Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наопаки

Защо японската правосъдна система смята самопризнанието за краля на доказателствата, пита тези дни БиБиСи. Признае ли си някой за извършено престъпление, съдът го обявява за виновен. А ако заподозрян се покае по време на разпит, прокурорите му предлагат по-лека присъда. В резултат 99% от делата завършват с осъдителни присъди, много от тях - на основата на самопризнания.


Всичко се кореняло в психиката на японеца. Японското общество акцентира върху срама и уважението към семейството, което, за разлика от нашето, не се втурва да обяснява колко добро момче е синът - убиец, рекетьор или измамник. Освен това японците традиционно смятат, че не трябва да се противопоставят на властта. Чрез самопризнанието им се давала възможност да се освободят от чувството за вина и да се покаят. При това почти няма оплаквания за оказан от полицията неправомерен натиск, камо ли за изтезания.


По соцвреме се дивяхме, четейки За Япония като за Япония на Марко Семов. Всичко там беше наопаки, не само изгревът на слънцето. И си остава наопаки. А ние теглим все на терсене. Ако някой нашенец се изплюе или хвърли фас и му направиш забележка, ще си признае само като напсува (ако минеш само с толкова). Всички реват кански от полицията, но никой нищо не признава. Ако случайно признае, поправя се в съда. Там пък самопризнанието пет пари не струва. И слон да влезе като доказателство, ще се окаже, че е муха. Или че такова животно нема.


Но пък 97% от делата завършвали с осъдителни присъди, тръбят съдебните босове. Дали ще се покаят?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във