Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАШ В УЖИЛВАНЕ С 1 МИЛИАРД ДОЛАРА

Следобедът на 4 септември в Ню Йорк беше слънчев и сравнително топъл за сезона. Това обаче нямаше никакво значение за един от пътниците в самолета от Мюнхен, който около 14 часа местно време трябваше да кацне на летище Джей Еф Кей. Това беше 35-годишният нашенец Юлиан Цолов, бивш брокер на финансовата групировка Креди сюис.
Пристигането на самолета бе очаквано с нетърпение от дузина мълчаливи мъже, облечени в дрехи с характерните опознавателни знаци на местното бюро на ФБР. Причината за този интерес бе, че българинът е подведен под отговорност за измами с ценни книжа в особено големи размери. Виртуозните далавери на Цолов и съучастника му са отговорни за част от срива на финансовата система на САЩ.

При пристигането си на летище Джей Еф Кей Цолов не оказва съпротива, а доброволно се предава на службите и след като са му поставени белезници, е откаран в бюрото на ФБР в Манхатън. Според материалите от разследването от офис на Креди сюис точно в този нюйоркски квартал, в продължение на около 2 години българинът и друг брокер, американецът Ерик Бътлър (36 г.) са купували без разрешение високорискови ценни книжа и по този начин са извършили измами за над 1 млрд. щ. долара.
Ден преди да бъде арестуван Юлиан Цолов, американецът се яви доброволно в съда и се обяви за невинен, след което бе освободен под гаранция от 2, 5 млн. долара. След като прекара нощта в ареста на ФБР, Цолов също се яви в съда в Бруклин да му бъдат прочетени обвиненията. Досущ както съучастника си от Credit Suisse той пледира невинен по обвинение за измама на клиенти, чрез продажба на високорискови ипотеки, свързани с ценни книжа с търгово обусловена стойност (auction rate securities).
Цолов бе пуснат под гаранция от 3 млн. щ. долара, като му бе наредено да останe в своя апартамент в Манхатън под електронен мониторинг. Електронното следене се осъществява чрез една гривна, която е поставена дискретно над глезена на обекта. Правителството е поискало тази висока гаранция, тъй като смята, че има опасност Цолов да избяга със самолет, заяви Грег Андрес, помощник-прокурор в бруклинския съд.
Според говорителя на ФБР Джеймс Марголин в деня на ареста му Юлиан Цолов е пристигнал в САЩ с полет от София. Г-н Цолов е гражданин на България, той има съществени връзки с тази страна. По-конкретно през последните няколко месеца той е прехвърлил значителна сума пари - 2.3 млн. щ. долара, извън САЩ, заявява помощник-прокурорът Андрес, без да уточнява къде точно са прехвърлени парите, макар че от контекста на думите му излиза, че те са преведени в България.
Адвокатът на българина Кенет Брийн заяви на излизане от съдебната зала почти същото като адвоката на другия обвиняем Ерик Бътлър: Ние ще докажем, че тези, които са правели инвестициите, са били изключително опитни и са знаели в какво влагат парите си. Така че Юлиан Цолов не може да бъде обвиняван за непредвидения срив на пазара на ценни книжа.
Не на същото мнение обаче е Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (US SEC). Тя е внесла в съда в Бруклин жалба срещу Бътлър и Цолов от близо 20 страници, където е изброено кои точно законови норми са погазени, а също са изброени и десетки примери за схемата, по която са ставали измамите.
Какви са обвиненията? Според разследването на Комисията, за да прикрият неоторизираните си покупки, Цолов и Бътлър са изпращали или са нареждали на други да изпращат (от бюрото на Креди сюис в Манхатън) имейли на клиентите си. С тях двамата ги подвеждали, че ценните книжа, закупени от името на въпросните клиенти, имат държавна гаранция, тъй като са субсидирани от студентски заеми, което не е било вярно.
Цолов и Бътлър са изпращали също или са инструктирали да изпращат имейли на клиентите си, в които имената на ценни книжа с търгово обусловена стойност са били променяни, за да се прикрие фактът, че ценните книжа са всъщност облигации, гарантирани с дългове или други ценни книжа с търгово обусловени лихви, гарантирани с високорискови ипотеки и други нестудентски заеми. През август 2007 г. повечето от ценните книжа с търгово обусловени лихви и субсидирани от нестудентски заеми, които Бътлър и Томов са били закупили, стават неликвидни. В резултат на това няколко от корпорациите, клиенти на обвиняемите, се оказват в безизходица, тъй като са вложили 817 млн. долара в такива ценни книжа, каквито не са искали да купуват, а вече не могат и да продадат. Защото тези ценни книжа са загубили голяма част от стойността си.

УЖИЛВАНЕ ЗА 415 МИЛИОНА ДОЛАРА
Комисията да ценни книжа и фондови борси представя пред съда в Бруклин общо 50 конкретни примера за размаха на тандема Цолов - Бътлър. Разследването е установило, че на 19 юни 2006 г. Цолов е закупил облигации с търгово обусловена стойност за 23,3 млн. щ. долара за клиент В от Швейцария. Тези облигации са били издадени от South Coast Funding V Ltd и са гарантирани с високорискови ипотеки и други финансови средства. Цолов е знаел или безразсъдно е пренебрегнал факта, че тези облигации нямат държавна гаранция и не са субсидирани от студентски заеми. Въпреки това брокерът невярно е назовал ценните книжа South Funding St. Loan. Тази промяна в наименованието е от съществено значение за определянето на това за какъв вид облигации става дума и как те са гарантирани, се казва в жалбата на финансовия надзорник на САЩ, с която Параграф 22 разполага. Според данни на финансовия надзор и досега ценните книжа на въпросния клиент В си стоят непродадени.
Друг пример. На 1 ноември 2006 г.
Цолов закупил ценни книжа на Camber trust
на стойност 90 млн. щ. долара за клиент в Бермуда, който е фиксиран като клиент C. Този клиент упълномощил българина единствено да закупи ценни книжа с търгово обусловена стойност, гарантирани от държавата и субсидирани от студентски заеми. В обвинението и по този случай е написано, че Цолов е знаел или безразсъдно е пренебрегнал факта, че тези книжа не са гарантирани от правителството и не са били субсидирани от студентски заеми. По този начин на 1 декември същата година нашето момче праща на клиента от Бермуда списък с неговите вложения към момента, като умишлено погрешно според Комисията назовава инвестицията в Сamber като Camber Fundin St.L, т.е. от погрешното название се разбира, че те са субсидирани от студентски заеми.
Следващият от примерите в документите на обвинението е от 27 юли миналата година, когато клиент поръчал на брокера Цолов да купи от упоменатите държавно гарантирани ценни книжа, свързани със студентски заеми, за скромната сума от 35 млн. долара. Вместо това обаче с цел по-високи комисиони, Цолов купил ценни книжа, субсидирани от високорисковите ипотеки. Същия ден клиентът попитал брокера дали тези книжа имат държавна гаранция, а Цолов го излъгал, че са гарантирани от министерството на образованието....
По същия начин са процедирали брокерите на Креди Сюис Цолов и Бътлър и в останалите случаи, като общата стойност на закупуваните по този начин ценни книжа е била... 415 млн. долара. Стойността на тези книжа обаче е претърпяла рязък спад, откакто са купени. Според обвинението промяната на името на облигациите е невярно представяне на информация и е от съществено значение за определянето на това какви ценни книжа са и как са гарантирани.
Това е първият криминален случай
на пазара на този вид ценни книжа, коментира Уолстрийт джърнъл. Те се емитират от градски или общински власти, както и от компании, кредитиращи студенти, и гарантират набавяне на средства в кратки срокове от дългосрочни позиции.
В същото време, докато тече скандалът с нашия брокер и неговия колега от Креди сюис, водещи инвестиционни банки, опериращи в САЩ, са обект на разследвания за срива на пазара на книжата с дълъг матуритет, оценяван на над 300 млрд. щ. долара. Основно се проучва ролята на фирмите, работещи на Уолстрийт, в убеждаването на инвеститори да си купят такива облигации. Прокуратурата вече „разрови всяка част от бизнеса с тези инструменти. Те бяха дълго рекламирани пред инвеститорите като близки по ликвидност до кешовите. Принудени - от разследванията на щатските и федералните власти, най-големите банки в САЩ започнаха обратно изкупуване на тези облигации от индивидуалните си инвеститори. Доскоро пазарът им достигаше 330 млрд. щ. долара, но през февруари се срина.
Загадъчното изчезване
Преди обвинението да бъде внесено в съда, още в края на юли т.г. от публикации в американската преса стана ясно, че двамата бивши брокери Бътлър и Цолов са разследвани за крупни измами и че нашият сънародник дори се е покрил. Българинът е бил в неизвестност от края на юни тази година, когато се е изнесъл от наетия от него апартамент в Манхатън. Медиите отвъд океана гадаеха къде може да се е покрил нашенецът и се предполагаше, че е бил в България.
Според Уолстрийт джърнъл, който пръв разгласи за случая, миналата година Цолов си купил имот в Щатите за 2 млн. щ. долара. Личността на брокера обаче засега остава слабо позната. Известно е, че е завършил английска езикова гимназия в София през 1994 г. и се е дипломирал в американския Baruch collage през 1997 година със степен бакалавър по финанси и инвестиции. Преди Креди сюис Цолов е работел за Лемън брадърс, като е обслужвал основно израелски клиенти и често пътувал до страната. Те го определят като изключително напорист, с репутация на брокер, който печели за клиентите си солидни суми.
През периода от февруари 2005 г. до август 2007 г. Цолов и Бътлър са оглавявали отдел на Креди сюис, наречен Отдел за управление на парични средства, като при тях са работели още 4-ма служители по продажбите. Те напуснали фирмата на 7 септември миналата година. Самата Креди сюис не е обект на разследването. Нещо повече, тя дори е поела ангажимент да покрие загубите на клиентите си.
Ако бъде признат за виновен, Цолов го грози максимална присъда от 20 години затвор и глоба до 5 млн. щ. долара. Според Комисията за финансов надзор (SEC) двамата брокери са извършили неоторизирани покупки на ARS (auction rate securities) облигации на стойност повече от 1 млрд. щ. долара за сметка на корпоративните си клиенти.

Търговете - терен на измамите
Ценните книжа с търгово обусловена стойност (auction rate securities) са облигации или привилегировани акции, при които дивидентите се определят след периодични търгове от типа Duch aucton (Холандски аукцион), при които цената постепенно се намалява, докато се яви купувач.
При тези търгове потенциалните инвеститори правят оферти, чрез които показват каква е най-ниската цена, на която са готови да закупят книжата. Тогава дивидентите се определят от най ниската стойност, достатъчна, за да се продадат всички ценни книжа на търга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във