Параграф22 Daily

§22 Анализи

Наливаме милиони по границата срещу идващите бежанци

Мерките, които държавата се кани да предприеме срещу мигрантския натиск, ще засмучат доста средства, стана ясно от парламентарното "преслушване" на служебния премиер Стефан Янев, на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков и на военния министър Георги Панайотов. Те тримата, плюс служебният министър на външните работи Светлан Стоев, бяха поканени в Народното събрание като "извънредна точка" в дневния ред на парламента в сряда (1 септември). Целта на упражнението бе народното представителство да се запознае с конкретните мерки и с финансовите разчети на кабинета във връзка със надигащата се бежанска вълна след окончателното изтегляне на САЩ и съюзниците от Афганистан.

 

Един от основните въпроси в изслушването бе дали заплахата е чак толкова сериозна, че да налага изпращане на армейски подразделения на граничната бразда. Засега няма необходимост от включването на военни части в операция по охрана на границата, заяви служебният премиер Стефан Янев. За всеки случай обаче

Министерство на отбраната вече е разработило с МВР съвместни мерки срещу засилен мигрантски натиск. Военното ведомство има готовност да се включи в опазването на външната граница на ЕС с 1051 военнослужещи, в рамките на 3 ротации от по 2 седмици, разкри министърът на отбраната Георги Панайотов. Основно, военнослужещите ще бъдат от

двете сухопътни бригади и Силите за специални операции.

Задачата на военните ще бъде да охраняват границите и да се противопоставят на нелегално проникване на мигранти на българска територия. Те ще подпомагат дейността на жандармерията и гранична полиция, включително за изграждане на преградни съоръжения, за медицинска евакуация, за наблюдение на сухопътната граница и на териториалните морски пространства.

Според предварителните сметки, министерството не разполага с излишни пари, които да насочи към включването на военните в съвместните погранични операции с МВР. На първа ръка са необходими 8 640 000 лева. Предвиждат се и 606 000 лв. за горивно-смазочни материали, за непредвидени разходи 360 000 лева. За издръжка и осигуряване на средно 600 военнослужещи на месец в идните четири-пет месеца МО ще очаква допълнително 9 606 000 лв., разкри министър Панайотов.

За включването на военни в охраната на държавната граница съвместно с "Гранична полиция" ще са необходими и средства за ремонт на летателна техника, която е необходима за подсигуряване на наблюдение на големи участъци по границата. МО иска 12 млн. лева за ремонт на хеликоптер "Кугър", както и още 5 млн. лева за възстановяване на летателната система Аеросонда МК-47 MG.

Засега

няма необходимост от участие на армейски подразделения

в осигуряването на границата от бежански натиск, заяви служебният МВР -шеф Бойко Рашков. Според анализите на МВР в сравнение с миналата година мигрантският натиск по българо-турската граница се е увеличил 6-7 пъти. Анализаторите отчитат, че постепенно се повишава броят на бягащите афганистанци. Заедно с намиращите се в съседна Турция 3.4 млн. сирийци те представляват сериозна заплаха за външната граница на ЕС, заяви Рашков. Главна дирекция "Гранична полиция" е съсредоточила там максимална сила и техника, ако се наложи ще бъдат включени и армейски подразделения, уточни Рашков. Благодарение на това, само в първите два дни от седмицата граничните полицаи са предотвратили над 480 опита за нелегално преминаване на границата. От "Гранична полиция" уточниха, че 268 от тях са направени на българо-турската граница, останалите - на българо-гръцката.

МВР също ще поиска допълнителни средства, които ще са необходими за възстановяване на оградата по българо-турската граница. Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков предложи мерките по поддръжка и възстановяване на дупките по оградата и пътната инфраструктура да се вменят на Главна дирекция "Гранична полиция", като се извадят от ангажиментите на областните управители от Бургас, Хасково и Ямбол. Управителите на тези области са приели  идеята на Рашков, която е била обсъдена на среща с тях. За възстановяването на компрометираните участъци по съоръжението ще са необходими 3-4 млн. лева в следващите два-три месеца, заяви Рашков.

Допълнителните средства за МО и МВР,

необходими за подсигуряването на външната граница на ЕС срещу засилен бежански натиск, със сигурност ще бъдат гласувани при актуализацията на бюджета. Депутатите от Комисията по отбрана в парламента вече обявиха, че ще подкрепят актуализацията за действия по охраната на външната ни граница. Председателят на комисията Атанас Зафиров предложи във връзка с увеличения миграционен натиск да има общо становище на всички парламентарни групи за актуализация на бюджета на МО. Предложението ще бъде внесено от народните представители от комисията между първо и второ четене.

Повече пари за МВР обеща и лидера на БСП Корнелия Нинова на среща с представители на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) тази седмица. "Миcлим мeжду първo и втoрo чeтeнe, дa внeceм прeдлoжeниe зa дoпълнитeлнo финaнcирaнe нa cтруктуритe нa МВР и Миниcтeрcтвoтo нa oтбрaнaтa, във връзкa и c нoвaтa зaплaхa oт бeжaнcкa вълнa", заяви тя.

Според нея в актуaлизaциятa нa бюджeтa, внесена от cлужeбния кaбинeт, нe са прeдвидени допълнителни cрeдcтвa зa МВР и МО зa oхрaнa нa грaницaтa и вcички други дeйcтвия, кoитo ce нaлaгaт във връзкa cъс засилващия се бежански натиск. От парламентарната група на БСП предлагат допълнително финaнcирaнe нa МВР в размер на 30 млн. лева зa oбeзпeчaвaнe нa зaплaтите на служителите за нoeмври и дeкeмври, както и още

37 млн. лв. зa прoтивoдeйcтвиe нa мигрaциoнния нaтиcк.

Червените депутати предлагат също и дoпълнитeлни рaзхoди oт 16 млн. лв. зa aктуaлизирaнe нa лимититe пo вeщeвo имущecтвo зa държaвнитe cлужитeли (пaритe зa oблeклo), кaктo и 10 млн. лв. зa МВР бoлницa зaрaди СОVID кризaтa.

Засега от останалите парламентарни групи не са обявили имат ли конкретни предложения за актуализиране на бюджетите на МВР и МО във връзка с бежанската вълна. Очевидно дискусията за допълнителните средства за двете силови ведомства ще бъде истинско предизвикателство пред тях, на фона на задълбочаващото са противостоене и караниците между парламентарно представените партии.

Повече надежда вдъхва консенсуса на Съвета на вътрешните министри в Брюксел, проведен в началото на седмицата, страните-членки по външната граница на съюза да бъдат подпомогнати финансово от ЕС и със сила и техника от Фронтекс. Депутатите ще придобият реална представа за средствата, необходими на МВР и МО за справяне със задачата, едва след закрито заседание, което най-вероятно ще се проведе в края на тази седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във