Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАРКОПЛАСЬОР ОТНЕСЕ 10 ГОДИНИ ЗА НАМУШКАН СЛЕДОВАТЕЛ

Девет години затвор и 14 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди ще трябва да плати 19-годишният бургаски наркопласьор Десислав Коларов, който на 14 август 2004 г. намушка с джобно ножче заместник-ръководителя на Бургаското окръжно следствие Стефан Стойков. Освен това Коларов ще трябва да излежи и едногодишна условна присъда по старо дело, защото е нарушил тригодишния изпитателен срок, така че той ще трябва да прекара зад решетките общо десет години. Такава е равносметката от наказателното производство Държавата срещу Десислав Коларов, приключило на 20 март (понеделник) в Бургаския окръжен съд.
Инцидентът, заради който непълнолетният по онова време наркопласьор за кратко стана медийна звезда, се разигра на 14 август 2004 г. (събота), ден след като Коларов бе заловен с наркотици. Около 16 часа той е доведен от трима служители на Второ РПУ-Бургас при заместник-директора на Окръжната следствена служба Стефан Стойков, който този ден е дежурен. Още с влизането на Коларов в кабинета следователят го обискирал, открил в единия от джобовете му сгъваемия нож и го поставил на бюрото пред себе си.
След като разпитът приключил, Стефан Стойков тръгнал да изпраща Десислав Коларов, но внезапно младежът го изблъскал, грабнал ножа от бюрото и му нанесъл удар в областта на шията. После успял да измъкне от следователя ключа от входната врата на службата и изчезнал. Всичко стана за секунди. Просто не очаквах такава реакция от него. Раната ми е на сантиметри от сънната артерия. Оцелях по чудо, но не питая омраза към това момче, сподели по-късно Стефан Стойков. А от направената проверка стана ясно, че през онази събота (14 август 2004 г.) в сградата на Бургаското окръжно следствие не е имало никаква охрана, въпреки че това е било задължение на тамошната Съдебна полиция.
След 12-часова масирана полицейска хайка в региона Десислав Коларов бе арестуван по сигнал на граждани в местността Двата чучура край бургаския кв. Меден рудник. За разлика от други подобни мероприятия, този път журналистите бяха предупредени навреме къде и какво ще се случи. Нещо повече - медиите получиха уникалното (поне за България) право да присъстват на събитието и завинаги да запечатат как тогавашният главен секретар на МВР - ген. Бойко Борисов, лично ръководи операцията по залавянето на наркопласьора и как лично уведомява медиите, че у арестувания е намерен и ножът, с който той е намушкал следователя Стефан Стойков.
На 20 януари 2005 г. състав на Бургаския окръжен съд осъди 17-годишния (тогава) Десислав Коларов на девет години лишаване от свобода за престъпление по чл.116, ал.2 във връзка с чл.18 от Наказателния кодекс - опит за убийство на следовател. По закон за подобно престъпление се предвижда лишаване от свобода от 20 до 30 години или доживотен затвор, но на Коларов просто му излезе късметът, че е непълнолетен и не може да лежи повече от 12 години.
Освен това бургаските магистрати постановиха, че наркопласьорът трябва да излежи и едногодишната си условна присъда, както и да изплати на Стефан Стойков обезщетение в размер на 30 000 лева. По-късно присъдата на Коларов бе потвърдена от Бургаския апелативен съд, а през януари 2006 г. и от Върховния касационен съд. Единственото несъгласие на касационните съдии с работата на бургаските магистрати бе за размера на обезщетението, което те намалиха на 14 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във