Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наш човек с награда за Деня на юриста

Колегата юрист от Параграф 22 Огнян Стойчев се сдоби със статуетка на Темида и с грамота: За журналистическо творчество в Деня на конституцията и юриста - 16 април . На тържественото честване в Съюза на юристите в България наградата му връчи председателят на управителния съвет на Националния съюз на юрисконсултите Мария Странджанска. Празникът събра бивши и действащи конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, магистрати, адвокати, представители на изпълнителната власт и изявени правници. Сред гостите бяха председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на правосъдието Маргарита Попова, председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, председателят на Нотариалната камара Димитър Танев, омбудсманът Гиньо Ганев.
Огнян Стойчев е категоричен, че бавните и симулативни промени в законодателството са източник на беззаконие и продължават да рушат обществото и държавността. Той застъпва идеята, че устройството на съдебната власт е неефективно, действията на нейни представители често са безконтролни, а порочното кадруване, на което ставаме свидетели, е срамно. Според него общественото възмущение и натиск спрямо съдебната система не пречат на действащи магистрати да издават корупционни актове, с които узаконяват престъпления и съсипват човешки съдби.
Според Огнян издевателствата срещу гражданите, нуждаещи се от правосъдие, ще продължат, докато не бъде въведена процедура за разследване на съдебни актове. Не когато делото мине през всички инстанции и окончателният акт влезе в сила, а при всеки междинен акт, пораждащ основателно съмнение за корумпираност на издалия го магистрат. Както препоръча неотдавна ПАСЕ, нареждайки България сред най-корумпираните европейски страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във