Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАРКОВОЙНА ЗА НИШАТА НА ОЧИТЕ

Люта битка за освободените от досегашния наркобос Димитър Желязков - Очите ниши в пазара, започва по Южното черноморие. Според последните полицейски оперативни информации, две нови престъпни групировки настъпват в момента към Бургас и се опитват да диктуват правилата на пазара за дрога.
Едната банда е организирана от един от най - старите врагове на Очите, Петър Биберов, по-известен в подземния свят край морето като Кюфтето. В другия враждуващ лагер попадат дилъри от бившето обкръжение на Очите, останали на тъмно след арестите на наркоструктурата в началото на месец април миналата година.
Заради зачестилите арести на хора от бургаския подземен свят през последната година, новите наркобосове обаче са се отказали от идеята да поддържат наркодепа в черноморския град, твърдят от ОДП - Бургас. Според оперативната информация, това обяснявало факта, че са зачестили арестите на т.нар. шанаджии, но за сметка на това пък разбитите депа се брояли на пръсти.
От вътрешноста на страната към крайбрежието влизали малки, но редовни доставки на наркотици, а трафикът бил контролиран от двете банди. Последното наркодепо, разбито при спецакция на бургаската полиция в квартал Зорница в Бургас миналата година, също беше свързано с групата на Очите.
След ареста на наркобоса и хората му обаче на наркопазара в черноморския град настъпи сериозно затишие, без характерното разместване на пластовете, озвучавано от писък на куршуми. До скоро... В началото на април от бургаската полиция коронясаха 28 - годишният Петър Биберов - Кюфтето като поредния лидер на организирана престъпна група за разпространение на наркотици по Южното черноморие.
Номинацията почти съвпадна по време с годишнината, откакто Митьо Очите и хората му бяха тикнати в ареста и след това осъдени. Бургаската полиция и прокуратура оповестиха, че са извършени нови арести, този път на Биберов и аверите му. Така на практика полицията ги постави в пантеона на наркобосовете, наравно с признатите вече официално за наркодилъри Димитър Желязков - Очите и Мавро Козаров. Само да припомним, че и двамата имат влезли в сила присъди, след споразумения с прокуратура, в които признаха че са водачи и организатори на престъпни групировки.
Както може да се предположи и от прякора, Кюфтето очевидно е далеч от ранга на Очите. Групата му по - скоро е съизмерима с тази на Мавро Козаров, който заедно с хората си бе осъден през декември 2005 година. Тогава структурата на Мавро бе обявена за подструктура в пирамидата на Желязков, както сочеха оперативните данни далеч преди самият той и лейтенантите му да бъдат тикнати в затвора.
Съпоставката между Кюфтето и Козаров се налага обаче и заради сблъсъка между бригадите им, издържан в най-характерния от борческите 90 - е години стил. В ранните часове на 27 март т. г. двете банди здраво се млатиха и пускаха кръв под мълчаливия взор на бог и земните му наместници. Ръкопашната схватка се разигра на площада до най - голямата бургаска църква Св. Св. Кирил и Методий.
Малко по - късно от полицията в черноморския град обясниха, че става въпрос за сблъсък между хората от бандите на Кюфтето и Мавро…Равносметката от мелето беше следната - три прободни рани за Йордан Козаров, брат на Мавро. Сякаш целунати от господ, невредими се оказаха Биберов и хората му. Полицията обаче внесе ред и справедливост когато ги задържа на 2 април и ги вкара в ареста.
Иначе дознанието срещу групата на Кюфтето е било образувано от бургаската полиция още през октомври 2007 г. след получени няколко сигнала за дейността на бригадата му. През януари 2008 г. започва и същинската реализация на спецоперацията срещу Биберов и хората му. Тогава са задържани и първите трима от приближените му - Мартин Василев, по прякор Ушатия, Николай Димитров - Гнома и Пламен Кузев - Козела.
На 2 април, точно година след арестите на Очите и лейтенантите му, при спецоперация в Бургас бяха задържани и другите седмина членове на бандата на Кюфтето. Сред тях бяха самият Петър Биберов, Радослав Стойчев по прякор Тафо, Николай Михов - Спящия, Венцислав Петков - Чавката, Огнян Иванов - Огито, Леонард Здиславов Шчербински - Лео и Чавдар Киберов. От престъпната група са иззети общо 1,220 кг. амфетамини, три газови пистолета, единият от които преправен на боен, бухалки и метални тръби. Вината на всички е безспорно доказана, твърдят от полицията. По време на реализацията са били използвани специални разузнавателни средства, признават от бургаската прокуратура.
Паралелно с разследването на бандата, полицаите в Бургас работят и по втора наркогрупа, част от която също е задържана в края на 2007 г. Зад решетките са Стоян Колев, Стоян Тенекеджиев, Димитър Янев, Атанас Сурчев, Димитър Карцебелов, Милен Димитров и Светозар Калпакчиев. Разследваното по това дело е на етап предявяване на досъдебно производство. Остава предявяване за двама от обвиняемите и след 10 април, делото влиза за гледане в съда, заяви шефът на Окръжната прокуратура в Бургас Ангел Ангелов.
На 27 март 2008 г. е образувано пък дознание срещу турския гражданин Дженгиз Балкан, който е уличен за трафик на хероин. Той е задържан под стража на граничния пункт Малко Търново, а микробусът, с който е превозвана дрогата, бе иззет. Установена е фактическата обосновка, делото се разследва от дознател и предстои приключването му, заявиха от прокуратурата в Бургас. От полицията пък тихомълком признават, че се работи и по версията за Дженгиз като муле към някоя от изградените наркоструктури по Южното черноморие, а арестът му да е дело на конкурентна структура…
И докато наместването на пластовете в ъндърграунда по Южното черноморие преминава с променлив успех след сериозните сътресения покрай ареста на Очите и хората му, хероинът продължава да бъде най-разпространената дрога за Бургас, признават от ОДП в черноморския град. Разликата между времето на Очите и настоящия момент е само в чистотата на дрогата. След арестите на Желязков и лейтенантите му, пазарът в Бургас е залят от хероин с изключително високо качество и чистота. Според запознати, най - вероятно зад зарибяването с качествен хероин стоят хората на Златан Пенчев, един от най - яростните противници на Очите по Южното черноморие. Дрогата е доставяна в Бургас от град в Западна България, за който има сериозни подозрения, че е сред възловите наркодепа в страната, категорични са от ОДП - Бургас. От там уточниха, че се работи по разбиването на изградения вече наркоканал за доставка на хероин, кокаин и амфетамини по морето.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във