Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наш хакер хванат в акция на ФБР и ГДБОП

Антимафиоти от сектор Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазартв Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП ) участваха в международната операция CARDSHOPсрещу финансовите измами в интернет чрез кражба на данни от кредитни карти. Българското участие е реализирано във вторник (26 юни) под координацията на офиса на Федералното бюро за разследване в Ню Йорк, САЩ. По данни на ГДБОП в операцията са действали спецслужби от 13 страни в света, благодарение на което са арестувани 24 хакери от организирана престъпна група.


Участието на служителите от ГДБОП в CARDSHOP е било продиктувано от факта, че сред хакерите имало и български гений. Това е 25-годишният В.Д. Спецченгетата стигнали до него, след като разследвали Интернет форума www.carderprofit.cc, през който били осъществени поредица компютърни атаки срещу различни финансови институции. Установени са повече от 300 души по света, които чрез форума търгували с крадени лични данни, нелицензиран софтуер, зловредни кодове.


Нашият човек използвал при комуникацията си във форума никнейма nurd. Той трансферирал суми чрез трети лица в различни платформи за виртуални валути, а с откраднатите данни от кредитните карти купувал скъпоструваща електроника, каквато била открита и в дома му. В продължение на няколко месеца nurd бил следен в интернет, установявани били неговите контакти. След ареста му във вторник му е наложена полицейска мярка задържане под стража за 24 часа.


Според официална информация от САЩ разследването на агентите на ФБР продължило повече от две години. Те проникнали в групата, като се представяли за хакери в интернет форуми. Действащи под прикритие, агентите предотвратили загуби в размер на 205 млн. долара по над 411 000 хакнати кредитни и дебитни карти. Единадесет души са били арестувани в САЩ, шестима - във Великобритания, двама в Босна и Херцеговина , и по един - в България, Норвегия, Германия, Италия и Япония. Освен службите в тези страни в операцията са участвали и спецполицаи от Дания, Канада, Франция, Македония.


Всички задържани са мъже на възраст между 18 и 25 години. Един от тях, американецът Мир Ислам с онлайн прозвище JoshTheGod , е обвинен в трафик на 50 000 откраднати номера на кредитни карти. Той признал, че е помагал на нововъзникналата хакерска група UgNazi, която се похвали, че е извършила кибератака срещу микроблоговата платформа Туитър миналата седмица.


От ФБР разпространиха информация, че операцията е била насочена срещу високоорганизирана мрежа от киберпрестъпници, участващи в покупко-продажбата на крадени документи, кредитни карти и фалшиви документи с използването на изтънчени хакерски инструменти. Това е най-голямата в историята операция срещу киберпрестъпността на американските спецслужби, като арестите предизвикват сериозни сътресения в подземния свят, добавят от ФБР.


Щатските агенти нарекли групата Картодържателите. Хакерите извличали данни не само с помощта на шпионски компютърни програми от персонални устройства, но и разбивали бази данни на банки, хотели, търговски фирми и ги препродавали с помощта на световната виртуална мрежа.


От 2010 г. в сектор Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт в ГДБОП е командирован агент от Федералното бюро за разследване на САЩ. С негова помощ дейността на сектора се активизира, в резултат на което с българско участие в борбата срещу киберпрестъпносттта в глобален мащаб е предотвратена кражбата на над 200 млн. долара от над 400 хил. граждани и финансови институции.


В същото време у нас делата за киберпрестъпления продължават да са малко. Дванайсет обвинителни акта са внесени в съда за 2010 г., седем лица са с влязла в сила присъда. За 2011 г. лицата, срещу които са внесени обвинителни актове, са осем, а седем от тях са осъдени с влязла в сила присъда.


Според специалисти ниският брой на дела срещу киберпрестъпници се дължи на слабото използване на интернет в реалния живот в България. Данните от Евростат сочат, че само 50% от българите ползват мрежата. Изследването на Евростат измерва по-специално компютърната грамотност на населението в държавите членки на ЕС, а не конкретно сърфирането в интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във