Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наркодилъри респектират полицаи

Каквото и да се говори за полицейското насилие, рисковете при упражняването на професията не са никак малко за ченгетата. Както има пострадали от предозирано респектиращи действия на полицаи, така напоследък все по-често се срещат и случаи на саморазправа със служители на реда.


Поредното доказателство за насилието с обратен знак са два случая с нападение срещу служители на реда, станали в един и същи ден през тази седмица. По-сериозната от двете драми се разигра в пловдивското село Златитрап, където група наркодилъри се нахвърлиха върху двама служители на МВР, дошли да ги арестуват, и едва не ги претрепаха в разгорялата се битка. Както винаги в подобни случаи версиите на едната и на другата страна коренно се разминават.


Според казаното от шефа на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов двамата служители от местната Криминална полиция отишли във вторник (13 септември) късно вечерта, за да арестуват наркодилъри в ромската махала в село Златитрап. Полицаите били цивилни, но се легитимирали при опита си да задържат пласьорите на дрога. Докато се опитвали да сложат белезници на дилърите обаче, цивилните ченгета били нападнати с колове, пръти, чукове и тесли от жителите на махалата. Единият полицай гръмнал предупредително със служебния си пистолет, което още повече раздразнило побойниците. В последвалата схватка оръжието му било отнето насила от престъпниците. По време на екшъна шофьор на камион пък се опитал да прегази криминалистите. Единият от пострадалите полицаи е със счупен прешлен на гръбначния стълб от удар с чук или тесла, другият е бил по-леко наранен и е изписан още в същия ден от болницата.


Нашите служители не са провокирали никого, нито е имало груба намеса от яхна страна, коментира още Чонов. Коренно противоположна е картината, обрисувана от местното население. Жители се клехаа пред телевизионните камери, че цивилните ченгета са започнали да тръшкат на земята нарочените от тях лица, без въобще да се легитимират, а сторили това едва след като се завихрило мелето. Те заявиха, че са много стресирани от случилото се и дори се наложило да леят куршуми на повечето от тях против уплах.


При акцията на полицията са задържани общо 11 души, половината от които са наркодилъри, а другите - нападатели. Престъпната група за разпространение на наркотици е следена няколко месеца и полицаите са отишли на мястото в момент на сделка.


По случая работи окръжната прокуратура в Пловдив, образувано е досъдебно производство. На побойниците са повдигнати обвинения за причиняване на средна телесна повреда на служител на реда по време на служба. Наркодилърите са обвинени и за разпространение на наркотици, съобщи говорителят на прокуратурата Галин Гаврилов. Преди екшъна с наркодилърите пловдивското село с екзотичното име Златитрап нашумя с периодичните си граждански протести, които минават под наслов Хората - по-важни от овцете. Причината за вълненията на местните жители е стадо от стотици овце, което минава по неасфалтирана улица в селището по няколко пъти ден, при което се вдига невъобразим прахоляк, а децата масово са нападани от кърлежи. Виновник за ситуацията е местен овчар, на когото му била отредена общинска земя извън селото с право на ползване за пет години и срещу символичен наем. А сега се оказва, че селцето си има по-голям проблем в лицето на трафикантите.


По-рано същия ден при друга драма, но от по-различен характер, този път в столицата, също пострада служител на МВР. Екшънът се разиграл в жилище в квартал Овча купел. Там разлютен столичанин заключил и заплашвал със саморазправа полицай и частен съдебен изпълнител.


Пострадалият полицейски инспектор от Шесто полицейско управление е оказвал съдействие на длъжностното лице по дело от частно-правен характер, обясни за Параграф 22 Маргарита Спасова, говорител на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). В този процес обитателят на апартамента, някой си Валентин М. на 38 г., загубил жилището си и е трябвало да го освободи, но отказал да го стори доброволно. Отчаян от факта, че остава бездомен, разярения, мъж затворил вътре нежеланите персони и започнал да ги обижда. Неочаквано нервакът извадил два ножа и започнал да ги размахва опасно срещу неканените гости. Полицейският инспектор успял да го обезоръжи, но при това бил ранен в дясната ръка. Раната е обработена, а служителят ще се възстанови бързо, обясниха от МВР. Нападателят е бил задържан за срок от едно денонощие.


За това, че полицейската професия не е никак безопасна, говорят и други подобни случаи, някои от които с фатален край. Така например на 8 февруари миналата година полицейският инспектор Бончо Чернев (39 г.) бе убит, а негов колега бе ранен при инцидент в къща в село Енина, Казанлъшко. Чернев, който остави две деца сираци, едва ли е предполагал, че това може да се окаже последният ден в живота му, тъй като полицаите били извикани заради обикновен семеен скандал. Още с влизането в жилището обаче униформеният бил покосен само с едно-единствено намушкване с кухненски нож в областта на феморалната артерия. Неговият колега също пострада, но без опасност за живота.


През февруари тази година пък озверяла тълпа се нахвърли върху ченгета от Четвърто районно полицейско управление в София, които отишли на адрес, изпълнявайки постановление за принудително довеждане в полицията на млад мъж. Той обаче отказал да излезе, обиждал и псувал служителите, след което се заключил вътре. По-късно младежът излязъл и бил задържан. Докато го водели към полицейския автомобил, арестуваният започнал да крещи за помощ и да се държи неадекватно. За броени минути на мястото се събрали петнадесетина войнствени съседи, които откопчили задържания от ченгетата и контузили единия от тях. При инцидента била повредена дори полицейската патрулка...


Подобни случаи на насилие могат да се изброяват дълго. Характерното за тях е, че трудно се установява кой е крив и кой прав, както и вероятно ще се окаже при инцидента с наркодилърите в пловдивското село.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във