Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наркотрафикант движи канал от килията

Известният трафикант на наркотици Георги Йосифов-Айнура, който от две години търка наровете в пловдивския затвор, е организирал и ръководил канал за търговия с дрога от килията си. Това стана ясно във вторник (7 юли), когато състав на Пловдивския окръжен съд наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража на петима от подчинените му, заловени от полицията в началото на месеца. Братът на Айнур Филип Йосифов, снаха му Сафие Ашим, Васил Асенов, Асен Асенов и Светослав Костадинов са обвинени по чл.321, ал.3 и 354а, ал.1 от Наказателния кодекс за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. От всички само Сафие няма предишна присъда за пласмент на дрога.
Като ръководители на канала се посочват Светослав Костадинов и Георги Йосифов. Айнура е осъден на 9 години затвор за търговия с наркотици, а сега очаква на решението на Върховния касационен съд, пред който обжалва наказанието си. Дори и в килията обаче Айнура не е зарязал бизнеса си и успешно го ръководел чрез мобилен телефон, докато криминалистите не попаднали в дирите на групата му. При обиска в килията обаче е намерено само зарядно устройство и листче с телефонни номера, но не и самият апарат. Възможно е да е сработила затворническата солидарност и Айнур да е бил предупреден за идването на полицаите, които се забавили, докато спазят съответните процедури за влизане в тюрмата. Преди това повече от месец телефонът на Айнур е бил подслушван по сигнал. Така ченгетата разбрали, че от килията той дава разпореждания на брат си Филип и на снаха си Сафие, които в негово отсъствие поели трафика на дрогата. При проследяването на роднините също са използвани специални разузнавателни средства. В схемата била въвлечена и 14-годишната им дъщеря Нели, която спокойно използвали като муле.
Според предварителното разследване групата е действала от началото на април тази година. На 3 юли край пловдивското село Оризаре полицаите спрели за проверка форд мондео, в който пътували Филип, Сафие и Нели. При обиска в анцуга на жената е намерена плочка хероин с тегло 490 грама. Детето криело под ластика на полата си други две плочки със същото тегло. Според събраните досега данни с разфасоването и пласирането на дрогата били натоварени Асен Асенов и Васил Асенов от Столипиново, с продажбата й Светослав Костадинов от Петрич, а Айнур ръководел движението на хероина от затворническата си килия.
По мобилния си телефон той се свързвал със Светослав, който имал ангажимент да съхранява наркотика, държан в петричкото село Яворница и в Доспат. После Костадинов се уговарял с роднините на Айнур и им донасял дрогата в Пловдив. Според Пламен Узунов, началник на сектор Криминална полиция, от задържаните около 1.5 кг хероин с примес на т.нар. катка могат да се получат около 32 000 дози, а продажбата им на дребно би донесла 960 хил. лв. чиста печалба на дилърите.
А поредното доказано използване на мобилни телефони в затвора, въпреки строгата забрана и затегнатия пропускателен режим, неминуемо ще повлече серия от проверки и предложения за справяне с проблема. Новият окръжен прокурор на Пловдив Иван Даскалов смята, че един от вариантите е да се заглушава GSM-сигналът в района на затвора. Така лишените от свобода, които имат право на определен брой обаждания, ще могат да разговарят само по монтираните автомати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във