Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нашенец на свобода срещу 500 бона зелено

Рекордни суми като парична гаранция платиха още трима от 14-те българи, задържани миналата седмица в Чикаго за измами с кредитни карти на стойност над 2 млн. долара. Веднага след акцията на ФБР Федералният съд в Чикаго освободи двама нашенци срещу гаранция от по 250 000 долара. В началото на тази седмица още трима се озоваха на свобода - Емил Господинов, Доменико Евтимов и Карл Поповски. Шефът на българския културно-информационен център в града Господинов се отърва от ареста, след като съдът му поиска 250 000 долара гаранция, от които той плати кеш десет хиляди. Господинов е с четири обвинения - едно за конспирация за пране на пари и три за измама чрез паричен превод. Той е под домашен арест и съдебните власти в САЩ са му монтирали електронна гривна на крака.


Най-дълбоко е бръкнал в портфейла си 47-годишният Доменико Евтимов - за свободата си той плати цели 500 000 долара гаранция. На него му е забранено и да напуска дома си. Според Федералния съд в Чикаго Евтимов е инвестирал 500 хил. евро в курортен комплекс в България. А справката в ДАКСИ показва, че той е съсобственик с още четирима души в "САН МАРИНО-2000" ООД, което се занимава с търговия на дребно на открити щандове в столичния ж.к. "Люлин". На името на Евтимов излизат и още три дружества - "Арена Билд Къмпани" ЕООД, "Би Ди Къмпани" ЕООД, занимаващи се и със строителство, и компанията за софтуерни продукти "Половинка" ООД, в която Евтимов е съсобственик с офшорката "Амора Корпорейшън", регистрирана на Сейшелите.


Преди да се преквалифицира като измамник, Евтимов е бил хокеист в ЦСКА - до 2010 г., когато са му отнети завинаги състезателните права заради побой над съдията Диньо Кръстев. Зрителите на този печален за кариерата му мач помнят как червеният хокеист преби съдията със стика си. След този инцидент Евтимов се прибира в САЩ, където живее и по-малкият му брат Юлиян.


В ареста в Чикаго остана организаторът на групата Георги Мартов-Мицубишито и още осем души. Зад решетките в България е и Радослав Павлов, арестуван заедно с Михаил Петров при акция на ДАНС в София. В края на миналата седмица Софийският градски съд заседава по мерките за неотклонение за тях и пусна под домашен арест единствено Михаил Петров заради чистото му минало. Съдиите прецениха, че няма опасност той да се укрие, тъй като има постоянен адрес, семеен е и освен това е болен от церебрална парализа. Колегата му обаче скоро няма да се измъкне от ареста, тъй като е с временна мярка задържане под стража за срок от 60 дни. През това време ще постъпи официалното искане на САЩ за екстрадицията на двамата.


Докато ФБР и ДАНС продължават да разследват дейността на групата на Мицубишито, неправителствената организация European ATM Security Team оповести, че чрез кражбите на данни чрез т.нар. скимиране за последните две години в света са откраднати 5.5 млрд евро. Над 500 млн. евро са загубите за банките и за хората на бизнеса в Европа, сочи изследването на организацията.


Статистическите данни за издадените кредитни карти и за плащанията по електронен път от своя страна показват, че ръстът в издаването на карти е придружен и от тенденция за повишаване на кражбите. Според Националния статистически институт все повече българи предпочитат плащането по електронен път и с карта вместо кеш, което в същото време увеличава и риска от възможно източване на картите им. Данните на НСИ сочат, че през 2013 г. средната стойност на транзакциите е около 70 лв. на ден. През същата година банките са издавали по 816 карти дневно. Visa Европа например отчита, че има ръст на онлайн разплащанията при търговци, обслужвани от български банки, приблизително в размер от 167 млн. евро в периода 2012-2013 година. Отчита се още, че нараства броят на транзакциите чрез POS терминали - те достигат 30 млн. броя през 2013 г., което е ръст с 30% в сравнение с 2012 година. Общият брой карти Visa, издадени от български банки, е 3.45 млн. броя, от които 3 млн. са дебитни карти. Броят на извършените транзакции чрез дебитни, кредитни, бизнес и предплатени карти се увеличава съответно с 31, 17, 43 и със 77 на сто, сочат данните на Visa Европа.


Според проучването средната стойност на една транзакция с карта в България е спаднала с около 2.7% в сравнение с 2012 г., като тенденцията за 2014 г. е средната стойност да намалее до 27 евро на транзакция. Броят на POS транзакциите с карти Visa също нарастват значително - с 23%, и достига средно 8.7 транзакции на годишна база. Всички тези данни доказват, че българските потребители използват своята Visa карта все по-често за малки всекидневни покупки.


Безконтактните плащания в Европа се осъществяват с помощта на 73 млн. карти Visa на 1.2 млн. терминала. В Европа издадените дебитни карти са нараснали с 8.8% на годишна база, кредитните - със 7.1 на сто, бизнес картите, предназначени за малките и средните предприятия и за големите компании - с 16.3%, а предплатените карти - с 18.3 на сто. Препоръките на компанията са потребителите да извършват плащанията си през POS терминалите, като избягват тегленето на пари през банкомати. По този начин би се избегнала и опасността картата да бъде пробита от измамници и парите източени.


Същия съвет дава и European ATM Security Team, макар че в организацията вече са регистрирали и измами през POS терминали. Центърът за киберпрестъпност в Европол вече е провел три международни операции срещу престъпни групи, които са източвали пари от карти през терминали. Експертите от Европол са засекли тази схема при плащане в автомивки в 11 страни от Европа.


Нов вид измама, използвана напоследък заедно с познатия "скиминг", е т.нар. "шиминг", известяват от Европол. При тази разновидност, в четеца на картите на банкомата се монтира електронно устройство, позволяващо да се снеме информация за картата. Наименованието му идва от английското shim - тънка пластина. Шимерът се монтира чрез специална карта-носител в слота на банкомата. Тя се изтегля, а шимерът остава вътре, в контакт с четеца на данни. Шимерът е с дебелина около 0.1 мм, за да не пречи на традиционната кредитна или дебитна карта при поставянето й в слота. След като потребителят сложи картата си в банкомата, схемата на източването се развива в познатия "скиминг" ефект - данните от оригиналната карта се разчитат и свалят от шимера, след това с подправена карта парите се източват.


Новият метод вече се използва от измамниците в Източна Европа, които публикуват дори и интернет реклами за дейността си. В руски сайтове може да се прочете следната реклама: "Вас ви приветства сервиз за производство на пластмасови карти. Продажби на фалшиви карти на притежатели от САЩ и Германия. Минималната сума по сметката 1500 eurо. Цените са гъвкави. Избирате най-удобния начин на доставка. Възможност да се произвеждат визуално идентични карти. Пазете се от измамници, които предлагат бели или черно-бели карти. Можете да получите повече информация на адрес http://joker-atm-a.blogspot.ru/.Контакти:E-mail: [email protected]skype: bank-joker-atmICQ: 654685559English support:E-mail: [email protected]skype: sserwerr

Facebook logo
Бъдете с нас и във