Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наркотрафикант за девет години в затвора

Наркотрафикант, заловен на Дунав мост с 52.174 кг хероин, превозван от Хасково за Холандия, влиза за девет години в затвора, реши на 22 февруари (понеделник) Русенският окръжен съд.
Валентин Еленков Атанасов (38-годишен) ще трябва да излежи присъдата си при строг режим. Мъжът бе заловен на граничния пункт на 21 юли миналата година. Наркотикът, разпределен в пакети с различно тегло, бе укрит в тайници до резервоара и под арматурното табло.
Атанасов бил безработен и се препитавал, като превозвал пътници до Холандия. В деня преди за пореден път да отпътува към страната на лалетата, мъжът закарал минивана си при двама мъже от Хасково, за да поставят в него стероиди, които по думите им били произведени в нелегален цех в страната. Вместо това те натоварили наркотика. Пратката трябвало да стигне до Холандия, а на мулето били обещани 2000 евро за доставката.
Престъпниците махнали оригиналния резервоар на минивана Фолксваген и на негово място поставили пластмасов с обем 10 литра, за да освободят място за единия от тайниците. Затова по пътя Валентин трябвало да зарежда на всеки 100 километра. Шофьорът обяснил честите спирания на бензиностанциите с това, че горивото било некачествено и затова го наливал в малки количества(?!).
Веднага след залавянето си Атанасов издал имената на двама мъже, които натъпкали хероина в неговия автомобил. Те обаче успели да се измъкнат от България и в момента са обявени за общоевропейско издирване, което поне досега не е дало резултат.
Делото срещу Атанасов мина по съкратената процедура, заради което той получи и по-ниска присъда за тежкото си престъпление. По закон наказанието за него е от 15 до 20 години затвор и глоба от 50 000 до 200 000 лева. Прокуратурата поиска за Атанасов десет години зад решетките и 100 000 лв глоба. Съдът обаче прецени, че той няма откъде да вземе толкова пари, а тъй като е съдействал за разкриване на наркодилърите, го осъди само на девет години затвор, без парична глоба. Присъдата може да бъде обжалвана в Апелативния съд във Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във