Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наше момче пое комисията по конфискация

Поредният кариерен топспринтьор в родната номенклатура е досегашният заместник-министър на правосъдието Пламен Георгиев. Бившият прокурор беше назначен тази седмица от премиера Бойко Борисов за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Петгодишният мандат на Георгиев ще започне, след като бъде попълнен новият състав на комисията. Предстои да се утвърдят правилата за избора им в различните квоти, който трябва да приключи до 19 февруари. Президентът Росен Плевнелиев вече издаде указ, с който назначи петчленна комисия за номинацията, която включва служители от неговата администрация. Комисията ще извършва проверка на представените от кандидатите документи и ще проведе публично изслушване, което ще бъдат излъчено пряко в интернет на www.president.bg.


Мотивите на премиера да назначи Пламен Георгиев на тази длъжност са висока професионална квалификация, опитът му в системата на наказателното правораздаване, административният му опит в Министерството на правосъдието и доброто име, с което се ползва в юридическите среди. На практика обаче става въпрос за абсолютно необясними подскоци на Георгиев в йерархията както на съдебната, така и на изпълнителната власт, които говорят за пълната му зависимост от силните на деня и обричат на провал прилагането на новия закон за отнемане на необяснимите богатства.


В последните години Пламен Георгиев расте неудържимо в службата. Работи като следовател в Столичната следствена служба, като прокурор в софийската районна и в градската прокуратура, след което Висшият съдебен съвет го повиши в ранг прокурор в Апелативната прокуратура и е командирован още по-високо - в специализираните звена за подпомагане на разследването към Върховната касационна прокуратура. Пламен Георгиев обаче не успя да запише успехи по знакови дела като това за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, Софийски имоти, срещу кмета на Кърджали Хасан Азис за т.нар. водно огледало, срещу бившия заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа за уреждане на подкуп. Постигна петгодишна ефективна присъда по друго знаково дело - за престъпление по служба срещу депутата от ДПС Митхат Табаков. Бившият кмет на Дулово заяви, че след подобни присъди за едни и същи прокурори следват повишения и обжалва пред горната инстанция. При създаването на специализираната наказателна прокуратура Георгиев веднага стана неин заместник административен ръководител, но не можа да поработи там и един ден заради следващия подскок. В деня, в който бе назначен на този пост, ВСС го освободи от съдебната система, за да стане заместник-министър на правосъдието в екипа на Диана Ковачева.


На Пламен Георгиев бе възложена грижата за местата за лишаване от свобода, а присъствието му в министерството се запомни основно с липсата на резултати. Стачкуваха както затворници, така и синдикалисти. Първите се оплакваха от лошо отношение на надзирателите, вторите - от недостатъчни социални плащания, а всички заедно - от лошите битови условия в затворите и следствените арести. А не секнаха приказките за знакови затворници на специален режим. Обвинен за убийство германски гражданин пък се обеси с кабел в следствения арест на бургаския затвор.


Междувременно Георгиев беше гласен да оглави новата комисия по конфискация, без някога да се е занимавал с тази специфична дейност. Пред медиите той коментира, че това било голямо предизвикателство, за което се искало смелост. След шуробаджанашките скандали по времето на Стоян Кушлев и отстраняването на непослушния Тодор Коларов комисията остана дълги месеци без председател, а останалите й членове се криеха в миша дупка от медиите. Законността на актовете й в този период си остава спорна, а някои правени на тъмно структурни промени доведоха до отстраняване на неудобни служители. А не стана ясно на какво основание са назначени други, нито какви заплати и бонуси взимат онези, които са включени в схемата. Резултатите по отнемане на престъпно имущество пък си остават крайно незадоволителни. Новите членове на комисията пък получават екстрата местата им в съдебната система да се пазят по време на мандата им и те да могат да се върнат на тях след изтичането му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във