Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАП подскача в диско ритъм

Пълна синхронизация на държавните органи или отчаяни подскоци в диско ритъм - такива въпроси поражда произведената от НАП лятна шумотевица с проверките в заведения по Черноморието. Диско кампанията на приходната агенция се популяризира вече трета седмица с нескритото намерение повече да стресира, отколкото да санкционира. Размахът на медийното й отразяване е правопропорционален на информационния глад в сезона на отпуските, а общото внушение е, че управляващите не се отпускат дори когато лежат на плажа.
Времето на диско ефектите обаче изтича бързо. Преди дни пресслужбата на НАП съобщи, че срещу собствениците на фирма, стопанисваща заведения в черноморското селище Лозенец, е образувано предварително производство по подозрения за извършено данъчно престъпление. Цитирайки нормативна база, с която изобщо не работи, агенцията осведомява обществото, че Наказателният кодекс предвижда до осем години лишаване от свобода за укриване на данъци в особено големи размери.
Красимир Стефанов пък уплътнява ефекта с новината за среща с обвинител № 1 Борис Велчев в средата на август. Подтекстът е, че работата е дебела и започнатото от НАП ще бъде подхванато от прокуратурата и ще свърши в съда. Зле за проверяваните, разбира се. Миналата седмица имахме среща с главния прокурор по тази тема. Разбрахме се - след приключване на нашите наблюдения и възлагане на ревизиите прокуратурата също да бъде уведомена за всички факти, които сме установили. Оттам нататък - те ще преценят дали има нужните доказателства за образуване на наказателно производство. Надявам се, че нещата ще бъдат доведени докрай и ще се стигне до осъдителни присъди, защото срещу данъчните престъпления не е достатъчно да се противодейства само с глоби, заяви Стефанов.
По повод на проверките по Черноморието изпълнителният директор на НАП поясни: Едната им цел е прекият финансов ефект за бюджета. За нас е важно и ако може в резултат на нашите проверки и действия да дисциплинираме всички браншове в България, за да започнат да си плащат данъците върху реалните приходи. Но това няма как да се почувства в момента, трябва да минат месец - два, за да видим как променят поведението си. А когато става въпрос за корпоративния данък, трябва да изтече финансовата година.
Казаното може да се преведе на паралелен език по следния начин: Целта е да вкараме пари в бюджета, а не данъчно задължените лица да понесат пълната отговорност за неспазването на закона. Надяваме се всички браншове да се уплашат и да не се налага изобщо да им търсим отговорност. Но дали ще има резултат ще узнаем след месеци, че и догодина. Колкото до споменатия неслучайно разговор с главпрокурора, смисълът е: Който не се уплаши от нас, ще го пратим при едни хора, които пипат още по-здраво.
С подобно послание, изпълнено с толкова много условности, но несъмнено добре разбрано от проверяваните, траен данъчен ред не се въвежда. Нито пък бюджет се пълни. Съмнителен е дори временният ефект от направеното, който НАП бърза да обяви за чудотворен. В отделните заведения по морето се установяват укрити обороти от десетки хиляди левове, но общата сума се изчислява на милиони. До 14 пъти скачал оборотът на някои кръчми и дискотеки след осветяването му от приходната агенция, достигайки стойности от над 100 000 лв. за денонощие. Разминаването между отчетеното на касовите апарати и оборота, регистриран в собствените компютърни системи на някои обекти, възлиза на близо 200 000 лева. В двайсетината най-големи заведения са осветлени около 1.5 млн. лв. оборот, който иначе нямало да бъде деклариран. Повечето им служители пък са осигурени на много ниски заплати или изобщо не им се внасят осигуровки.
Ако някой се запита защо данъчната администрация не реализира дадените й по закон правомощия не само да проверява и да установява данъчни задължения, но и да ги събира дори без да прибягва до прокурорската заплаха, ще трябва да проведе собствено проучване. У нас тази плахост си остава необяснима поне от 20 години. Намерения, закани и кампании не липсват, но ефектът им се ограничава основно до дребните данъкоплатци, разбирай - будалите. Едрите кръчмари по Черноморието научиха от първа ръка, че за тях проверките ще продължат до края на активния летен туристически сезон. Кой какво ще плаща после едва ли ще се чуе...
НАП съобщава и за още присъщи за нея действия. Фирми с укрити големи обороти ще бъдат принудително регистрирани по ДДС със задна дата, ще им бъде начислен укритият данък в двоен размер, ще им бъде наложена глоба за укриване на оборот. Ще започнат и пълни данъчни ревизии и на фирмите, и на собствениците им като физически лица. Стефанов възложил на звеното за борба с данъчните измами постоянно онлайн наблюдение на счетоводството на проверяваните най-големи търговски и увеселителни заведения.
Публично сме предупредили проверяваните заведения по Черноморието да не се опитват да скриват реалните обороти чрез кухи фирми. Всички фирми, които проверяваме в момента, са дадени на звеното за борба с данъчните измами. То наблюдава счетоводството на фирмите онлайн. В момента, в който подадат декларациите си, и да има, и да няма разлики, нашите хора веднага ще разгледат документите за покупки и продажби. Имаме информация кои са скритите фирми, които генерират кухи обороти, и те веднага ще бъдат засечени. Надявам се, че няма да пристъпят към подобни методи, още повече че ги предупреждаваме публично, каза данъчният шеф тази седмица.
Предупреждението - добре. Но както вече казахме - не стига само засичането, с него бюджетът не се пълни особено. По-важно е събирането на вземанията. За него като че ли се говори по-малко. А несъбирането на едно вземане прави безпредметно неговото установяване както по административен, така и по съдебен ред. НАП не може да се оплаче от липса на възможности и синхрон, след като взе под шапката си Агенцията за държавни вземания. Но какво са свършили публичните й изпълнители по делата срещу едрите данъкоплатци е тайна велика. Явна е само безкомпромисната строгост срещу редовия гражданин, когото плашат с отнемане на жилището или със запор върху мижавата заплата, ако изобщо има такива.
Впрочем главният прокурор Борис Велчев поставя проблема с контрола повече от година и все по-настойчиво. Тезата му е: Прокуратурата не е слънце да огрее навсякъде и да свърши работата на всички държавни контролни органи. Ясно е, че той ще обещае съдействие на приходната агенция, но също така е ясно, че ще очаква данъчните да си свършат работата докрай и да не го набутват в батаци като делото срещу Христо Ковачки за укрити данъчни задължения за милиони левове. По повод на тях прокуратурата влезе неподготвена в един от най-шумните процеси, без да е ясно дали данъчните са свършили изобщо нещо за тяхното установяване и събиране.
Ако извършените от НАП инвентаризации и ревизии за последните пет години не доведат до ефективно събиране на вземанията, ефектът ще е обратен на търсения. Или по-скоро на обявения. И ще се върнем към неотшумяващите съмнения за съучастие на данъчната администрация в укриването на данъци. Иначе казано - за опъване на данъчни чадъри наред с плажните по Черноморието. За подобни нарушения европейските колеги на нашите данъчни не се церемонят, налагат жестоки глоби и изземват имущества. И то преди да е дошъл следващият летен сезон, та който иска да дере кожи от туристите, без да се отчита на държавата, да има време да мисли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във