебно производство за престъпление по чл.168, ал.1 от НК: Който упражни избирателно право, без да има такова право, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
По принцип Зинаида Бахчеванова е руска гражданка, която от 1973 г. е постоянно пребиваваща в страната. А в частност през всички тези години тя не само е участвала във всички възможни избори (местни, парламентарни и президентски), но най-редовно е била избирана и за член на секционна комисия.
За нарушението на Зинаида бяхме сезирани от Централната избирателна комисия след приключването на президентските избори през октомври 2006 г., заяви за Параграф 22 заместник-ръководителят и говорител на Бургаската районна прокуратура Андрей Червеняков. Той допълни, че в момента колегите му работят по още трийсетина подобни случая, в които чужди граждани, непълнолетни и лица под постоянно запрещение са участвали в миналогодишните избори за президент и вицепрезидент.
Обясних на избирателната комисия, че съм чужденка, но съм постоянно пребиваваща в България от 34 години, и те ме дописаха в списъка, гласи единственото възможно обяснение, дадено от Зинаида Бахчеванова по време на предварителното разследване. Поне засега обаче то не й върши никаква работа, защото в началото на следващата седмица Бургаската районна прокуратура смята да внесе обвинителния акт срещу нея в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във