Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наркогрупировката Ревю се върна в залата

Наркогрупировка, назована на името на русенския хотел Ревю, най-сетне застана пред съда след едногодишно разследване. Навръх празника на шегата 1 април окръжният съд даде ход на делото срещу Пламен Кунчев-Паци, Цветелин Цонев, Станимир Стоименов, Симеон Симеонов, Павлин Мутафов, Милен Колев, Калоян Костов, Борислав Георгиев, Александър Стоянов и Александър Кацарски. Процесът бе отлаган ни повече, ни по-малко шест пъти.
Двама от подсъдимите - Цонев и Костов, са в неизвестност и адвокатите поискаха ново отлагане. Защитата даже пробва с тезата делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения, които са накърнили правото на защита на клиентите им.
В цирка се включи и един от подсъдимите, който се отказа от досегашния си адвокат и нае Свилен Стефанов. От своя страна новият защитник заяви, че се нуждае от време, за да се запознае с делото. Защитниците поискаха и отвод на съдебния състав заради публикация за процеса, в която се цитира недоволството на магистратите от непрестанните отлагания. Съдът обаче не се поддаде и делото тръгна.
Според обвинителния акт Пламен Кунчев -Паци е ръководител на организираната престъпна група, действала в Русе от август 2006 до юни 2007-а. В нея са влизали почти всички обвиняеми - без двамата Александровци.
Законът предвижда до 10 години затвор само заради участие в престъпната групировка. Срещу подсъдимите обаче са повдигнати и обвинения за притежание на наркотици, за набиране на проститутки, за системно предоставяне на помещения за разврат и т.н. Отделно Кунчев и Цонев са обвинени и в придобиване на изключително ценен паметник на културата - скулптурна глава на Зевс, която са взели от Велико Търново и са смятали да я препродадат в Русе. Паци е обвинен и за незаконно притежание на оръжие - пушки, пистолет, граната и боеприпаси.
Групата доставяла наркотици от Благоевград, Петрич и Варна. Пласирането им в Русе ставало под надзора на Кунчев, който изисквал строга отчетност и налагал правилата на работа. Той никога не контактувал с дребните пласьори, а само с отговорниците, явяващи се второто звено в престъпната йерархия. В групата никога не се говорело с имена или с конкретни названия за дрога, а се ползвали кодове: Дядо Мраз, бяло, зелено, салата. Така били организирани и момичетата. Таксата на проститутките тръгвала от 130 лв. на час и стигала до 300 лв. за цяла нощ. Възможно било поръчването на гърли и на домашен адрес.
Тук стана ясен и интересен детайл от самото разследване. Двама полицаи седнали в хотел Ревю и се заоглеждали за компаньонки. Те се спазарили с две проститутки за по сто лева всяка. Качили се в стаите и докато девойките се подготвяли да ги обслужат, ченгетата се легитимирали и ги повели на разпит. Оказа се, че за 35-те дни, в които полицията е подслушвала телефоните на членовете на групата, са осъществени над 20 000 обаждания. Защитен свидетел обяснил йерархията, връзките и начина на работа на бандата. Обвинението разполага с показанията на все още непоявилия се Цветелин Цонев и на няколко други свидетели.
Разпитът им обаче ще продължи на 12 май, за когато бе отложен процесът.
Историята на делото Ревю е дълга. Адвокатът Илиян Василев, защитник и на известния мафиот Митьо Очите, бе глобен на 11 март тази година с 500 лева за неявяване в съдебната зала. От заседанието отсъстваше и неговата колежка Пенка Георгиева.
Подсъдимият Борислав Георгиев също не се яви и бе разпоредено да бъде доведен принудително. После се оказа, че обвиняемият е в ареста по друго обвинение. Така заради отсъствието на адвокатите и на трима от обвиняемите делото бе отложено за шести път.
Срещу десетимата обвиняеми бяха повдигнати обвинения още през лятото на миналата година, когато бе разбит бардак в една от култовите сгради в Русе - бившия Дом на архитекта, сега хотел Ревю. Тогава бе оповестено, че групата е държала 90% от пазара на наркотици в града. Дилърите им търгували с всички видове дрога. За заловените проститутки също бе обявено, че са наркозависими. Тогава полицията задържа и 6 кг марихуана, хероин, амфетамини, две пушки-помпи, един пистолет, една граната, както и споменатата глава на Зевс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във