Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наплив за шефове на Апелативния спецсъд

Кадровият маратон за избор на шефове на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) продължава с пълна пара. Това се разбра тази седмица, когато във вторник (25 октомври) изтече срокът, определен от Висшия съдебен съвет (ВСС) за подаване на документи. Както е известно, от началото на следващата година този съд ще бъде втората инстанция по делата срещу организираната престъпност. Досега минаха два тура за избор на председател на новата магистратура, но и двата не излъчиха началник, тъй като кандидатите не можаха да съберат необходимите минимум 13 гласа от общо 25-членния съдебен съвет.


ВСС беше принуден да открие за трети пореден път процедурата. Предстои кадровият орган на Темида да изслуша сегашните кандидати, които са шест на брой. В предишния кръг бяха четирима. Ако това не стане и този път, кадровиците ще трябва да обявят нова, четвърта процедура.


За втори път документите си подава Румяна Илиева - съдия от Окръжния съд в Сливен, която вече бе избрана за редови магистрат в Апелативния специализиран съд. При предишно гласуване на Илиева не й достигна само един глас, за да стане негов председател. Така тя стана редови магистрат в него. Илиева е завършила право в Софийския университет, работила е като младши прокурор и заместник районен прокурор в Сливен, а след това и съдия в Сливенския окръжен съд.


Друг кандидат за председател е Красимира Костова от Окръжния съд в Пловдив. Нейното име нашумя покрай кървавите събития в Катуница. Тя е магистратът, който постанови най-тежката мярка за неотклонение - постоянно задържане под стража за шофьора на буса убиец Симеон Йосифов, обвинен, че е причинил смъртта на 19-годишния Ангел Петров.


Конкурент на Илиева е Любомир Крумов от Софийския окръжен съд. Завършил е право в Софийския университет, а преди да стане съдия, е работил като следовател. Бил е председател на Районния съд в Сливница. Кандидат е и Даниела Иванова от Софийския градски съд. Тя е в системата от 1992 година. До 1998 г. е работила като прокурор в Софийската районна прокуратура и в Софийската градска прокуратура. От 1998 г. е в СГС. През 2009 г. Иванова подаде жалба във ВАС срещу решението на ВСС да назначи Величка Цанова за заместник-председател на Софийския градски съд, но тя бе отхвърлена. Съдията гледа множество мерки за неотклонение по знакови дела, включително и това срещу Златко Баретата и срещу двамата задържани за взривовете пред клубове на РЗС и ДСБ в София.


Документи за участие в избора са подали също Красимира Костова от Окръжния съд в Пловдив, председателят на Районния съд в Смолян Тодор Деянов и Веселина Вълева, избрана наскоро за редови съдия в първоинстанционния специализиран съд. Вълева е завършила Бургаския свободен университет. Работи като съдия от 1997 г. - първоначално в Стара Загора, а след това в София. Деянов е завършил Юридическия факултет на СУ и работи като съдия от 11 години. Костова пък има диплома от Пловдивския университет и през цялата си кариера е работила като съдия.


Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в четвъртък членовете на дисциплинарния състав, които трябва да проверят дали съдия Мария Георгиева от Софийския градски съд е извършила нарушенията, заради които Инспекторатът към съвета (ИВСС) миналата седмица внесе предложение за нейното уволнение. Ревизията на работата на магистратката през годината бе възложена със заповед на главния инспектор Анна Караиванова. Повод за проверката са повече от десет сигнала, заведени в деловодството на ИВСС, както и медийни публикации. При проверката били констатирани нарушения при образуването, движението и приключването на гражданските дела и обезпечителните производства за 2011 година. Сред многото й нарушения са неспазване на сроковете, закъснение от 15-18 месеца при писането на решения, нарушаване на принципа на случайното разпределение на делата.


Новината, че се иска уволнение на съдийката Георгиева, дойде ден след като тя - като обезпечителна мярка с оглед бъдещ иск, издаде решение за налагане на запор върху имущество и търговски марки на вестниците Труд и 24 часа и на особеното представителство на фирма БГ Приватинвест ГмбХ в управлението на двата вестника. Последваха коментари, че решението не е случайно.


На своето заседание тази седмица кадровият орган назначи за и.д председател на Хасковския окръжен съд Господинка Пейчева. Преди седмица този избор беше отложен, защото се разбра, че един от кандидатите - сегашният му председател Росен Русев, е разследван от прокуратурата за престъпления по служба.


Тогава шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев поиска съветът да избере временно изпълняващ длъжността председател на съда, докато проверката на дейността му приключи. Пейчева е съдия в окръжния съд и има най-дълъг стаж сред колегите си. (sect;22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във