Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАРУШИХА КОМФОРТА В ЦЕНТРАЛНИЯ ЗАТВОР

Шумът около неочакваната проверка на прокуратурата в Софийския централен затвор (СЦЗ) и в следствените арести може да качи на шейната заместник-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов, чийто ресор са местата за лишаване от свобода. Самият факт, че не е бил предупреден за намеренията на прокуратурата, е достатъчно красноречив за настроенията срещу него, коментират в министерството.
Новият шеф на министерството Миглена Тачева не е особено благосклонна към част от екипа на Петканов, който завари при завръщането си. Освен на Бонгалов, тя е вдигнала мерника и на заместник-министър Сабрие Сапунджиева, с която си има стара закачка. Миналата година благодарение на нейната намеса (тогава - като на заместник на Петканов) Тачева бе натирена от работната комисия на Агенцията за правна помощ. Мотивите, с които Тачева бе прогонена, бяха, че заради някои личностни особености тя не може да работи в екип.
Според вътрешна информация от министерството напоследък и Бонгалов е нервен и невинаги реагира адекватно в горещи моменти. Последното изпитание за заместник-министъра беше скандалът около суперохраната на сикаджията Младен Михалев-Маджо и последвалия побой над фоторепортера Емил Иванов в средата на май тази година. Тогава Бонгалов доста неубедително представи мотивите за засилената охрана на Съдебната палата, като сервира новината, че в правосъдното министерство бил получен оперативен сигнал за терористичен акт в сградата на палатата.
След като резултатите от проверката на прокуратурата в Софийския централен затвор тази седмица станаха обществено достояние, заместник-министър Бонгалов скочи като ужилен и заяви, че не е бил информиран за нея. Акцията бе разпоредена от заместник главния прокурор Камен Ситнилски и осъществена под ръководството на прокурора от ВКП и ръководител на арбитражната комисия в Българския футболен съюз Антон Гюров. Магистрати от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Софийската градска прокуратура и ченгета от Столичната дирекция на полицията нахлуха в килиите на СЦЗ и откриха доста ценни находки.
От килиите на затворници и арестанти са прибрани четири джиесема, от които два са били без SIM-карти, а един без батерия. Отделно проверяващите са открили пет SIM-карти, три зарядни устройства за мобилните телефони. Намерени са и шест самоделно изработени ножа, четири отвертки, една ножица, едно джобно ножче и... един чифт клещи. Подобни приспособления се откриват ежеседмично и дори ежедневно най-вече в колетните пратки, адресирани до лишените от свобода. Само от началото на годината надзирателите в Софийския централен затвор са прибрали над 80 джиесема.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, проверяващите са влезли в десетина килии. В една от тях излежава присъдата си небезизвестният бандит Злати Златев-Златистия. В нея обаче магистратите и ченгетата са намерили само един счупен телефон. Търсена е била и дрога, но такава не е открита.
Заместник-министър Димитър Бонгалов обясни находките с липсата на скенер. Пред репортер на Параграф 22 той заяви, че пратките за затворниците се преглеждат внимателно при пристигането им. Изпращачите обаче ставали все по-изобретателни - телефони и дрога били намирани в консерви, в буркани, дори и в... памперси. Липсва скенер и надзирателите разчитат единствено на нюха си към подобни нерегламентирани дарове, заяви Бонгалов.
Той се възмути от факта, че на територията на затвора са влезли за проверка униформени полицаи. Според вътрешните разпоредби рутинните проверки и обиски в килиите се извършват само от охранителния състав на мястото за лишаване от свобода. Сегашната проверка е извършена от необучени и неподготвени за подобна работа полицаи и влизането им в бъдеще в затворите и следствените арести трябва да се прекрати, категоричен е Бонгалов. Според него това трябва да се регламентира в Закона за изпълнение на наказанията.
Въпреки конфузната ситуация Бонгалов сподели пред Параграф 22, че в резултат на проверката на ВКП се надява най-сетне да се обърне внимание на лошите условия в следствените арести и затворите. Той припомни, че месец по-рано (на 24 юли) и омбудсманът Гиньо Ганев се изказа остро срещу тежките битови условия в затворите в Пазарджик, в Стара Загора, в женския затвор в Сливен, в Софийския централен затвор и в поправителния дом за малолетни в гр. Бойчиновци.
Предстои изпълнение на поне една от идеите на заместник-министър Бонгалов - монтирането на шумоизолиращи устройства в следствените арести. Те ще заглушават сигнала на мобилните оператори и по този начин ще обезсмислят вкарването на джиесеми там. Те вече са поръчани в Агенцията за обществени поръчки и се очаква до месец да бъдат инсталирани и да развалят удовoлствието от безжичните телефонни обаждания от килиите на столичните арести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във