Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАШЕНЦИ ОШАШАВИХА СВЕТА С КРАЖБИ ОТ БАНКОМАТИ

Група маскирани и въоръжени мъже нападат банков клон. С викове Никой да не мърда! Това е обир, те просват на земята изплашените до смърт служители, след което за броени минути опразват касите и сейфовете и изчезват, преди да е пристигнала полицията.
В суматохата може да бъде отстрелян някой охранител, опитал се незабелязано да извади пистолет, да пострада случаен гражданин или бандит. Вариантите на подобен сценарий за холивудски филм са ни познати до втръсване. През последните години обаче в банковите обири се налагат по-модерни прийоми, които са на път да променят коренно този вид екшъни.
Главното действащо лице в обира вече не е въоръженият крадец, а компютърен спец. В много от случаите той се казва Иван, Петър, Георги или носи някое друго българско име, независимо в коя точка на света се развива действието. А мястото вече не е банката или бижутерският магазин, а... банкоматът. И героят действа не с груба сила, а с технически средства.
Статистиката сочи, че от 2006 г. насам почти няма крупна кражба с фалшиви кредитни карти, в която да не е замесен нашенски техничар. Така към кражбите на коли и фалшифицирането на банкноти като всепризнати BG-специалитети се прибавят и кражбите с клонирани банкови карти.
Още през 2006 г. в доклад на Американския департамент този род престъпления бяха окачествени като български патент. И има защо. Десетки са българските групи, които действат в над 30 страни по света и теглят пари от банковите сметки на нищо неподозиращи хора в Хонконг, Дубай, Бахрейн или да речем, в САЩ.
Именно зад Океана е ситуиран един от най-нашумелите напоследък случаи на кражби от банкови сметки. Преди около месец в Маями, Флорида, бе разкрита престъпна група от четирима българи, действали в щата. Особеното в него е, че идентифицираните като Николай Арабов (37 г.), обявен за главатар на организирана българска групировка, Станимир Колев (36 г.), Диян Добрев (34 г.) и Денислав Филипов (19 г.) са използвали новаторски метод при кражбите, чрез който са източили от банкомати по цялото Източно крайбрежие над 2 млн. долара за последните две години.
Според публикации във в.Маями хералд техничарите са извличали данни от картите, както и ПИН-кодовете на клиентите посредством миниатюрни камери и харддискове, вкарани в самите банкомати - постижение, непознато досега за американските ченгета.
Нашенците били неуловими за федералните и местните власти в продължение на две години, докато в края на март тази година са хванати на местопрестъплението, след като в техните редици били внедрени агенти под прикритие. Талантливите крадци отвинтвали част от банкомата и инсталирали нещо в нея, след което връщали тази част на мястото й и прикачвали устройство, наречено skimmer, към слота на машината. Приспособлението, поставено над процепа за картата, прихващало информацията, докато притежателят на картата я пъхал и изтеглял. Когато картата се вади, устройството се синхронизира с камерата, обясняват разследващите. После цялата информация се записва. В някои случаи мъжете инсталирали прожектори над банкоматите, в които имало безжични камери, твърди полицията.
Така те получавали едновременно информация за ПИН-кодовете от камерата и за данните на картата от скимиращото устройство. Повечето от банките не забелязали, че им е ровено в оборудването, въпреки наличието на видеоконтрол. За разлика от тях, ченгетата внимателно прегледали записите. На един от тях се вижда как човек, прикриван от друг, носи сак за тенис ракета Prince, изважда част от банкомата, пъха я в сака и бързо се отдалечава.
Според детективите заподозрените ровели в банкоматите късно през нощта или рано сутрин. Българите осъвременявали откачените части от банкоматите в нещо като лаборатория. При обиска на квартирите им било открито устройство за изработване на релефа на кредитните карти и библиотека с наръчници, включително и Крадец! Истинската бурна история на един бивш майстор от Уилям Ханър, Тайните на един спец по документите за самоличност, Основи на прането на пари и др.
Срещу българите са повдигнати обвинения в измама с банкови карти, злоупотреба с лични данни и за кражба в голям размер. В момента четиримата се намират далеч от банкоматите - в затвора на окръг Маями дейд. По ирония на съдбата аферата гръмна в началото на април точно по времето, когато външният министър Ивайло Калфин разпалено обясняваше как напредваме в преговорите със САЩ за отмяна на визите. Оказа се, че арестуваните са влезли в Щатите с легални визи и говорели свободно английски по време на разпитите.
Освен в САЩ наши фалшификатори вършеят из банковите сметки и на граждани от европейските страни.
Кажи-речи няма случай на по-крупна кражба с фалшиви банкови карти в съседните Македония и Сърбия, където да не бъде засечено българско участие. Изключенията са толкова малко, че само доказват правилото. Преди две седмици Министерството на вътрешните работи в Сърбия съобщи, че е открита българска следа след арестуването на сръбски фалшификатори на банкови карти. Полицията разкрила 12-членна престъпна мрежа, която е присвоила над 10 млн. долара от банкомати в Сърбия. Престъпниците са набавяли чрез ИНТЕРНЕТ данни за валидни банкови карти от свои съучастници в България, докато бялата пластика и магнитните ленти са набавяли от Унгария.
Миналата година и френската полиция има честта да се запознае с наши фалшификатори в южния френски град Тулон, където бе разбита международна мрежа за фалшиви банкови карти, ръководена от военния инженер Жерар Морено. Според френските разследващи основна роля в нея са играли българи, които правели карти клонинги по система, измислена от Морено.
Миниатюрни камери предавали по мобилни връзки видеозаписите с PIN кодовете на клиентите, а посредством устройството, монтирано в отвора за банковата карта, били дешифрирани магнитните й кодове, а данните се изпращали в реално време в България, където нашенци изработвали картите менте.
Според прокуратурата в Тулон по този начин само в Южна Франция са ограбени над 2000 души, в това число и магистрати и полицейски служители. Ръководител на престъпната мрежа, който поддържал връзката с българските участници, бил някой си Венсан Амендола, известно име в подземния свят на Марсилия, който бил арестуван при акцията.
Двама българи бяха осъдени в Бахрейн на 21 февруари миналата година по обвинения в злоупотреба с банкови карти. Николай Късовски и Стефан Стефанов са зад решетките за седем години, като лежат в ареста от началото на 2006 година. При задържането им тогава у двамата са открити устройства за фалшифициране на кредитни карти. Според електронното издание на в. Гълф дейли нюз нашенците били членове на международна престъпна мрежа и след като излежат присъдата, ще бъдат депортирани. Засега у нас няма осъден по обвинение за източване на пари с фалшиви банкови карти, макар че полицията периодично разбива организирани групи, срещу някои от които са повдигнати и обвинения. Причината за протакането на делата е спецификата на престъплението, която изисква проверка на стотици сметки в десетки страни, а това изисква повече време.

Какво е skimmer ?
Ако човек се порови в ИНТЕРНЕТ, ще установи, че непознатите за американските детективи новаторски методи за обиране на банкови сметки от банкомат или магазин са общодостъпни за всеки потенциален обирджия.
Едно от значенията на думата skimmer според английско-българския речник е цедка или черпак за обиране на каймака. Тази етимология на думата находчиво се използва в съвременния техничарски жаргон и сега под skimmer се разбират устройства (или софтуерени продукти), позволяващи на определени хора да получат достъп до банковата информация на жертвите и да им изпразнят банковите сметки.
От услужливия сайт skimmers.net (на руски, испански и български език) научаваме, че софтуерните продукти, или така наречените кейлогери, са програми, които се инсталират на компютъра на жертвата и записват информацията и паролите, когато се използват виртуалните услуги на банките. Поради многобройните защити обаче те не са толкова голяма заплаха, както хардуерните скимери, които се използват масово и имат много разновидности.
Скимерите се инсталират в банкоматите и когато клиент ползва автомата, устройството записва информацията от магнитната лента и паролата на клиента. Фалшификаторите клонират картата на клиента и се заемат с изтегляне на пари от сметката. Най-опростените приспособления за източване на пари, наречени рибари, представляват изключително малки записващи устройства, които се ползват от сервитьорите в заведенията за хранене или от касиерите в магазин. Когато клиентът плаща с кредитна карта, се записва информацията от магнитната лента. Авторите на ИНТЕРНЕТ инструкцията обаче уточняват, молим, не хвърляйте вината върху всички сервитьори и продавачи - те не са артисти. Тези от тях, които участват в далаверата, обикновено получават дребен процент от заработеното, което не ги оневинява, но пък са намерили начин за допълнителни доходи...
Четящите устройства, които се монтират в ПОС терминалите на магазини и заведения, са най-ниското стъпало в развитието на технологията на голямото източване. Професионалистите в бранша наричат тези устройства рибари. Втората генерация са скимерите, които се инсталират в банкоматите.
Тук артистите, както въпросният сайт нарича обирджиите на банкомати, развихрят своята фантазия. Към този раздел се отнасят т.нар. аматьорски скимери. Те се правят от дигитални фотоапарати и части от рибари. Разглобените дигитални апарати се разполагат на подходящо място, за да снимат набираната на клавиатурата парола, а разглобените рибари се инсталират върху процепа за картата.
Понякога артистите сменят целия лицев панел на банкомата, какъвто по всяка вероятно е случаят с гореописаната група от Маями, което изисква много висока техническа подготовка. По-нататък в ИНТЕРНЕТ експозето следват подробни обяснения за качествата на професионалните приспособления от втора и трета генерации за точене на банкови сметки, като са обяснени техните предимства и недостатъци.
Последният писък на модата в този бранш са миниатюрни устройства, които се инсталират в банкоматите по двойки. Едното от тях се свързва директно към магнитната глава на банкомата, а другото към клавиатурата и - готово. Паметта им е между 4 и 6 мегабайта, което е достатъчно да бъдат обслужени 8000 клиенти. Този вид скимери се захранват от банкомата. Те са снабдени с часовник, който записва датата, часа, минутите и секундите на постъпващата информация, така че синхронизацията на данните става за около две минути. Имат Блутуут модул за комуникации, което ще рече, че артистите просто се доближават на около 10 метра до банкомата и със своя джобен компютър за по-малко от една минута изсмукват записите, изтриват паметта, сверяват часовника и скимерът е готов да продължи своята работа. По данни на скандалния сайт понастоящем в различни страни има инсталирани над 1200 такива устройства. В момента се работело върху замяната на Блутуут модула с радио приемопредаватели, което ще увеличи обсега на комуникации на 300-500 метра.
Друг начин да се вземе информация от един банкомат е чрез подкупени банкови служители, които отварят машината и копират съдържанието на харддиска. Това ставало обикновено около 22 и 23 часа преди автоматичното изтриване на диска.
Подробна техническа документация за гореописаните устройства се предлага в сайта срещу скромната сума от...10 000 евро, а готов скимер - за 8000 евро. Има и видеокамери, и подслушвателни устройства само за по 120 долара.
Най-трогателното от всичко е, че авторите на инструкции в този сайт предлагат и начин как да се предпазим от проникването в банковата ни сметка - да сменяме кода след всяко теглене на сума, да прикриваме с ръка клавиатурата, като набираме пин-кода. И най-вече да внимаваме някой да не наднича зад рамото ни...

Facebook logo
Бъдете с нас и във