Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наркотрафик държи 150 българи в чужбински зандани

Яхтите и гълтачите на капсули с дрога вече излизат от мода, но броят на сънародниците ни, които са задържани по света, докато пренасят дрога не намалява. До момента МВР разполага с информация за над 150 български граждани, които от началото на годината са били заловени да превозват наркотици. Две трети от нашенците са били закопчани на излитане от южноамерикански държави в посока към Западна Европа. По груби сметки това прави над 105 души. За сравнение, през цялата 2008 година задържаните за наркотрафик български граждани бяха около 100, сочат данните на МВР.
Без съмнение приносът в трафика на дрога е много по-сериозен от това, което правят стадата мулета, пренасящи дрога от точка А до точка Б. Едва ли е нужно да се връщаме чак във времето на социализма и за да си припомняме създаването на каптагоновите канали и транзита на хероин през България. С кокаина обаче започнахме да натрупваме по-сериозен опит едва след началото на прехода.
Сръбската преса наскоро обясни смъртта на небезизвестния Поли Пантев през 2001 г. с факта, той е бил гарант на пратка от половин тон кокаин, собственост на Сретан Йосич, която изчезнала мистериозно, след като влязла в България. Друг разстрел - на управителя на кредитния фонд Прайвит Файнънс Юниън на Константин Дишлиев през май 2005 г., също беше обяснен със заловена пратка от
819 кг кокаин на стойност 101 308 000 евро
Криминалисти разтълкуваха убийството и като предупреждение срещу съдружника на Дишлиев - Евелин Банев - Брендо. Въпросната кока беше открита на 13 февруари 2005 г. на яхтата Есприта в пристанището в испанския град Кадис. При операцията бяха задържани общо 12 души, сред които шестима българи. Тогава ( 2005 г.) от вътрешното ведомство съобщиха, че преди акцията в Испания по този канал са минали повече от 4 тона наркотици. Преди екзекуцията на Дишлиев във Варна беше направен неуспешен опит за покушение срещу от най-известните босове на български престъпни групи в Испания: първи бе Ивайло Паунов - Джованито, а месец по-късно мишена стана и дясната му ръка Петър Пануков - Плевенския. И стрелбата срещу тях беше обяснена с дрогата от яхтата Есприта. Предполага се, че заради същия кокаин са били разстреляни още Васил Горчев-Кьоравия и Димитър Тодоров-Бретона.
Според българските антимафиоти трафикантите вече не харесват яхтите заради големия риск и загуби, които биха претърпели при евентуалното залавяне на някоя от пратките. По тази причина в последните години се увеличи ръстът на трафика, осъществяван чрез мулета. В края 2008 г. стана окончателно ясно, че България е родината на доста куриери на дрога и гълтачи, които били вербувани от две-три африкански групи - предимно нигерийци.
За никого не е тайна, че западноафриканците имат свои лобита и емигрантски колонии из цяла Европа. Благодарение на тази мрежа те лесно успяват да намерят или да пласират сериозни количества наркотик, когато има търсене, както и да преобразуват дрогата под разнообразни форми, твърдят експертите. Броят на родните мулета не е уточнен - смята се, че варира от няколкостотин до близо три хиляди.
Българите са предпочитани
защото пътуват свободно из ЕС и е трудно да бъдат засичани по външните за съюза граници.
Към днешна дата тенденциите в трафика на дрога отново са претърпели поредната си еволюция. Статистиката сочи, че и времето на гълтачите изтича и все по-рядко им предлагат работа. Наркотиците вече се пренасяли предимно под формата на личен багаж. Антимафиотите изтъкват две основни причини за промяната - първо, преносът на кокаин в стомаха е доста рисковано занятие, което нерядко завършва в гроба. И второ - на курс гълтачите пренасяли между 800 и 1000 грама кокаин, докато в куфар могат да се укрият и пренасят между три и десет килограма.
От ГДБОП обясниха, че куриерите на дрога имат конкретен профил. Те обичайно са или криминалнопроявени, или социалнослаби, които срещу обещанието за бърза печалба пътуват до страни от Латинска Америка. Все по често за подобни екскурзии се наемат хора, които едва са навършили пълнолетие. Първоначално част от куриерите били убеждавани, че ще пренасят пари, злато или дори диаманти, но категорично не и дрога. В други случаи потенциалните кандидат-куриери били прикрепяни към други двама с опит в тази дейност, като им обяснявали, че при първото си пътуване няма да пренасят нищо, а само ще видят как всичко минава безпроблемно. В същото време обаче в багажа на наивника се слага наркотик, за който превозвачът разбира едва при ареста му, ако това му се случи. Антимафиотите предупредиха, че условията в латиноамериканските затвори са ужасни, а присъдите за наркотрафик там са повече от тежки. Гълтачите обичайно получавали от три до пет години затвор, а останалите трафиканти - най-малко по осем години затвор.
От Венецуела е пристигнала информация, че за последните два месеца българите, задържани за трафик на дрога, са шест. Като други предпочитани отправни точки антимафиотите посочиха Аржентина и Бразилия, а в миналото и Еквадор. Рекордьор с 13 задържани за наркотрафик наши сънародници от началото на 2009 г. е Бразилия, сочат данните на ГДБОП.
Докато сънародниците ни излежават присъди за наркотрафик из горещите и влажни екзотични дестинации, антимафиотите отсяват и друга тенденция - коката става все по-популярна у нас. Не е проблем да си купиш бело в модните заведения на всеки по-голям град. А щом има търсене, има и предлагане. Което на свой ред означава, че няма как да ни подмине цялата гама от престъпления, съпътстващи трафика на дрога...

Facebook logo
Бъдете с нас и във