Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАРКОТРАФИКАНТ ОТИВА В ЗАТВОРА ВМЕСТО НА КУРОРТ

Наркотрафикант от Кюстендил бе пратен зад решетките, след като бе заловен с 23 кг хероин в колата си, докато приятелката му обяснявала на полицаите, че са тръгнали да обикалят плажовете на Адриатика. Озовалият се зад решетките турист е 44-годишният Павел Котев, по-известен сред съгражданите си като Павле Майстора. В сряда (9 април 2008 г.) Кюстендилкият окръжен съд му даде четири и половина години лишаване от свобода, глоба от 10 000 лв. и конфискация на автомобила. Мулето бе осъден по станалия модерен напоследък бърз съдебен процес, а заседанието продължи по-малко от час.
Антимафиотите залавят Майстора около 6.30 часа сутринта на 20 август 2007 г., докато атакуват лек автомобил Ауди с кюстендилска регистрация, паркиран пред панелен блок в кв. Запад. В багажника на колата усърдно товарят куфари 44-годишният Павел Велков Котев и приятелката му Венера. С тях е и петгодишният син на жената, а тримата се готвят да отидат на почивка в чужбина. Според първоначалните планове те трябвало да отпрашат за ГКПП Гюешево, откъдето да се отправят за дългоочаквана морска ваканция в Хърватска, Италия и после в Македония. Той ме изпрати да си направя международен паспорт и на мен, и на детето, за да нямаме проблеми по границите, защото щял да ни води на няколко морета да си починем, обяснила Венера пред ченгетата. Вместо на курорт обаче тримата се озовали в двора на ОДП - Кюстендил, където пред очите им колата била напълно разглобена.
При проверката в специално изработен тайник около резервоара са открити 48 пакета хероин, а в личния багаж на Павел и над 2000 евро. След разкритието Котев е задържан първоначално за 72 часа, а по-късно му е наложена постоянна мярка Задържане под стража. Лабораторните анализи показват, че дрогата, открита до резервоара на колата му, е с висока чистота, като активният компонент в нея (диацетилморфин) е между 60 и 80 процента. Наркотикът, който тежи точно 23 504 грама, е оценен на 3 036 350 лева.
След няколкомесечно разследване, в края на март 2008 г. (б. ред. 27.03.2008 г.) Кюстендилската окръжна прокуратура внася в съда обвинителен акт, според който срещу Павел Котев е повдигнато обвинение по чл. 354 а, ал. 2 из. 2, пр. 2 от Наказателния кодекс, който гласи: Който без надлежно разрешително придобие или държи наркотични вещества или техни аналози в особено големи размери с цел разпространение, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.
Според източник от разследването преди операцията по задържането антимафиотите повече от 10 дни са следили Павел и близките му. Дрогата е била доставена в Кюстендил от Перник няколко дни преди планираната ваканция в чужбина. Опакован в найлонови пликове, хероинът за три милиона е престоял няколко дни в багажника на колата, преди Павел да ги нареди в тайника.
По оценка на специалистите тайникът е изработен перфектно и трудно би могъл да бъде открит при рутинни митнически проверки по границите.
Признавам се за виновен, трябваха ми пари, заради това го направих. Не знам откъде идва дрогата, даже не знаех какво е хероин, не съм виждал дотогава. Оставиха я в колата и аз реших да я скрия и да я изнеса по време на почивката си в Хърватска. Тайникът на колата ми беше изработен още преди да я купя, обясни пред съда Котев. Той се оплака, че е безработен, че трябвало да издържа студент и дъщеря, която преди две години боледувала от менингит.
Според слуховете в Кюстендил Котев станал муле по примера на братовчед си Сашо Котев, заловен преди години в Италия с пратка наркотик. Братовчедът вече бе излежал присъдата си в италиански затвор, но в деня на освобождаването му го намерили мъртъв в килията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във