Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАРКОПАЗАРЪТ СЕ СВИВА, А БРОЯТ НА НАРКОМАНИТЕ РАСТЕ

Най-големият душманин на организираното наркоразпространение у нас не е МВР, а онези неизвестни килъри, които успяха да свитнат почти всички по-големи мафиотски босове. Това стана ясно в понеделник (25 юни) по време на откритото заседание на Държавно-обществената комисия по превенция на престъпността, чийто председател е вътрешният министър Румен Петков.
Констатацията е скрита между редовете на поредния доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), огласен на същото заседание. Според авторите свиването на хероиновия пазар в страната се дължи на кадровия вакуум, зейнал след преждевременната кончина на някои лидери на организираната престъпност и след излизането на други техни колеги в пенсия.
Ако трябва да се вярва на МВР-данните обаче, огласени на форума от вътрешния министър Румен Петков и от главен комисар Валентин Петров - директор на Национална служба Полиция, ситуацията за наркоманите у нас се развива зле заради успехите на повереното им ведомство.
Вътрешният министър откри заседанието с кратък анонс на положителните резултати, до които е довела съвместната работа на ведомството му с прокуратурата и с Агенция Митници в битката с дрогата. През 2006 г., според него, са били иззети 4 тона наркотици, от тях 674 кг хероин, 81 кг кокаин, 260 кг марихуана, 821 кг канабис, 1300 кг синтетични наркотици. Разбити са били 32 лаборатории за производство на синтетични наркотици и са задържани 271 лица, рапортува вътрешният министър. Той се позова дори и на доклад на Службата по наркотиците към ООН, според който България е в десетката на държавите в света, задържали най-големи количества амфетамини. Страната ни вече не е предпочитано място за производство на амфетамини, отсече министър Петков.
В своето експозе полицай № 1 Валентин Петров също наблегна на позитивните новини. Той подчерта, че борбата с наркоразпространението е приоритет на Национална служба Полиция и подкрепи този факт с един пример: през последните две години разкриваемостта на наркопрестъпленията бележи ръст между 10 и 11%, което е основна причина за постоянното свиване на българския наркопазар.
Аз съм много доволен от констатацията, че България е консервативна страна и едва 2% от населението употребява дрога, за разлика например от Чехия. Там потребители са 16% от населението и аз бих искал да си останем консервативна страна, пожела си главен комисар Валентин Петров.
Пред участниците във форума полицай № 1 посочи още, че благодарение на МВР азиатският хероин за Западна Европа вече преминава или през т. нар. северен път (през бившите съветски републики) или през някоя от средиземноморските врати на Стария континент (Гърция, Италия и Испания), или адриатическите такива (Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска и Словения). Международните трафиканти отбягват да пренасят през територията ни дрога и печалноизвестния балкански път вече не съществува, категоричен бе комисар Петров.
Само преди месец (1 юни) обаче, по време на друг подобен форум, организиран от Центъра за изследване на демокрацията и посветен на трансграничната престъпност, Иън Доусън от Британската кралска прокуратура оповести коренно различен маршрут на азиатския хероин. От неговата презентация стана ясно, че дрогата за Великобритания не само не заобикаля България, но пътят й от ГКПП-Капитан Андреево цепи милата ни татковина и се насочва през Сърбия и Унгария чак до Острова.
Но да се върнем на МВР-хвалбите от понеделник (25 юни). Според доклада на Центъра за изследване на демокрацията в периода 2004-2007 г. употребата на хероин в България наистина е спаднала. За това обаче вина няма нито вътрешното ведомство, нито митниците, нито прокуратурата. Просто съвременният нашенец постепенно е обърнал гръб на най-смъртоносната дрога и вече предпочита да пуши марихуана, да вдига адреналина си със синтетика (амфетамин, каптагон и екстази) или пък да демонстрира благополучие, осигурявайки си купона с кокаин.
Точно поради тази причина през последните три-четири години потреблението на кокаин, марихуана и екстази непрекъснато се повишава. По данни на ЦИД днес около 65 000 души (1% от българското население) вече имат богат опит в опъването на магистрали, около 150 000 души редовно пушат трева, а около 30 000 са феновете на синтетичната дрога във всичките й разновидности. Също толкова са и заклетите хероиномани, като половината от тях са в София.
Така че изводът е един: във всеки областен град да бъде издигнат паметник на незнайния килър, защото ако не бяха наемните убийци, Косьо Самоковеца, Поли Пантев, Маймуняка, Бретона, Льоня Джуджето, Пешо Кучето и всички останали покойни тартори на подземния свят щяха още да са живи и здрави. За радост на търкалящите се по улиците наркомани и за ужас на Обединена Европа. (§22)

СПИПАХА ДВЕ КУФАРНИ ТЪРГОВКИ С ТРИ КИЛА ЧИСТ ХЕРОИН
Докато на 25 юни в София вътрешният министър Румен Петков и директорът на Национална служба Полиция главен комисар Валентин Петров томително разказваха пред подбрана аудитория как България вече е бяло петно в картата на международните наркокартели и как тук никой не ще да види хероин, Старозагорският окръжен съд остави зад решетките две казанлъчанки от турски произход за притежание на три кила... чист хероин, а синът на едната прати под домашен арест.
Според обвинението тримата са организирали щафетно внасяне на дрогата от Турция, като под прикритието на куфарни търговци са си предавали хероина - маскиран като прах за пране - от ръка на ръка. Срещу тях са повдигнати обвинения по чл.354а, ал.2 от Наказателния кодекс - за притежание на наркотици в особено големи размери. Според експерти на Областната дирекция на полицията в Стара Загора от стоката на казанлъчанките излизат около 10 500 еднократни дози.
В хода на предварителното разследване е установено, че десетина дни по-рано на една от автогарите в Истанбул турски гражданин е влязъл във връзка с 54-годишната Наджие Ибаш и й предложил да пренесе хероина през граница скрит в 9-килограмова кутия с прах за пране срещу доста голяма сума пари. Двамата се познавали още от януари т. г., но жената така и не успяла да научи името му. За да не му строши хатъра обаче, тя помолила своята колежка Невин Падикова да услужи на нейния познат и работата станала. Падикова взела кутията с праха, качила я на автобуса за България, в който пътували и други куфарни търговци, и на 21 юни съвсем безпрепятствено минала границата.
На родна територия Невин Падикова връчила праха за пране на сина на Наджие - 28-годишния Норхан Ибаш, който го натоварил в микробуса си Рено Трафик и си тръгнал. Малко по-късно ченгета от сектор Борба с организираната престъпност към ОДП-Стара Загора и сектор Противодействие на престъпността при РПУ-Казанлък, под надзора на Старозагорската окръжна прокуратура, стартирали акцията и изловили тримата съзаклятници. Едно денонощие по-късно те са оставени в ареста за 72 часа с прокурорско постановление, а в понеделник (25 юни) застанаха пред Старозагорския окръжен съд по дело за налагане на мерки за неотклонение.
По време на заседанието Норхан Ибаш категорично отрече да е знаел, че в буса му има дрога в кутия с прах за пране, и заяви, че няма никаква представа кой може да я е сложил вътре. Майка му Наджие Ибаш обаче направи пълни самопризнания по време на разпит пред съдия, а в понеделник сподели в съдебната зала, че е много-много виновна и обеща да съдейства на полицията, ако турският гражданин я потърси още веднъж.
Също в понеделник представителят на държавното обвинение обяви, че в най-скоро време срещу тримата ще бъде повдигнато и още едно обвинение - за контрабанда на високорисково наркотично вещество (чл.242, ал. 2 от НК), а съдът остави двете жени зад решетките с аргумента, че престъплението е с висока обществена опасност, а те могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Синът на Наджие Ибаш ще прекара домашния си арест в Казанлък, а майка му и нейната колежка Невин Падикова ще лежат в старозагорското следствие, защото само там има жени надзирателки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във