Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Накъде отива обвинението с делото Кържев?

Поредно доказателство за незавидното състояние, в което се намира съдебната система, прозвуча във вторник (19 май) на заседание в Софийския градски съд. По време на делото срещу бившия районен прокурор Славчо Кържев, обвинен по чл. 282 от НК за превишаване на правата, действащ обвинител от Софийската градска прокуратура натопи друг районен магистрат, че поддържа съмнителни контакти с адвокат на известен контрабандист.
Мешавицата, в която изпод тогата на Темида се показа голата истина, настъпи, след като обвинителят Валентин Филипов, свидетел по делото срещу бившия магистрат Кържев, се изправи да даде показания. В прав текст той обяви, че между адвокатката на Николай Методиев-Пилето Таня Иванова и софийския районен прокурор Петьо Петров е била засечена оживена кореспонденция по времето, когато Пилето бе обвинен в контрабанда и му бе повдигнато обвинение за принуда.
Около 15-16 съобщения са разменили защитничката и магистрата, впоследствие е регистрирана размяна на есемеси между Иванова и Пилето. Според Филипов, който е бил прокурор по делото срещу Николай Методиев, съобщенията са били засечени точно когато той е прехвърлял контрабандната стока, оформена по документи като строителни материали. Филипов незабавно подал сигнал във Върховната касационна прокуратура, но интересът към темата бързо секнал. Веднага след това прокурор Петьо Петров и заместник районният обвинител от онова време Петър Чалъмов поискали делото да отиде при тях. Но столични ченгета настояли тогавашният районен прокурор Славчо Кържев да разпредели делото не на тях, а на Валентин Филипов. Той разкри още, че в отношенията между Петьо Петров и Славчо Кържев отдавна е съществувало напрежение.
Това е видно и от обвиненията, за които Кържев е изправен на подсъдимата скамейка. Според едно от тях Кържев е склонявал през 2002 г. прокурора Петьо Петров да се откаже от ползването на лек автомобил Опел Вектра, който тогава е бил спорна собственост. Както потвърди свидетелят Филипов, по времето на Славчо Кържев в Софийската районна прокуратура е бил създаден седми сектор, който е разследвал кражби на моторни превозни средства. Дотогава този вид престъпления са били разпределяни на териториален принцип в съществуващите шест сектора. По думите на Филипов полицаи и магистрати са знаели за внос на крадени коли в други държави. След като колите влизали нелегално в страната, те били продавани за по 20 000 - 25 000 лв., докато реалната им стойност била между 100 000 и 200 000 лева.
Освен това Кържев е обвинен и за това, че в периода 1 април - 9 юни 2004 г. е превишил правата си и е иззел функциите на съдия, решавайки две граждански дела. Според държавното обвинение той е настоявал ищецът Георги Стоянов да намали размера на гражданския си иск или да се откаже от него.
Явно превишаването на права е било всеобща практика в редиците на прокурорите, ако се съди от броя на подобни прегрешения, стигнали до съдебната зала. Нека да си припомним, че и бившият заместник районен обвинител на София Петър Чалъмов, който бе визиран и в показанията на свидетеля Филипов, също бе обвинен за престъпление срещу правосъдието. Чалъмов беше подсъдим за това, че е оказал натиск върху колега да наруши служебните си задължения и че е осуетил наказателно преследване срещу трима души. Прокуратурата твърдеше, че това престъпление Чалъмов е извършил в периода август 2005 - февруари 2006 година. Според второ обвинение Чалъмов е осуетил и наказателно преследване в периода 7 септември 2005 г. до октомври 2006 година. Обвинителят имал над 20 случая на неправомерно изземване на дела от други отдели, които не са му били подчинени. Той преразпределял дела и правил промяна на наблюдаващи прокурори, отменял е и актове на свои колеги, твърдеше обвинителният акт срещу него. Това не попречи в началото на декември 2008 г. Петър Чалъмов да бъде оправдан от Софийския градски съд.
На заседанието във вторник (19 май) подсъдимият Славчо Кържев заяви, че ако бъде оправдан по делото, ще се върне в Районната прокуратура. Аз им трябвам, ще видите докъде ще стигне сега районната прокуратура, дано да не съм лош пророк, заяви обвиненият обвинител.
Според данни на прокуратурата през 2008 г. са внесени девет обвинителни акта срещу магистрати с червени тоги. Досега са осъдени едва трима. Така че случаят Кържев ще е показателен за това накъде отива обвинението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във